Goedenavond! Ja, je leest het goed in de titel; vandaag heb ik een kerstmaal bereid. Dit omdat iedereen met Kerst van lekker eten houdt, maar niet iedereen zin of het talent heeft om lang in de keuken te staan om de culinairste dingen te bereiden. Ik ook niet 🙂 En daarom deel ik graag alvast wat kerstreceptjes met jullie, zodat je gewoon makkelijk, maar lekker en impressive kan koken tijdens Kerst :). De kerstrecepten van vorig jaar vind je hierrrrr en de komende tijd komen er dus nog een paar bij. Hoop ik 🙂
Vandaag maakte ik een maaltje dat chiquer klinkt dan het is; gepocheerde kabeljauw met roomboter- & dillejus, met zelfgemaakte Pomme Duchesse en broccoli.
Nodig voor één persoon: 200gr kabeljauwfilet of een kabeljauwhaasje – mini brocolli voor één persoon – 1 eetlepel verse dille – 1 eetlepel roomboter – 1 eetlepel limoensap – 1 zakje aardappelpuree – 2 eetlepels strooikaas – 1 blokje visbouillon
Neem de aardappelpoeder uit een zakje en giet er kokend water over tot het mooie stijve puree is. Roer daar de kaas door. Vul vervolgens een spuitzak met zo’n karteltjes spuitkop (gewoon goedkoop verkrijgbaar bij blokker o.i.d.) en druk de puree door de zak, zodat je mooie toefjes krijgt. Deze toefjes maak je op een bakplaat die je bedekt met bakpapier. Vervolgens gaat dit 20 minuten op 220C in de oven. Zorg dat de toefjes mooi goudbruin kleuren. Ondertussen kook je de broccoli gewoon (daar komt binnenkort een tip van online).
Het pocheren van de kabeljauw klinkt het moeilijkst, maar is dodelijk simpel. Ik had het overigens ook nooit eerder gedaan… Je neemt een grote pan en zet er een laag water in. Doe er één tablet visboullion bij en breng het aan de kook. Zet vervolgens het vuur zachter (laag) en leg je kabeljauwhaasje er in. Bij mij kwam ‘ie aan de bovenkant net een beetje boven het water uit. Doe de deksel op de pan en laat de vis gaar worden in 8 minuten. De vis wordt dan helemaal wit van kleur. Het water moet niet koken! Schep vervolgens voorzichtig de kabeljauw uit de pan en klaar is ie!
Verder had ik er nog een soort jus bij voor de vis, gemaakt van een eetlepel ongezouten roomboter die ik smolt in een pannetje, daarbij deed ik fijngesneden verse dille en wat limoensap. Zodra de boter gesmolten is, is het goed. Volgens mij kun je dit trouwens beter au bain-marie klaarmaken (de boter smelten in een kommetje boven kokend water), maar dat weet ik niet zeker. Dit ging ook prima 🙂
En dan nu het oordeel…. HET WAS HEERLIJK!! Super heerlijk zelfs. Vet lekkere maaltijd en heel makkelijk gemaakt. Bovendien is het, op de roomboterjus na, ook nog een vrij gezond recept (de vis tenminste).
Zo. Een beetje raar om zo midden in de week op een woensdag halverwege november een kerstmaaltijd klaar te maken, maar ik heb er van genoten 🙂 Bovendien, dat vergeet ik jullie bijna te vertellen, heb ik wat te vieren! Ik mag namelijk binnenkort 5 dagen naar ISTANBUL voor m’n blog!! En dat vind ik ZO leuk! En natuurlijk ga ik jullie weer gewoon meenemen op mijn reisje, net als toen ik in Rome zat 🙂 Jeeej!
Ik ben benieuwd; ben jij al bezig met het plannen van de feestdagen en zit je stiekem ook al na te denken over wat er dit jaar op tafel moet komen?
Misschien vind je dit ook lekker:
Yasemin zegt:
Leuk dat je naar Istanbul gaat! Ik studeer er nu al een jaartje, dus kan je altijd wat uiteten-tips meegeven indien nodig 😉
leonie zegt:
Oeh, nice! Ik heb nog geen idee van het programma, maar als ik uitetentips zoek, weet ik je te vinden!!
Yasemin zegt:
Ja, zeker doen! Dit ben ik op facebook 🙂 https://www.facebook.com/utkuyasemin
Leandra zegt:
Ik vroeg me af van welk merk je die aardappelpuree-zakjes gebruikt! Ik heb namelijk eens aardappelpuree uit een zakje geprobeerd en die was zo afschuwelijk onsmakelijk, dat ik het nu maar gewoon zelf maak, haha.
leonie zegt:
Gewoon Ah eigen merk geloof ik. Of in ieder geval de goedkoopste van Ah, een verpakking met echt een stuk of 7 zakjes puree met 'alleen water toevoegen'. Sommige mensen vinden het inderdaad ontzettend onsmakelijk maar ik vind het heerlijk haha!
Anoniem zegt:
Super leuk dat je naar Istanbul mag! Ben echt heeeel erg benieuwd naar de dingen die je daar gaat eten. En als je kan: ga ook een keer eten in de kleine tentjes die buiten het centrum liggen. Vaak is dat een restaurantje van een turkse vrouw die alles nog zelf kookt en wel niet zoooo lekker…! Sweet memories haha
leonie zegt:
Thanks voor de tip! Ik ben ook heel benieuwd 😀
Sabine zegt:
Dit klinkt werkelijk goddelijk! Ik ben totaal niet bekend met aardappelpuree uit een pakje, maar het klinkt wel lekker makkelijk!
leonie zegt:
Ja het is echt heel makkelijk! Natuurlijk kun je het ook gewoon met normale aardappelpuree maken, maar ik vind die zakjes smakelijk en makkelijk 🙂
Anoniem zegt:
Klinkt heerlijk! Hoe weet je zeker dat de vis gaar is?
leonie zegt:
Ik wist het niet zeker, maar gokte op 8 minuutjes. Je merkt dan dat de vis een beetje uit elkaar valt als je 'm uit de pan probeert te scheppen. En je kunt het ook zien aan de vis; als het nog niet helemaaaaal wit is vanbinnen, is ie nog niet helemaal gaar.
leonie zegt:
hahahaha ja wel een beetje sneu he? Nou goed, 't was gewoon een feestmaal dat toevallig ook goed geschikt is voor Kerst 😛
Charlotte zegt:
Ik vind het wel verdrietig dat je een kerstdiner in je eentje hebt…