Stockholm dag 3: Ontbijt bij Espresso House, lunch bij Joe & the juices, een bezoekje aan Fotografiska, 2nd lunch bij het beste vega restaurant van Stockholm en dramatisch dineren op het vliegveld

Hoi allemaal! Het is alweer maandagavond; ik heb er alweer een normale werkdag op zitten, sinds mijn reisje naar Stockholm. Wat heb ik het leuk gehad! In mijn reisverslag van dag 1 en 2 las je al over het lekkerste eten ooit, hoe goed je kunt shoppen in de hoofdstad van Zweden en veel meer. Vandaag praat ik je bij over mijn laatste dag in Stockholm. Die was ook leuk, maar wel iets rustiger dan de twee dagen ervoor. Zo heb ik vooral heel lang in koffietentjes gezeten en wat fietstochtjes gemaakt. Maar wel ook wederom heerlijk gegeten (of nouja: geluncht). Benieuwd? Lees door!

Zondag was mijn laatste dag in deze prachtige stad. Mijn vlucht terug zou om 8 uur ’s avonds zijn en ik zou dus nog een hele dag voor de boeg hebben. Toch kon ik er niet optimaal meer van genieten. Ik was vroeg opgestaan om nog veel te ondernemen, maar was daardoor vet moe, haha. Watje.

Ik wilde mijn dag beginnen bij Joe & The Juices; een sapjesbar waar ze ook goede broodjes zouden hebben. Om half 11 stond ik er, na weer een heerlijk fietstochtje, voor de deur en die bleek dicht. HALLO, jullie serveren ontbijt en zijn op zondagochtend om half 11 nog niet open? Wat is dat voor iets stoms.

Noodgedwongen, maar helemaal niet erg, besloot ik dus wederom mijn ontbijt bij Espresso House te nuttigen. Maar wel op een andere locatie dan gisterochtend. Ik bestelde dit keer een creamcheese bagel en wederom die decaf cappuccino ter grootte van een mensenhoofd. Mjam!

 

Na mijn ontbijt – en het publiceren van blog dag #2 – stapte ik op de fiets naar Södermaln, het onderste eiland van Stockholm. Ik parkeerde m’n fiets op een pleintje en ging te voet verder richting het fotografiemuseum. Om daar te komen moet je een heel stuk (minuut of 10-15) langs het water lopen, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over een deel van Stockholm. Het was nog lekker weer, dus dit was een heerlijk wandeltochtje.

Eenmaal aangekomen bij het fotografiemuseum moest ik vreselijk nodig plassen en had ik onwijs veel honger. Ik ging het museum binnen voor een toiletbezoek en ben toen meteen weer vertrokken. Te veel honger en te weinig zin om met een naar voedsel smekende maag een beetje foto’s te gaan bekijken. Cultuurbarbaar die ik ben. Maar sorry: food voor alles.

Boven het fotografiemuseum, dat wil zeggen; met een ellenlange trap een paar meter bij het museum vandaan omhoog, vind je het beste vegetarische restaurant van Stockholm. Tenminste; volgens mijn 100% Stockholm gids.

Het was even een flinke klim naar boven (zeg, kan die knie wellicht binnenkort even weer helemaal goed functioneren? Thanks), maar dan heb je ook wat. Eten met een uitzicht, love it!

Hermans is een restaurant met een vegetarisch buffet. Je komt binnen, betaalt bij de kassa voor een bord en eventueel een drankje en dan kan de pret beginnen. All you can eat vega. Je mag alles opscheppen wat je wil en zo vaak als je wil. Daarna zoek je een plekje in het (supervolle) en toch wel vrij sfeerloze restaurant. Maar juist doordat het er zo lelijk was, was het tof.

Ik schepte m’n bord vol met bulgursalade, pizza, brood met tapanade, humus en dilleboter, schepte er nog wat sla bij, aardappeltjes met rozemarijn en een heerlijk aubergine-champignonprutje. Een bord vol, maar ik had honger (ik had nota bene het fotografiemuseum overgeslagen wegens een rammelende buik), dus eten was welkom.

Buiten op het terras streek ik neer voor mijn flinke lunch, met een chill uitzicht over Stockholm.

Helaas werd het weer ietsje minder en begon het vrij fris te worden buiten. Op de planning had ik nog een bezoek aan de Chocoladefabriek (souvernirs!) en eigenlijk wilde ik Fotografiska toch nog wel van binnen zien, maar toen ik het koud kreeg verlangde ik eigenlijk alleen nog naar een koffietentje met chille banken, Zweedse lekkernijen en een goed boek. Perfecto, want ik moest nog ‘fika’ proberen (koffie met iets lekkers). Ik pakte dus weer de fiets en reed terug in de richting van m’n hotel.

Daar in de buurt, op de Vasagatan, zat een koffietentje met de naam Waynes Coffee. Ze hebben er allerlei lekkernijen, gratis wifi en heel belangrijk: heerlijke stoelen om in weg te zakken. Met een kop thee, het boek ‘De vrouw in de kooi’ en een Kanelbulle, wat een typisch Zweeds kaneelbroodje is (en smaakt naar suikerbrood met kaneel), heb ik zo een paar uur heerlijk gezeten.

Zó lang zelfs, dat ik alweer terug naar het hotel moest om m’n koffer te halen, om de tour terug te maken naar huis. Maar ik vond het niet erg. Ik was moe en had zin om weer in Amsterdam te zijn.

Met de Flygbussanga (een bus tussen Stockholm centrum en het vliegveld) keerde ik terug naar het vliegveld. Deze bustour is overigens echt fantastisch. En ik haat bussen, moet je weten. Maar van deze ben ik fan: je hebt er wifi, stopcontacten (!!) en je rijdt door het mooiste Zweedse landschap. Heel relaxt dus!

Op het vliegveld aangekomen had ik nog maar één taak: lekker eten. Ik zou wel eens even het vliegveldeten van Stockholm Arlanda Airport voor jullie testen. Not. In mijn terminal waren slechts twee restaurants te vinden; eentje veel te luxe met een moeilijke kaart en veel te dure gerechten en een Italiaan waar ze burgers verkochten (in hoeverre mag je jezelf dan een Italiaan noemen, vraag je je af).

Bij de Italiaan bestelde ik dus een burger en wat was dat een troosteloze bedoeling. Van het personeel (een ober die totaal de zin in het leven was verloren, maar wat wil je; als ik als jonge gast ober was in een dergelijk troosteloos restaurant zou ik ook geen uitwegen meer zien behalve me neerleggen bij de triestheid en er volledig in opgaan) en de aankleding van het restaurant tot de afschuwelijke smaak van de burger: een en al aanfluiting. En er dan ook nog 18 euro voor moeten betalen. Echt hoor; als je op Stockholm vliegt en je zoekt eten, ga dan alsjeblieft niet eten bij de Italiaan in terminal 2, in de buurt van gate 64. Doe. het. niet.

De vlucht naar huis was verder prima. In anderhalf uur wist ik mijn boek eindelijk uit te lezen (spannend!), werd er een vrouw onwel en zat er continu een baby voor me te huilen. Maar ik was oké: muziekje op en gaan.

Om 11 uur was ik weer thuis en rijk van een mooie ervaring. Die heb ik maar weer!- zou je kunnen zeggen. En zo is het maar net.

Alleen op citytrip gaan? Helemaal niet eng en heel erg aan te raden. Ik ben m’n volgende trip al aan het plannen. In november ga ik nog naar Parijs en IJsland en eigenlijk wil ik in december ook nog ergens heen. Verder ben ik binnenkort een weekend in Antwerpen en ben ik hard op zoek naar een zonnige bestemming voor een weekend in februari. Tips? Laat ze hieronder achter!

LEKKER SOCIAAL:
VOLG MIJ VIA INSTAGRAM |  YOUTUBEBLOGLOVIN | TWITTERFACEBOOK & als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @lterveld of op faceboook! PS: Ik zit ook op snapchat, volg mijn eetdagboeken via @lterveld!

KOOKBOEK:
De derde druk van mijn kookboek ligt in de winkel! 6000 mensen gingen je al voor; wil jij het boek ook in huis hebben? Koop ‘m bij Bol.com, Bruna, Bijenkorf of any andere boekenwinkel.


Heb jij mijn kookboek al? Dan zou ik het heel leuk vinden als je een review schrijft op Bol.com! Hoe? Hierzo!

LEES STOCKHOLM DAG 1, 2 EN 3 HIER TERUG:

2 reacties op “Stockholm dag 3: Ontbijt bij Espresso House, lunch bij Joe & the juices, een bezoekje aan Fotografiska, 2nd lunch bij het beste vega restaurant van Stockholm en dramatisch dineren op het vliegveld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *