Recap Kerst 2015: Gevulde kip, carpaccio, steak tartaar en Eton Mess

Hoi allemaal! Het is alweer een week geleden dat ik aan mijn tweede Kerstdiner zat, wow! En ik wil jullie eens even gezellig bijpraten over mijn kerstdagen, want ze waren heerlijk.

Op kerstavond was ik alleen. Ik had geen zin om te koken, maar wel zin om lekker te eten en kocht daarom de carpaccio van Albert Heijn als voorgerecht en een quiche met blauwe kaas en spinazie als hoofdgerecht. Toetjes hou ik niet van, dus die liet ik lekker achterwege.

Die carpaccio van AH is trouwens echt totaal smakeloos. Dat vlees smaakt werkelijk nergens naar en de kaas is plastic. Getsie, wat onbevredigend. Gelukkig was de quiche wel heel lekker. Echt lekker. En ik had nog genoeg eten voor mezelf de rest van de avond, want ik ging eens even een avond met mezelf op de bank doorbrengen. Ik haalde chips, wasabinootjes en een fles wijn en heb intens heerlijk genoten van Serious Request en All You Need Is Love (en ja: heel hard gehuild, ik hou het gewoon niet droog bij dat programma). Daarna was ik helemaal klaar met mijn avond alleen en ging ik drankjes doen met Claartje in de Bloemenbar. Heerlijk: uitgaan op kerstavond is top!

Op 1e Kerstdag werd ik dus ietwat brak wakker, maar dat was helemaal niet erg, want mijn enige plannen waren: passen op de kat van Anouk en ’s avonds eten bij vriendin Layla en haar boyfriend. Alle tijd dus om brak te zijn.

Ik sliep uit, ging even langs James om hem eten te geven en daarna naar AH voor het diner van vanavond. Ik ging de kip vullen die ik ook met Claartje had klaargemaakt in onze laatste foodpornvideo. Aan het einde van de middag vertrok ik naar Layla en Jasper en daar had ik een heerlijke avond. Lekker eten, lekker wijn drinken, spelletjes spelen, praten over Het Leven. Ik vond het heerlijk! Een prima 1e Kerstdag zo.

Op 2e Kerstdag ging ik naar mijn ouders. Ik vertrok om half 12 met de trein naar het noorden en kwam om half 3 in Assen aan. Daar vierde ik heerlijk kerst met mijn ouders, mijn zus en haar vriend. Super gezellig :). Ik was verantwoordelijk voor het voorgerecht en maakte voor het eerst in mijn leven steak tartaar. Dit lukte best goed, hoewel ik er iets teveel mosterd door had gedaan. Het recept deel ik hieronder met je!

Een foto die is geplaatst door Leonie Ter Veld (@lterveld) op 26 Dec 2015 om 7:41 PST

Als hoofdgerecht aten we een dikke lende, die per ongeluk iets te lang gegaard had, en rollade met sinaasappeljus (mijn vader kan dit het aller lekkerst klaarmaken), asperges, stoofpeertjes, aardappeltjes, salade). Oooh, wat aten we lekker. En dat met de lekkerste wijnen, man o man. Het leven is zo mooi.

Als toetje maakte ik nog een Eton Mess, maar eigenlijk had niemand daar nog plek voor, haha! Daarna kwamen de dessertwijnen, koffie en whisky’s op tafel. Mijn kerst was TOP!

En op 27 december ging ik weer terug naar Amsterdam voor de jaarlijkse traditie: 3e Kerstdag met vriendinnen. Met alle restjes van kerstdiners en vol verhalen over rampzalige (schoon)moeders (ik noem geen namen, hahaha) sluiten we dan kerst met z’n allen af. Dit jaar alleen iets anders dan voorgaande jaren, omdat er een popquiz was in café Schinkelhaven waar we aan meededen. Echt een toffe afsluiting van voor mij een héle leuke kerst. Heerlijk!

Ik heb nu al zin in kerst 2016; we hebben met het gezin besloten dat we waarschijnlijk naar Zuid Afrika gaan dan. Waaaaaah! Kerst in bikini: ik teken er voor.

Wat heb jij gedaan of gegeten met kerst?

RECEPT STEAK TARTAAR
Nodig voor 5 personen:
– 3 goede biefstukken van de slager
– 2 theelepels mosterd
– 3 theelepels mayonaise
– olijfolie
– een paar drupjes tabasco
– een pluk verse peterselie
– een paar kleine augurkjes
– een paar kappertjes
– een paar drupjes worcestersaus

Snijd de biefstukken in reepjes en vervolgens in blokjes. Meng in een kommetje de mosterd met mayo, olijfolie, tabasco en worcestersaus. Meng de biefstukjes hier doorheen. Snijd de augurkjes en peterselie fijn en meng er ook doorheen. Doe ook de kappertjes er doorheen.

Maak een steekring van een glossy magazine (check hier hoe) en schep daar wat steak tartaar in. Druk goed aan en vrouw het magazine vervolgens open. Dan hou je een mooi torentje over. Doe er nog wat gesneden augurk op en wat verse peterselie. Strooi er wat peper en zout over en klaar ben je! Je kúnt er nog een gepocheerd eitje bij serveren, maar dat vind ik persoonlijk te moeilijk, dus liet ik lekker achterwege.

De hoeveelheden hierboven zijn trouwens een beetje gegokt. Ik had 4 theelepels mosterd en dat was echt te veel, dus heb het nu even gehalveerd. Maar experimenteer er zelf een beetje mee. Voeg steeds een beetje toe en proef of het de goede smaak heeft. Succes!

WIST JE DAT…
Ik een kookboek heb uitgebracht? Al meer dan 8000 mensen kochten het boek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.


LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet.

MEER KERSTRECEPTEN:

3 reacties op “Recap Kerst 2015: Gevulde kip, carpaccio, steak tartaar en Eton Mess

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *