5 tips voor perfect stoofvlees

Gesponsord – Hey allemaal! Het is volop herfst en dat vraagt om een heerlijk stoofpotje. Vandaag heb ik een vet lekker recept voor je (voor stoofvlees met mosterd en bier!), maar eerst wil ik even wat tips met je doornemen, om écht goed stoofvlees te maken. Het is behoorlijk simpel, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten om het echt super lekker te maken. En die dingen deel ik vandaag met liefde met je. Want boy oh boy, wat is een stoofpot lekker en wat is het heer-lijk als hij fantastisch lukt.

Zin om je beste stoofpot ooit te maken? Deze tips heb je nodig:

Tip 1: gebruik goed vlees (!!!!)
De allereerste tip is ook meteen de belangrijkste tip. Ik gebruik tegenwoordig al-tijd rundvlees van Koopeenkoe.nl en ik ga je nu vertellen waarom dit de beste keuze is. Ook voor jou. Naast dat het ontzettend lekker vlees is (véél smaakvoller dan het beste vlees uit de supermarkt), is het altijd goed en duurzaam vlees dat je direct van de boer koopt. En het is ook nog betaalbaar; ja, je betaalt echt maar €2,58 per maaltijd (op z’n duurst, je kunt namelijk ook goedkopere pakketten kiezen). Ik vertel je zo hoe je het vlees zelfs kunt bestellen met €5 korting.

Bij Koopeenkoe.nl koop je zoals de naam al zegt, samen met andere mensen een koe. Als de koe volledig verkocht is, wordt hij pas geslacht en daarbij wordt alles van de koe gebruikt; van kop tot staart. Zit je niet zo op een koeientong te wachten? Snap ik! Daarom zijn er van te voren pakketten samengesteld. Ik bestel altijd het biologische luxe pakket. Dit pakket bevat naast gehakt (het lekkerste gehakt dat je ooit hebt geproefd), worstjes en hamburgers ook luxe stukken vlees zoals biefstuk, entrecôte, rosbief en lekker veel stoofvlees. Je kunt bovendien zelf aangeven in wat voor porties het verpakt moet worden; liever veel gehakt en weinig hamburgers? Dat kan gewoon!

Het mooiste aan Koopeenkoe.nl, vind ik naast dat het biologisch én betaalbaar is (en er niets wordt ingeleverd op dierenwelzijn), ook dat dieren niet eerst geslacht worden en het vlees dan pas verkocht wordt, maar dat het andersom werkt. Dat is toch helemaal hoe het altijd zou moeten zijn?

Bovendien weet je precies van welke koe je het vlees krijgt. Je kunt je koe (die overigens altijd goed verzorgd wordt, jarenlang leeft, geniet van eigen gras en woont bij een boer die van koeien houdt) bezoeken, je wordt op de hoogte gehouden van wanneer je koe verkocht is en geslacht wordt, etc. En zelfs dat slachten gebeurt met beleid.

Goed, ik kan je er echt nog veel meer over vertellen want Jan en ik zijn echt ontzettend fan van dit bedrijf, maar dan wordt dit stuk veel te lang. Ik hoop in ieder geval dat je het een keer wil uitproberen en dat je dan ook overtuigd bent. Echt, dit is top!!

Meer info over Koopeenkoe.nl kun je hier lezen.

Bestel nu met €5 korting! Gebruik mijn code 5c9000b4de98a bij het invullen van je bestelling op Koopeenkoe.nl (echt, doe dit; ik wens jou dit goede vlees toe en vind het zooooo belangrijk dat we beter met onze dieren en ons vlees omgaan en dit is wat mij betreft écht een goede manier). 

Maareh Leo… Welk vlees moet ik nou hebben? Ik heb zelf gemerkt dat een combinatie van runder poulet en runder stooflappen voor stoofvlees het beste werkt. Je wil vlees dat wel een beetje vet is (vet = smaak) en je wil lekker mals vlees. Dat bereik ik perfect met deze combinatie.

ontdooien

Oh en een bonustip: wist je dat je vlees heel goed kunt ontdooien in een bak water? Door bevroren vlees (goed verpakt) in een bak water te leggen, neemt het water de temperatuur over van het bevroren vlees. Veel sneller dan wanneer je vlees in of buiten de koelkast legt. Bovendien zorgt het gekoelde water (dat dus afkoelt door het bevroren vlees) ervoor dat er minder snel bacteriën ontwikkelen, dan wanneer je vlees zou ontdooien buiten de koelkast. Oh, en ontdooien in de magnetron wil je écht niet met dit mooie, smaakvolle vlees.

Tip 2: kies goede smaakmakers
Naast goed vlees, heb je natuurlijk meer goede smaakmakers nodig. Stoofvlees wordt niet van zichzelf zo lekker. Ingrediënten die vaak gebruikt worden in een stoofmaal zijn: laurier, kruidnagel, steranijs, bouillon, wijn of bier. Zorg ervoor dat je een goede bouillon kiest; niet zo’n lullig zout blokje; liever echt een mooie bouillon (bijvoorbeeld die van de soepfabriek). En ook voor wijn is het belangrijk dat je niet een of ander flauw, zoet wijntje of een bitter biertje kiest. Let even goed op. En daarnaast: gebruik véél. Wees niet zuinig met smaak. Ik gooi in m’n stoofpot liever een blaadje Laurier te veel dan te weinig.

vib1

Tip 3: zorg voor genoeg vocht
Er is niets zo gaar als een stoofpot die droog staat. Dit wil je echt nooit. Zorg er dus voor dat je genoeg vocht gebruikt; het liefst met smaak. Dus maak of koop voldoende bouillon en wees niet zuinig met wijn of bier.

Merk je dat je stoofpot halverwege nog maar weinig vocht heeft? Gewoon aanvullen! Het liefst met een smaakvolle vloeistof, maar als je wijn/bier/bouillon al op is, kun je ook water gebruiken.

Door een deksel op de pan te gebruiken blijft het vocht dat verdampt toch in de pan, in plaats van dat het vervliegt. Deksel er op dus!

Tip 4: zorg voor binding zodat het lekker sauzig wordt
Of je nu ontbijtkoek, brood of meel gebruikt; zorg ervoor dat je de saus lekker laat binden. Ik hou persoonlijk niet heel erg van stoofvlees met een hele waterige saus en bind de boel dus lekker met wat brood of ontbijtkoek. Van dat laatste wordt je saus echt goed sticky, bruin én een beetje zoetig. Dit is bijvoorbeeld bij zoervleis (dat van origine juist een beetje zuur is) heel lekker.

Hou je juist wel van een beetje een jus-achtige saus, in plaats van écht derrie, dan kun je het beste meel gebruiken om je saus licht te binden. En uiteraard; hoe meer meel je gebruikt, hoe dikker de saus wordt. Maar gebruik voor een dikke saus liever ontbijtkoek of brood, dan meel.

Tip 5: heb geduld
Tja, ik had het ook liever anders gezien, maar het belangrijkste bij het maken van stoofvlees is toch wel dat je geduld hebt. Echt, zo’n maaltijd kan er na 2 uur stoven nog net zo uitzien als toen het net op ’t vuur stond en bij 3 uur helemaal veranderd zijn in een geweldig stoofpotje. Het liefst laat ik m’n stoofvlees langer dan 3 uur op het vuur staan. Echt perfect vind ik het vaak na 4 uur; als al het vlees uit elkaar is gevallen. Mjam! Hou je juist meer van nog wat grove stukken, dan zit je meestal rond 3 uur wel gesneden.

Zo! Dat was een heleboel informatie. Vind je het ook hoog tijd om lekker aan de slag te gaan? Vandaag heb ik een recept voor je voor stoofvlees met bier en mosterd, naar een tip van een lezer. Mjam!

Wist je dat ik ook stoofrecepten online heb voor Limburgs stoofvlees (zoervleis), klassieke runderstoof, patatje rendang en stoofvlees met bokbier?

vib3

Recept voor stoofvlees met bier en mosterd

Nodig voor 2 personen: 80gr boter – ongeveer 600gr runderlappen – 2 kleine uien – 1 eetlepel donkere basterdsuiker – 2 eetlepels bloem – 2 flesjes Westmalle trippel – 700ml runderbouillon – 3 blaadjes laurier – 4 kruidnagels – 2 eetlepels mosterd – 2 sneetjes brood

*ik gebruik 260gr runder poulet en 340 gr runder stooflappen van Koopeenkoe.nl

Snijd het vlees in grove stukken. Je wil grove stukken vlees hebben, omdat vlees het in de pan nog krimpt. Bestrooi het vlees met peper en níet met zout, omdat zout een uitdrogende werking heeft en je wil juist tijdens het stoven al het vocht gebruiken. Je kan je maaltijd het best pas als laatste op smaak brengen met zout.

Verhit alle boter in een pan met een dikke bodem; bij het bereiden van stoofvlees wil je een pan met een dikke bodem gebruiken, omdat dat ervoor zorgt dat het eten langzaam gaart. Bak het vlees bruin in de pan met boter; als beide kanten verkleurd zijn haal je het vlees weer uit de pan.

vlees

Snipper een uitje en bak deze glazig in het bakvet dat nog in de pan zit. Zodra het uitje glazig is, voeg je er suiker en meel aan toe. Roer dit lekker door elkaar. Het wordt nu echt een dik prutje.

Doe snel het vlees weer in de pan, roer door en voeg dan de helft van de bouillon toe. Roer alles door elkaar en je ziet heel duidelijk dat de meel mooi mengt met het vocht (doordat de ‘saus’ troebel is). Schenk er een flesje bier bij en voeg de laurier en kruidnagels toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook.

Zodra het kookt draai je het vuur heel laag en doe je een deksel op de pan. Stoven maar!

Na een uur besmeer je twee boterhammen met een lekkere laag mosterd en deze leg je met de mosterdkant naar beneden, op het vlees. Doe de deksel weer op de pan en stoof nog eens een uur op laag vuur.

Meng dan alles door elkaar, pluk de laurier eruit, voeg eventueel nog wat extra vocht toe en laat het dan nog 1-2 uur stoven op laag vuur. Zoals gezegd; ik vind het ’t lekkerst na 4 uur stoven, maar rond 2,5-3 uur is het vaak ook al chill, omdat je zulk goed en mals vlees gebruikt.

Serveer het stoofvlees met frietjes uit de Airfryer, gekookte aardappelen of aardappelpuree. Maar eerlijk? Met frietjes is het ’t aller lekkerst. Eet smakelijk!

ib
Jan kon natuurlijk niet wachten tot de foto gemaakt was ;-). Maar ik snap het wel; het rook zoooo lekker in huis!

Mensen, wij hebben ZO lekker gegeten. Ik denk dat dit m’n lekkerste stoofpot ooit was; in ieder geval was het m’n hartigste stoofpot ooit. Normaal hou ik wel van een klein beetje iets zoets er in, wat ik met zoervleis of stoofvlees met ontbijtkoek altijd wel bereik, maar dit keer was hij echt super hartig van smaak. Ik denk door de toevoeging van brood met mosterd, zoals een volger me tipte. Vet nice!

Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel en dat jouw volgende stoofpotje ook je beste ooit wordt. En ik hoop ook echt dat ik je enthousiast heb weten te maken over Koopeenkoe.nl. Ik ben echt zó fan van dit bedrijf en hun aanpak en visie op de vleesindustrie. Ik hoop echt dat we met z’n allen, áls je dan vlees blijft eten, kiezen voor goed vlees, dierenwelzijn en duurzaamheid <3.

Bestellen met de kortingscode kan hier; code5c9000b4de98a.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

24 reacties op “5 tips voor perfect stoofvlees

  • Als je vloeistof aan vlees toevoegt, bier, wijn, bouillon what ever, zorg dan dat die heet is. Hierdoor schrikt het vlees niet, en blijft het malser.

  • Dit klinkt super lekker! Wel een vraagje, wanneer wordt het tweede flesje bier en de andere helft van de bouillon toegevoegd? Of valt dat onder ‘extra vocht als het nodig is’?

  • Tip die ik laatst kreeg van de slager: Deksel inderdaad op de pan máár wel met een klein kiertje. Hier had hij een hele uitleg bij die ik uiteraard vergeten ben #warhoofd. Maar het schijnt dus beter te zijn om het deksel er niet helemáál op te leggen.

  • Hi Leo,

    Heb nog vlees in de vriezer liggen en wil eigenlijk meteen aan de slag! Nog 2 vraagjes:

    Ontdooi je het vlees in warm of juist in koud water?

    Leg je de boterhammen in zijn geheel op het vlees of besmeer je ze eerst en snijd ze dan in kleine stukjes?

    Veel dank alvast!!

    • Ontdooien in koud water; in warm water groeien er sneller bacteriën en dat wil je niet. En de boterhammen leg je er in zijn geheel op. Ze stomen dan wel en vallen vanzelf uit elkaar als je ze er doorheen roert 🙂

  • Marieke zegt:

    Ha Leonie,

    Top recept! Ik heb nog nooit stoofvlees gemaakt maar kan niet wachten om dit binnenkort eens te proberen.

    Klein puntje van feedback. Je schrijft dat de koeien van koop een koe jarenlang leeft, naar buiten gaat en dat de boer van zijn koe houdt. Daarmee suggereer je naar mijn idee dat dat bij ‘normaal’ vlees niet is en dat is als je het mij vraagt echt de grootste onzin ever. Die boer zorgt nl ook goed voor zijn beesten en houdt net zoveel van een koe wanneer je deze bij koop een koe koopt.

    Anyway, je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt 🙂

    • Hoi hoi! Ahhh je moet het echt eens maken 😀 En dank voor je feedback. Die suggestie wild eik uiteraard niet wekken. Ik denk evengoed dat er in de vleesindustrie nog wel wat mis is en ben van mening dat het bij Koopeenkoe in ieder geval sowieso goed geregeld is, dus dan zit je sowieso goed. Bij supermarktvlees twijfel ik nog wel eens… (niet alleen over koeien, ook over varkens en kippen).

  • Ik vind het zelf veel lekkerder om stoofvlees te maken met Westmalle Dubbel, dan met hun Tripel. En verder is in dit seizoen stoofvlees met bokbier ideaal natuurlijk, maar dat weet je zelf ook al.

    • Ja nou de grap is dat ik de vorige keer ook dubbel gebruikte maar die kon ik nu niet vinden in de supermarkt en ging ik maar voor trippel. Overigens proefde ik volgens mij geen wezenlijk verschil. Wat is volgens jou het verschil? Ik heb maar weinig verstand van bieren…

  • Jenny van den Belt zegt:

    Ik braad alles aan in een gietijzeren pan op het vuur endan gaat het de oven in op 110 graden. Lekker uren laten stoven. Je hebt er geen omkijken naar.????

  • Eveline zegt:

    Ah perfect deze tips, ik ga ze zeker toepassen! Ik had laatst je stoofvlees met bokbier gebruikt en om te binden brood en ontbijtkoek gebruikt. Alleen was mijn brood niet volledig opgelost, enig idee hoe ik dat volgende keer kan voorkomen of wat ik anders kan doen, snij jij het heel klein?
    Thanks!!

    • Nee ik snijd het niet klein, gewoon in z’n geheel er in. Ik moet zeggen dat ’t bij mij ook niet volledig oploste, vooral de korst niet. De volgende keer gebruik ik alleen het binnenste denk ik, maar dacht dat het aan mij lag haha! Overigens vond ik het niet heel storend; het vlees was zo uit elkaar gevallen en de smaak was zo verdeeld over alle ingrediënten, dat het wel prima was <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *