Kerst | Gepocheerde kabeljauw met roomboter- & dillejus, broccoli en zelfgemaakte Pomme Duchesse

Goedenavond! Ja, je leest het goed in de titel; vandaag heb ik een kerstmaal bereid. Dit omdat iedereen met Kerst van lekker eten houdt, maar niet iedereen zin of het talent heeft om lang in de keuken te staan om de culinairste dingen te bereiden. Ik ook niet ๐Ÿ™‚ En daarom deel ik graag alvast wat kerstreceptjes met jullie, zodat je gewoon makkelijk, maar lekker en impressive kan koken tijdens Kerst :). De kerstrecepten van vorig jaar vind je hierrrrr en de komende tijd komen er dus nog een paar bij. Hoop ik ๐Ÿ™‚

Vandaag maakte ik een maaltje dat chiquer klinkt dan het is; gepocheerde kabeljauw met roomboter- & dillejus, met zelfgemaakte Pomme Duchesse en broccoli.

Nodig voor รฉรฉn persoon: 200gr kabeljauwfilet of een kabeljauwhaasje – mini brocolli voor รฉรฉn persoon – 1 eetlepel verse dille – 1 eetlepel roomboter – 1 eetlepel limoensap – 1 zakje aardappelpuree – 2 eetlepels strooikaas – 1 blokje visbouillon

Neem de aardappelpoeder uit een zakje en giet er kokend water over tot het mooie stijve puree is. Roer daar de kaas door. Vul vervolgens een spuitzak met zo’n karteltjes spuitkop (gewoon goedkoop verkrijgbaar bij blokker o.i.d.) en druk de puree door de zak, zodat je mooie toefjes krijgt. Deze toefjes maak je op een bakplaat die je bedekt met bakpapier. Vervolgens gaat dit 20 minuten op 220C in de oven. Zorg dat de toefjes mooi goudbruin kleuren. Ondertussen kook je de broccoli gewoon (daar komt binnenkort een tip van online).

Het pocheren van de kabeljauw klinkt het moeilijkst, maar is dodelijk simpel. Ik had het overigens ook nooit eerder gedaan… Je neemt een grote pan en zet er een laag water in. Doe er รฉรฉn tablet visboullion bij en breng het aan de kook. Zet vervolgens het vuur zachter (laag) en leg je kabeljauwhaasje er in. Bij mij kwam ‘ie aan de bovenkant net een beetje boven het water uit. Doe de deksel op de pan en laat de vis gaar worden in 8 minuten. De vis wordt dan helemaal wit van kleur. Het water moet niet koken! Schep vervolgens voorzichtig de kabeljauw uit de pan en klaar is ie!

Verder had ik er nog een soort jus bij voor de vis, gemaakt van een eetlepel ongezouten roomboter die ik smolt in een pannetje, daarbij deed ik fijngesneden verse dille en wat limoensap. Zodra de boter gesmolten is, is het goed. Volgens mij kun je dit trouwens beter au bain-marie klaarmaken (de boter smelten in een kommetje boven kokend water), maar dat weet ik niet zeker. Dit ging ook prima ๐Ÿ™‚

En dan nu het oordeel…. HET WAS HEERLIJK!! Super heerlijk zelfs. Vet lekkere maaltijd en heel makkelijk gemaakt. Bovendien is het, op de roomboterjus na, ook nog een vrij gezond recept (de vis tenminste).

Zo. Een beetje raar om zo midden in de week op een woensdag halverwege november een kerstmaaltijd klaar te maken, maar ik heb er van genoten ๐Ÿ™‚ Bovendien, dat vergeet ik jullie bijna te vertellen, heb ik wat te vieren! Ik mag namelijk binnenkort 5 dagen naar ISTANBUL voor m’n blog!! En dat vind ik ZO leuk! En natuurlijk ga ik jullie weer gewoon meenemen op mijn reisje, net als toen ik in Rome zat ๐Ÿ™‚ Jeeej!

Ik ben benieuwd; ben jij al bezig met het plannen van de feestdagen en zit je stiekem ook al na te denken over wat er dit jaar op tafel moet komen?

Misschien vind je dit ook lekker:


13 reacties op “Kerst | Gepocheerde kabeljauw met roomboter- & dillejus, broccoli en zelfgemaakte Pomme Duchesse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *