Vega: Zelf pasta maken, met champignons, spinazie en monchou

Goedenavond allen! Man o man, ik was me vandaag toch een potje culinair in de keuken! Of naja, ik ben een uur bezig geweest met m’n avondeten en dat vind ik heel wat. Haha! Ik probeerde vandaag mijn pastamachine uit die ik een tijdje geleden bestelde bij de webshop fonq.nl. Het is het schattigste keukenapparaat dat je ooit hebt gezien en ik ben meteen al fan er van! Ik had ‘m al in huis voordat ik m’n arm brak, maar moest dus heel lang wachten tot ik eindelijk weer zelf pastadeeg kon kneden. Vanavond was het dan eindelijk zo ver. En jongens; zelf pasta maken is TE cool. Het is echt heel veel werk (je zou denken: grrr) maar het is zo leuk en werkt haast therapeutisch! Ik was vanavond namelijk behoorlijk in grumpy-cat-mood omdat ik een beetje ziek lijk te worden terwijl ik volgende week op vakantie moet, maarrrrrrr dit pasta maken heeft me gewoon zo bezig gehouden dat ik alle chagrijnigheid was vergeten. En daarna heb ik ook nog eens een heerlijk maaltje gegeten.

Dus. Zelf pasta maken. Hoe doe je dat? Nou zo:

Nodig voor één persoon: 125gr zelfrijzend bakmeel – 1 ei – 200gr champignons – 100gr diepvriesspinazie – 100gr monchou 
Must: Pastamachine (ik gebruik en ben na één keer gebruiken fan van: GEFU Pastamachine Pasta Perfetta)

Even beginnen met het makkelijke onderdeel: de pastasaus. Snij champignons in partjes en bak ze samen met een teentje knoflook in bak&braad ongeveer 4 minuutjes. Voeg de spinazie en monchou toe (in stukjes) en laat het even pruttelen. Klaar!

Dan het moeilijk en langdurende gedeelte: pasta maken. Je moet er eigenlijk echt geduld voor hebben en hoewel ik dat niet heb, ging het me toch goed af en vond ik ‘t echt leuk om te doen. Maar je moet er dus wel even tijd voor nemen. Wat doe je? Doe meel in een kom en breek een eitje in het midden. Meng het door elkaar en ga flink kneden. Het beste werkt het om een soort deegbal te maken en deze dan met je handpalmen op het keukenblad steeds plat te kneden. Als je dat tien minuten hebt gedaan, verdeel je het deeg in twee stukken en leg je ze 20 minuutjes in de koelkast in plastic folie. Overigens moet het deeg niet aan je handen plakken (meel toevoegen) of te droog zijn dat het continu uit elkaar valt (water toevoegen). Zet ondertussen de pastamachine in elkaar en schroef ‘m vast aan de tafel. Vervolgens ga je de deegbollen door de pastamachine halen. Eerst vijf tot zes keer door stand 1 (daarbij is de afstand tussen de rollen nog vrij groot), maar steeds een standje hoger zodat het deeg dunner wordt.


Wat er bij mij fout ging: ik kneedde steeds het deeg als het in een lap uit de machine kwam, weer tot een bol en probeerde het er dan weer door te halen, maar dan vielen er gaten in het deeg. Je moet het deeg er één keer doorheen trekken en vervolgens de lap die er uit komt, opnieuw erdoor halen maar dan op een hogere stand. Dan gaat ‘t goed! Wat ik ook één keer fout deed, was de verkeerde kant op gaan met de hendel, waardoor de pasta in de machine verdween in plaats van tussen de rollen door. Not good. Dat moet ik straks gaan schoonmaken. Mijn pastamachine heeft 9 standen en ik stopte bij stand 7. Toen vond ik het deeg wel dun genoeg voor de tagliatelle die ik wilde maken. Vervolgens haal je de dunne plak deeg dus door het snijgedeelte en dan heb je opeens je FUCKING VETTE ZELFGEMAAKTE pastasliertjes!! Damn ik was trots 🙂 De slierten leg je vervolgen op een droge theedoek te drogen (ongeveer 20 minuutjes). Om de pasta te koken gebruik je 1 liter water per 125gr bloem), met een scheut olijfolie er bij in om plakken tegen te gaan. Je kookt de pasta 2 tot 5 minuutjes, afhankelijk van de dikte.

En dat was het! Een heel verhaal en een heel gedoe om te doen, maar ZO leuk. En de pasta was hartstikke lekker!! Ga ik dit nou nog een keer doen? Ja. Maar dan op een zaterdag of zondag en samen met mijn vriendje. Omdat het echt leuk is om te doen en je het dus echt daarom moet doen. Niet per se om de smaak, want ik vond het echt exact smaken als de verse pasta van AH. Die is alleen 2 euro, dus dit is goedkoper (alleen ei en meel). Maar ik ben enthousiast!

Wat denk je er van; ga je het proberen? Op fonq.nl vind je meer pastamachines (en natuurlijk andere keukenspullen)!

Misschien vind je dit ook lekker:


8 reacties op “Vega: Zelf pasta maken, met champignons, spinazie en monchou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *