Hoi allemaal! Een hele tijd geleden heb ik al eens uitgebreid geschreven over het feit dat ik heel erg last heb gehad van rijangst. Gehad ja, want ik ben er inmiddels helemaal vanaf. Ik stap niet langer in de auto met klamme handjes, vermijd geen snelwegen meer en durf zelfs in het buitenland te rijden. Hoe ik van mijn rijangst af ben gekomen, lees je in deze blogpost.
Toch krijg ik af en toe de vraag hoe ik dat doe; ik rij best vaak in een nieuwe auto en moet dan dus steeds aan iets nieuws wennen. Omdat er binnenkort weer een nieuwe auto op de planning staat, leek het me leuk om wat uitgebreider in te gaan op het antwoord op de vraag: Hoe kies ik een nieuwe auto uit, zonder weer last te krijgen van mijn rijangst?
Als disclaimer vooraf wil ik even kwijt dat:
- ik me natuurlijk goed besef dat lang niet iedereen een auto kan betalen of het überhaupt voor het kiezen heeft bij de aanschaf van een nieuwe (of tweedehands) auto;
- als je geen rijangst hebt, je misschien geen reet begrijpt van deze blogpost, maar weet dat er ongeveer een miljoen Nederlanders op de weg rijden met een vorm van rijangst, dus zo’n gek probleem is het niet. Als je een mening hebt m.b.t. ‘met rijangst moet je helemaal de weg niet op!’, dan is dit niet de blogpost voor jou om te lezen;
- ik me ontzettend gelukkig prijs met de samenwerking die ik al jarenlang heb met Ford; ik rijd in een auto van Ford, in ruil voor toegankelijke content die ik maak ter promotie van die auto(‘s).
Dat gezegd hebbende is het tijd voor tips. Let’s go! 🚗🚗🚗
Tip 1: benoem je angsten en probeer die zoveel mogelijk te ondervangen met snufjes
Ja, dit klinkt idioot, maar ik rij dus echt véél relaxter doordat mijn auto helemaal vol zit met allemaal snufjes. Neem nou zo’n parkeercamera en de bliepjes bij het inparkeren; dat zal voor heel veel mensen overbodige luxe zijn, maar voor mij is het echt van cruciaal belang bij het autorijden. Hierdoor durf ik overal naartoe te rijden en ben ik niet al vóórdat ik überhaupt in de auto stap, bezig met de eindbestemming want kan ik daar wel parkeren?!.
Hetzelfde geldt voor automatische verlichting; dit zorgt ervoor dat ik me nooit meer druk maak over of mijn lampen wel aan staan, want ja; toen ik dit nog niet had zat ik daar continu over te stressen: heb ik wel de juiste lampen aan, wat nou als het zo mistig wordt, wat nou als ik per ongeluk al een hele tijd met groot licht rijd?! .
Een ander snufje dat ik in mijn huidige auto niet heb, maar wel enórm fijn was in mijn vorige auto: zo’n koppeling die nooit afslaat. Ik weet niet meer hoe het heet, maar je kan in je auto zo’n soort van functie hebben waarbij je op een heuveltje kan wegrijden, zonder stress om af te slaan. Nogal handig, want de enige plek waar ik in de auto nog stress ervaar, is als ik terug kom rijden van het strand en van de parkeerplaats de weg op moet sturen. Op een heuveltje, waar je altijd stilstaat omdat er veel verkeer langsrijdt. En maar afslaan, deze meid. ZO kut.
Oh en nog een fantastisch snufje om dit probleem te ondervangen is een automaat. Mannnnn wat is dat chill. Wist je zelfs dat je een speciaal rijbewijs kan halen om in een automaat te rijden? Mocht je überhaupt niet aan rijles durfen beginnen, is dat dus ook nog een optie! :D.
Tip 2: maak een proefrit
Heel logisch, maar het is natuurlijk wel zo fijn om even in de auto die je gaat aanschaffen te rijden, om te voelen hoe hij rijdt. En dit mag ook best ff op een simpel industrieterrein, zodat je aan de nieuwe auto kan wennen. Of laat iemand anders je naar het industrieterrein rijden en ga dan zelf ff oefenen.
Zo heb ik ooit gereden in een auto die mij totáál niet lag; doordat de koppeling vrij hoog zat, sloeg ik steeds af. Tuurlijk is dat iets waar je wel aan kan wennen en dan zal het prima gaan, maar het grootste probleem van mijn variant van rijangst, is onzekerheid in de auto. Als je dan de eerste keren dat je in de auto stapt, steeds afslaat, draagt dat alleen maar bij aan dat onzekere gevoel. Niet handig. Dan speel ik liever op safe door alvast een proefritje te maken.
Tip 3: hoe jonger, hoe beter
Wanneer ik me aan het verdiepen ben in nieuwe auto’s, dan let ik natuurlijk op het jaar waaruit de auto komt. Nu heb ik momenteel een samenwerking met Ford waardoor ik steeds nieuwe auto’s kan rijden, maar ondanks die samenwerking kijk ik heus ook eens op autosites als Marktplaats en auto.nl. Daarbij filter ik vanaf een bepaald jaartal, omdat ik met een te oude auto gewoon echt bang ben om langs de kant van de weg te komen staan. En dat lijkt me echt een ramp, dus no thank you.
Tip 4: kies voor één merk of een merk dat je al kent (dit geldt ook voor huurauto’s op vakantie)
Makkelijk praten voor mij, vanwege die samenwerking met Ford, maar zelfs al zou deze samenwerking stoppen, dan overweeg ik sterk om door te blijven rijden in het merk dat ik al ken. Voordat ik in verschillende Fords ging rijden, reed ik trouwens meestal in een Nissan; dat systeem ken ik ook goed. En dat is fijn, want daardoor snap je meteen hoe de auto werkt. En dat zorgt ervoor dat ik veel minder snel onzeker in de auto ben. Doordat ik in een Ford precies weet waar de ruitenwisser zit en hoe hij werkt, op welke knopjes ik moet drukken als m’n auto beslaat en ik snel moet beslissen of waar ik m’n bandenspanning kan checken, voel ik me in iedere Ford zeker van m’n zaak. Zo kan ik nu gewoon in de auto van m’n vader rijden (een enorme Ford Kuga), zonder stress. Chillll!
Overigens heb ik ook nog altijd warme gevoelens naar de Peugeot 207, waarin ik rijles had ;-).
Bonustips: dit geldt dus ook voor huurauto’s op vakantie. Ga je rijden in het buitenland? Betaal dan liever een paar tientjes extra voor een auto die je al kent; als dat ervoor zorgt dat je zekerder de weg op gaat is dat een prima investering in je vakantieplezier.
Tip 5: zorg voor een auto met navigatie
Zit het niet in het standaard pakket van de auto, dan zorg ik wel dat ik zo’n ding heb waar ik m’n telefoon in kan zetten om de navigatie te bekijken. Navigatie zorgt er bij mij namelijk voor dat ik én nooit de weg kwijt raak en vooral dat áls ik de weg kwijt ben, dat hij zelf een nieuwe route berekent. VET HANDIG.
Tip 6: kies een formaat dat bij je past
Voel jij je veilig in een grote auto? Good for you! Ik kan beter een iets compacter model rijden, omdat ik dat makkelijker vind met inparkeren én ik wil niet te breed zijn op de weg. Ooit reed ik in een super dikke auto die me echt deed denken aan een ruimteschip, waar ik voor geen goud een landweggetje mee op durfde. Doodeng als er dan tegenliggers komen. Nee, die stress doe ik mezelf niet aan :D. Geef mij maar klein en fijn. Maar wel met veel bergruimte: en dat is precies waarom ik zo dol ben op mijn Ford Puma.
Over die Ford Puma gesproken… binnenkort nemen we afscheid van elkaar. Ik rij nu een jaar in deze grijs-zwarte variant en daarvoor reed ik al een half jaar of een jaar in de rode Puma. Geweldige auto vind ik het echt. Maar ik ga weer terug naar een oude vriendin en binnenkort zal je op mijn insta zien welke Ford we de komende zes maanden gaan rijden. Eén ding weet ik in ieder geval zeker: ik hoef niet te stressen, want ik weet precies hoe deze auto werkt :D.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!