Patatje zoervleis zelf maken

Goed volk! Ik maakte vandaag zooooo iets lekkers. Ik had al sinds dit weekend inmens veel zin in een patatje stoofvlees en toen mijn woensdagavondplannen niet door gingen, besloot ik woensdag thuis te blijven om lekker de keuken in te duiken.

Ik heb al een paar keer in m’n leven stoofvlees gemaakt en wilde vandaag wel eens een ander recept uitproberen. En daarom ging ik me wagen aan zoervleis… Dit is een typisch Limburgs stoofpotje van meestal paardenvlees dat in zuur is gestoofd. Ik gebruikte in plaats van paardenvlees runderlappen, maar heb me verder wel behoorlijk aan het recept van Café Sjiek (dé plek om zoervleis te eten in Maastricht) gehouden.

Nodig voor twee personen: 500gr runderlappen – 200ml natuurazijn – 1 ui – 2 kruidnagels – 3 blaadjes laurier – 3 snufjes zout – beetje peper – 1 eetlepel appelstroop – 1 eetlepel perenstroop – 70gr witte basterdsuiker – 2 plakjes ontbijtkoek

Officiëel moet je 24 uur van te voren beginnen met het marineren van het vlees, maar dat las ik veel te laat en dus heeft mijn vlees maar 1 uur in de mariande gelegen. Daarentegen heb ik m’n vlees wel ruim 4 uur op het vuur gehad om zacht te stoven. En het werd echt VET lekker. Fuck 24 uur marineren! Aint nobody got time for that.

Goed: maak een marinade van azijn en water (50/50), 2 kruidnagels en 3 blaadjes laurier. Leg het vlees in blokjes gesneden hier zo lang mogelijk in.

Snijd een ui in grove stukken en bak deze even in een braadpan met een klontje boter glazig. Haal het vlees uit de marinade en doe in de pan met uien. Probeer hierbij zo min mogelijk vocht mee te nemen, want je wil het vlees nog een beetje aanbraden.

Schroei het vlees 5 minuutjes in de pan en blus het dan af met je marinade. Niet weggooien dus!

Zodra alles begint te koken voeg je de suiker toe en een eetlepel perenstroop en een eetlepel appelstroop. Roer dit lekker door elkaar en laat het geheel in ongeveer 4 uur gaar sudderen. Na 2 uur is het al prima, maar hoe langer je het op laag vuur laat sudderen, hoe zachter het vlees wordt.

Verkruimel na 2 uur de ontbijtkoeken over de pan en roer dit er doorheen. Dit zorgt ervoor dat het geheel een beetje bindt.

Breng je zoervleis op smaak met peper en zout. Als je het te zoet vindt kun je nog wat limoensap of azijn toevoegen; vind je het te zuur, dan kun je nog wat appel- of perenstroop toevoegen.

In mijn mintgroene arfryer maakte ik in 15 minuutjes nog wat frietjes klaar en ik serveerde het zoervleis óp m’n frietjes en met appelmoes erbij. KLAAR!

zoervleiss

Oh oh oh. Wat LEKKER! Echt twintig uitroeptekens lekker. Dit was zo zo zo goed gelukt. Echt 110% wat ik ahd gehoopt. En Jan vond het ook zooooo lekker. En de portie was echt perfect (groot) voor 2 personen. Wat heerlijk!!

EET DIT!

Mijn derde boek is alweer bijna uitverkocht <3
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk is al bijna op. Snel naar de winkel of bestellen dus! Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?


4 reacties

Caroline -

Net gemaakt! Echt heerlijk! Ik heb voor 4 personen, dan heb je net niet 2x zoveel azijn/water nodig en net wel nog een half plakje ontbijtkoek extra. Moet idd een beetje dikke saus worden. Ik had de laurier en kruidnagel eruit gehaald bij het koken maar dat had ik toch beter niet kunnen doen denk ik. Heb nu een beetje gedroogde dille erbij gedaan, was ook top. Dankjewel voor deze topper!

leonie -

Oeeh goeie suggesties, dank daarvoor! Als je het voor meer mensen maakt is het inderdaad altijd een beetje gokken. Lekker bezig!

Andreas -

Moet je een deksel op de pan doen? Je hebt niet heel veel vocht en het lijkt me dat het misschien te snel verdampt. Of moet je uiteindelijk juist een dikke saus hebben?

leonie -

Ja absoluut een deksel op de pan! Op het laatst mag hij er af zodat er wat vocht verdampt en de saus extra indikt.

Reageer ook