Hey hey! Wat leuk dat je wat meer wil lezen over tuinieren en dan specifiek over een betaalbare tuin! Deze meid heeft niet bepaald groene vingers, maar ik heb wel altijd gedroomd van het hebben van een tuin en nu we er eentje hebben van 66m2 op het Oosten, kan ik m’n geluk niet op.
In deze blogpost wil ik je meenemen in een aantal tips om je tuin te pimpen, zonder dat het heel ingewikkeld moet of heel duur is. Ik geef je een aantal simpele tips hoe wij de tuin van onze bouwval binnen no time hebben omgetoverd tot iets gezelligs.
Heb je groene vingers nodig voor deze tips voor een betaalbare tuin? Zeker niet! Ik durf namelijk wel te zeggen dat ik zelf echt absoluut de ballen verstand heb van tuinieren. Nul. Zero. Nada. Niets. Maar! Dat betekent dat jouw tuin er ook heus gezellig bij kan staan, zonder teveel moeite.
Wel is het begrip ‘betaalbaar’ natuurlijk rekbaar; wij moesten wel echt onze hele tuin aanpakken en dat heeft natuurlijk wel een paar duizend euro gekost. Toch ga ik je in deze blogpost meenemen in een aantal tips om het op een toegankelijke en goedkopere manier dan je misschien voor ogen hebt of van horen zeggen hebt, gezellig te maken in je tuin.
Onze situatie
Toen wij ons huis kochten was de tuin overwoekerd door onkruid en lag hij verder vol met heel veel tegels. Daar hou ik zelf niet echt van en bovendien is het echt veel beter voor de natuur om te kiezen voor een groene tuin, in plaats van een betegelde tuin. Goed voor de afwatering, goed voor de grond, goed voor de planten, goed voor insecten, beestjes en bijtjes, goed voor de warmte in de tuin (!); eigenlijk is het overal goed voor.
En vooral: ik vind het gezellig staan.
Tijdens de verbouwing van onze bouwval tot het droomhuis dat het nu is, hebben we de tuin helemaal gesloopt en omgespit. Alles eruit en alles er nieuw in; tot de aarde aantoe. We besloten tijdens de bouw van ons huis om ook meteen de tuin aan te pakken (en dit mee te nemen in de hypotheek), omdat we;
1. buitenmensen zijn en dus de helft van het jaar véél gebruik maken van onze tuin en;
2. we een enorme glazen pui in de achtergevel van ons huis hadden gezet, waardoor je continu uitkijkt op de tuin. Als dit nog een tijd lang een berg aarde zou zijn, zou dat toch wat afbreuk doen aan ons woongenot. Zowel in het kader van altijd gore voeten als je naar binnen komt, als in het woonplezier als je naar buiten kijkt. Aanpakken dus!
Het plan voor onze tuin maakten we in samenspraak met tuinman Maxime. Hij is gespecialiseerd in biodiverse tuinen. Geen rechttoe-rechtaan tuinen, maar tuinen die vol leven zitten. Vol van planten, dieren, insecten, bloemen en al dat moois wat de natuur te bieden heeft. De offerte die hij uitschreef was meteen een die ons aansprak qua budget en ik kan dan ook aanraden om bij verschillende partijen offertes op te vragen, zodat je met een partij gaat werken die bij je past.
Voor het ontwerp van onze tuin waren een paar dingen belangrijk:
- we willen een koffiehoekje in de zon om ‘s ochtends koffie te drinken
- er moet genoeg ruimte zijn voor een lekkere lounge bank in de zon
- we hebben een tuinhuis nodig om spullen in op te bergen
- er komt nog een buitenkeuken – kookeiland – en daar hebben we ruimte voor nodig
- ik wil zo min mogelijk terras
- ik wil per se een grasveld
- ik wil heel veel bloemen en planten in alle kleuren van de regenboog
- ik wil bloemen en bijen en vogels en het liefst zelfs egeltjes in de tuin 😀
- ik wil een houten schutting waar poes Teddy op kan klimmen
- ik wil niet te veel onderhoud moeten plegen want ik heb er de ballen verstand van
- de tuin moet ruimtelijk en groot voelen
- in de winter moet de tuin er ook een beetje gezellig en groen bij staan
Zoals je leest had ik een behoorlijk wensenlijstje voor de nieuwe tuin. Samen met de tuinman zijn we om tafel gaan zitten, moesten we hier en daar wat schipperen en kwamen we uiteindelijk tot het volgende ontwerp:
Tip 1: Zou houd je de offerte laag en heb je een betaalbare tuin
Het inhuren van een tuinman klinkt kostbaar en in vele gevallen is dat ook zo. Toch zou ik het erg aanraden als je een tuin gaat aanpakken. Een aantal manieren waarop je een offerte wat lager kan maken zijn:
- zelf meewerken met de manuren in de tuin; dus aangeven dat je zelf ook wel een en ander kan doen en die tijd daar dan ook echt voor vrijhouden. Zo hebben Jan en ik een week lang met onze tuinman meegewerkt om de tuin in orde te krijgen. Van het aanleggen van het terras tot het planten van de planten of het leggen van graszoden. Let op: niet iedere tuinman staat hier voor open én het is wel echt belangrijk dat je er de tijd voor vrij maakt – dus niet even een boodschapje tussendoor doen. De tuinman moet op je kunnen rekenen, maar dan scheelt dat jou uiteindelijk behoorlijk in de kosten voor manuren!
- laat eerst een offerte opstellen met alles wat je wil en schrap daarna dingen die later kunnen of niet nodig zijn of kijk of er alternatieve materialen/planten gebruikt kunnen worden.
- kies voor het hergebruiken van materialen. Heb je een bepaalde tegel op ‘t oog? Leuk, maar misschien heeft de tuinman in kwestie nog wel een restpartij van een andere toffe tegel liggen. Zo zou ik in eerste instantie niet zelf hebben gekozen voor de tegel die wij in onze tuin hebben liggen, maar dit was een zeer betaalbare tegel waar de tuinman nog aan kon komen, dus ach; waarom ook niet. Let hierbij wel op; op Marktplaats staan heel veel echt goedkope tegels. Super chill, maar je moet ze nog wel vervoeren en dat kan nog wel eens een uitdaging (en duur!) zijn.
- kies voor kleinere planten die nog even moeten groeien. Een klimop die meteen je hele muur of schutting overneemt is natuurlijk chill, maar het is een stuk goedkoper om te kiezen voor planten die nog jong zijn en even de tijd nodig hebben om te groeien. Hier hebben wij flink op bespaard!
Tip 2: Doe veel zelf
Een logische tip om een tuin gezellig te maken op een betaalbare manier is natuurlijk veel zelf doen. Zo hebben wij zelf het terras aangelegd (onder begeleiding van onze tuinman), de vlonder gelegd (onder begeleiding), de muurtjes gestuct (met hulp van YouTube) en de beplanting samen met de tuinman gedaan.
Ben je benieuwd hoe we zelf de muren hebben gestuct? Check het in dit filmpje!
Vooral het zelf stucen vonden we leuk om te doen, ook al deden we het voor het eerst. Ook schilderwerk van een muurtje hier en daar kan je prima zelf. En wat dacht je van het tuinhuis? Hebben we gewoon zelf neergezet d.m.v. een bouwpakket van woodpro.
Tip 3: betaalbare aankleding in je betaalbare tuin 😀
Naast dat je je tuin wat mij betreft echt vól moet zetten met planten, bloemen en potten met mooi natuurschoon, is het ook leuk om je tuin aan te kleden met accessoires. Een aantal fijne adresjes voor betaalbare tuinaccessoires vind ik:
- de kringloop: check vooral de afdeling bloempotten, want je vindt hier van allesssss voor VEEEEEL minder geld dan in een tuincentrum. Echt 3 euro voor een grote pot, in plaats van 30-60 euro voor een zelfde soort pot in het tuincentrum. Dikke tip!
- Kwantum, Leenbakker, Xenos, Casa en Action hebben ontzettend leuke accessoires voor in de tuin. Van kussentjes tot buitenkleden en van windlichten tot zitmeubelen.
- Jotex, Westwing en Fonq zijn iets duurder, maar hebben ook een GEWELDIG assortiment tuinartikelen.
- Ook zet ik vaak vaasjes neer in de tuin met bloemetjes van de bloemist en dan in oude flesjes van ranja of wijn ofzo. Staat meteen gezellig! Wat ik trouwens ook vaak doe; als ik bloemen heb die binnen niet meer heel mooi staan omdat ze een beetje oud zijn, zet ik ze vaak gerust nog een week buiten :D.
Oh en een bonustip op het gebied van aankleding: wij hebben twee stoeltjes van IKEA in onze koffiehoek in de tuin staan en die zijn én rete betaalbaar, heel weersbestendig én vet van design. Oh en ze zitten ook nog ontzettend lekker. Dikke tip! In de zomer zijn ze vaak uitverkocht (het was vorig jaar echt vechten om deze stoeltjes te bemachtigen), maar momenteel zijn ze volop op voorraad. TIP!
Tip 4: tuinverlichting brengt sfeer
Eén van de belangrijkste dingen in aankleding van de tuin, is de tuinverlichting. Hang een lichtsnoer op en de boel ziet er meteen gezellig uit. Love it! Wist je trouwens dat HEMA momenteel een lichtsnoer heeft van 9 meter met 20 lampjes voor €17? Echt een koopje!
Daarnaast hebben wij allemaal tuinverlichting van de Hornbach van het merk Paulmann. Lekker betaalbaar en een handig systeem dat je aan elkaar koppelt. Zorg ervoor dat je kiest voor lekker warm licht, dat maakt de boel sfeervol.
Tip 5: schilder een muurtje in een leuke kleur
Nu weten jullie inmiddels wel dat Jan en ik een behoorlijk kleurrijk interieur hebben, maar ook buiten kan je prima voor kleur kiezen wat ons betreft. De tuin is al lekker groen en het terras een soort roze/rood, in combinatie met veel hout (houten schutting, vlonder, etc). Maar het geheel kon nog wel wat meer kleur gebruiken, dus we besloten een muurtje te schilderen. En kijk even wat dat doet qua before en after beelden:
Zo maak je met één simpele handeling, de tuin meteen een stukkie sfeervoller.
En dat was de make-over van onze tuin! Wat mij betreft een hartstikke gezellig plekje om te vertoeven. In de zomer lekker in de zon, in de winter kijken we uit op prachtig groen <3.
Dat waren mijn tips voor het gezellig maken van je betaalbare tuin op een simpele manier. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Zoek je meer inspiratie voor een gezellige tuin? Volg mijn bord op Pinterest, dan kan je zien wat ik allemaal op ‘t oog heb en wellicht haal je er zelf nog wat inspiratie uit.
Is onze tuin dan nu af? Zeker niet, hahaha. We zijn nog van plan om weer zelf een buitenkeuken te bouwen, net als bij ons vorige dakterras en ik breng binnenkort even een bezoekje aan het tuincentrum om weer wat nieuwe planten in pot toe te voegen. Een huis en een tuin zijn immers nooit af ;-).
Heb jij nog een leuke tip voor een betaalbare tuin? Deel ‘m hieronder!
Bewaar deze blogpost op Pinterest
Wil je deze blogpost op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Laura zegt:
Hoe heet de kleur op de roze muur?
Echt gaaf jullie tuin!
leonie zegt:
s 2050 y80r van sigma
Colette zegt:
Van welk hout zijn de houtenplanken op de grond bij het koffiehoek?
leonie zegt:
Oeeeh shit ik weet het niet meer… Het is geen douglas en volgens mij wel europees hardhout.. dacht ik
Rosa zegt:
Supergaaf! Bedankt voor alle tips!
Waar hebben jullie dat leuke tuinhuisje vandaan?
leonie zegt:
Van woodpro volgens mij!
Juul zegt:
Wat een leuke en inspirerende blog!! 😍 geeft me veel motivatie om ook met onze tuin aan de slag te gaan. Bloempotten van de kringloop is een goeie tip! We hadden ook al heerlijke chillstoelen van marktplaats gehaald. In de lente/zomer kopen mensen vaak nieuwe tuinmeubelen en zetten ze het oude spul op mp!
leonie zegt:
Oeeeh dat is ook een goede tip!
Suzanne zegt:
Hé wat heerlijk dit! Ik krijg meteen zin om wat in de tuin te gaan doen 😃 al gaat dat met 38 wk zwangerbuik ff op héél laag pitje haha.
Die gekleurde muur vind ik zo vet, die ga ik hier ook in de groep gooien!
leonie zegt:
Doen!!
Evy zegt:
Zo’n fijne plek lijkt me, zelfs zonder bloeiende planten al kleur door het gras en de tegels.
Die Ikea stoeltjes zijn er nu ook in een mooie kleur blauw!
leonie zegt:
Ja vet he! Ik ben echt verliefd op die oranje stoeltjes en overweeg gewoon om die muur donkergroen te schilderen, zodat dat oranje er vet voor staat. Maar dat zou idioot zijn. Maar wie weet ahahhah
daisy zegt:
Wij hebben de voortuin zelf gedaan. van volledig aan stenen naar 70% groen. (Wat een zand ligt er onder die tegels.. haha) De achtertuin zijn we nu mee bezig, ook van ongeveer alleen tegels naar veeeeeel meer groen! Lekker alles zelf doen. Ook een plantenbak zelf metselen, tegels leggen, aanplanten en natuurlijk bedenken. Plantjes inderdaad klein kopen, maar soms is een wat grotere wel prettig. Vult wat meer!
leonie zegt:
Wat zijn jullie lekker bezig!! En idd, groot én klein kopen! 😀
Bianca zegt:
Hopelijk inspireert dit meer mensen zonder groene vingers om tóch voor een groene tuin te kiezen! Zo gezellig.
Dying to know: wat is er gebeurd met de roze terrazzo tegels die als een soort verborgen schat ondersteboven uit jullie oude tuin tevoorschijn kwamen? Liggen die nog te wachten op een project….?
leonie zegt:
Jaaa ik hoop dat meer mensen voor groen kiezen!
De roze terrazzo tegels hebben we uiteindelijk gebruikt als… fundering voor de vlonder hahahaha. Ze liggen er dus onder. ZO zonde maar tijdgebrek en budget en ‘hey hier ligt nog een tegel die kunnen we wel gebruiken’ made us do it