Patatje rendang a la Leo

Hoi allemaal! Ooooooh mijn god. Ik heb voor het eerst in m’n leven rendang gemaakt en het was ge-wel-dig. Toegegeven: ik heb nog nooit van m’n leven echt rendang gegeten (en ik ben nota bene in Indonesië geweest; wat ging daar mis?!) en de variant die ik maakte schijnt volgens de Bewakers-Van-Het-Heilige-Rendang-Recept helemaal verkeerd te zijn, maar ik zou niet weten hoe ik dit gerecht met stoofvlees anders zou moeten noemen; volgens mij is dit gewoon rendang. Wat er niet echt rendang aan is? Volgens mij heb ik het te lang door laten sudderen, waardoor het vlees uit elkaar viel (en dus HEERLIJK was), volgens de rendang-politie had ik teveel saus (DIT BESTAAT NIET) en heb ik – vloeken in de kerk- het gegeten met frietjes, in plaats van rijst. Maar hey: ik vertel je; dit was s u p e r lekker. En jij wil het ook maken.

Voor de basis van dit recept gebruikte ik het recept voor rendang van Uitpaulineskeuken.nl. Check dat recept en lees ook even de reacties eronder, die zijn vet handig als je zelf aan de slag gaat. Mocht je dus originele rendang willen maken zoals het hoort, dan kun je beter haar recept volgen. Mocht je zin hebben in patatje rendang, dan zou ik voor mijn variant gaan. Lees verder! 😉

Verder is het nog belangrijk om te weten dat je voor deze variant van rendang geen bezoekje aan de toko hoeft te brengen. Je kunt alle ingrediënten gewoon in de supermarkt kopen.

Oké, genoeg geluld. Let’s rendang!

Nodig voor 2 personen (flinke portie): 650gr rundvlees (riblappen) – 2 tenen knoflook – 2 kleine uien – 2 theelepels laos – 2 theelepels sambal – 1 theelepel komijnzaad gemalen – 2 theelepels korianderzaad (niet gemalen) – 1 theelepel kurkuma – 3 blaadjes laurier – 3cm verse gember – 3 stengels citroengras – 3 blikken van 400ml kokosmelk – zout – frietjes

Snijd het vlees in blokken van 2×2 cm en bak in een pan met kokosolie of zonnebloemolie aan. Zorg dat je de blokjes echt rondom bruin bakt, dit zorgt – volgens de reacties op Uitpaulineskeuken.nl – voor de bruine kleur van de rendang straks.

Snijd de knoflook en ui in kleine stukjes. Voeg toe aan de pan met vlees en bak eventjes mee tot het glazig is.

Voeg dan alle kruiden toe: laos, komijnzaad, korianderzaadjes en kurkuma. Bak de kruiden lekker mee, want het schijnt dat de smaak dan pas echt goed uitkomt.

rendang3

Doe vervolgens de laurier ook in de pan. Snijd de gember in grove stukken en doe ook in de pan. Deze vis je er later weer uit.

Hak met de botte kant van een mes een paar kneuzingen in de stengels citroengras. Op deze manier komt er makkelijker smaak vrij. Voeg de stengels citroengras ook toe aan de pan. In het originele recept gebruiken ze maar 1 stengel, maar ik vond dat daar maar weinig smaak vanaf kwam en ben uiteindelijk voor 3 stengels gegaan.

Overigens zag ik bij Jelmer de Boer op Instagram (die ook rendang aan het maken was) dat hij de stengel citroengras in een knoop legt, in de pan. Ik kan me voorstellen dat dit ook een slimme manier is om de citroengras ’te kneuzen’ en dus meer smaak te laten afgeven.

De citroengras vis je later trouwens ook weer uit de pan, net als de laurier en gember.

Schenk vervolgens de kokosmelk en sambal erbij. Eerst één blik kokosmelk (400ml), maar dit was bij mij al vrij snel ingekookt. En dat wil je niet. Uiteindelijk heb ik ongeveer 2,5 blik gebruikt en had ik een lekkere sappige rendang. Met veel saus dus.

Zet het vuur laag zodra de rendang begint te pruttelen en laat het dan nog… 4,5 uur op het vuur staan. Houd goed in de gaten of de boel niet aankoekt en als de boel droog dreigt te koken, voeg je gewoon nog wat kokosmelk of water toe.

In het originele recept staat het 2,5 uur op en houd je stukken vlees over (wat ongetwijfeld heerlijk is), maar ik ging echt voor een vlees-saus; dus echt lekker alles zacht laten pruttelen, urenlang. En dat vond ik verrukkelijk.

Erbij maakte ik franse frietjes in de Airfryer. Ik serveerde de rendang over m’n friet en met een beetje mayonaise ernaast. LEKKER MAN. Eet smakelijk!

rendang2

Ja, dit was dus alles wat ik hoopte. Het was zooooo lekker. Ik wil dit zeker vaker maken en ik moet ook wel, want ik heb nu kruidenpotjes in m’n kast staan die ik anders nooit gebruik (laos? kurkuma?!). Maar echt; dit is lekker man. Super smaakvol, fris, sappig, romig; echt verrukkelijk. Een dikke aanrader!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

16 reacties op “Patatje rendang a la Leo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *