DIY buitenkeuken van betonblokken met tegels en houten deurtjes

Hallo leuke mensen en welkom bij ein-de-lijk de blogpost over hoe wij onze tweede buitenkeuken zelf hebben gemaakt. We hebben een buitenkeuken van betonblokken gemaakt met een keukenblad van geblokte tegels en houten deurtjes bestaande uit latten en het eindresultaat is echt heel erg vet geworden. Het project an sich is niet zo heel moeilijk of veel werk, maar wij hebben een keuken gemaakt van 5 meter lang en ongeveer een meter diep, inclusief een plantenbak achter de keuken, een geblokt keukenblad van tegels én we zijn een eeuw bezig geweest met het maken van de deurtjes. Dus het project is goed te doen, maar in ons geval duurde het ongeveer 7 weekenden en een winter tussendoor, om het af te maken, hahaha. Oh en het is nog steeds niet écht af.

Maar! Dan heb je wel wat: een buitenkeuken van betonblokken met een tegelblad van geblokte tegels en luxe deurtjes van lattenpanelen, met een perfecte uitsparing voor de Big Green Egg en een heerlijk kruidentuintje áchter het keukenblad. Inclusief ingebouwde regenton op links en een spoelbak met kraan op rechts. Een barretje om aan te zitten, heel veel bergruimte voor potten, pannen en barbecuespullen én twee punten voor elektra. Een flink project, deze buitenkeuken van betonblokken.

In deze blogpost neem ik je stap voor stap mee in hoe wij onze buitenkeuken van betonblokken hebben gemaakt, zodat jij het zelf ook kan doen. Daarnaast deel ik natuurlijk waar wij alle materialen gekocht hebben. En als laatst krijg je een schatting van de totale kosten van ons project, zodat je een beetje een beeld hebt.

Overigens lees je in de intro al dat dit onze tweede buitenkeuken is die we zelf hebben gemaakt. In ons vorige huis hebben we een zelf een buitenkeuken gemaakt van hout en die was ook echt geweldig. En veel makkelijker om te maken. Daarover schreef ik al eerder een blogpost en die kun je hier teruglezen.

Alle materialen die je nodig hebt voor onze buitenkeuken van betonblokken:

Handige tools:

  • Laser
  • 2x speciekuip
  • rolmaat
  • cellenbeton lijmkam 7 cm
  • plamuurmes
  • plakspaan
  • zaag om t-profielen door te zagen
  • gasbetonzaag
  • boormachine incl steenboor & klein houtboortje
  • schroefmachine

Dit is hoe je de buitenkeuken van betonblokken bouwt

Nou mensen, ik kan niet met de eer van het ontwerp strijken, want wij hebben een tutorial gevolgd van Praxis voor het maken van een buitenkeuken van betonblokken en die was ONWIJS duidelijk. Dus ik verwijs je gewoon direct door naar die tutorial. Bij deze.

Een paar stappen zie je op de foto’s hieronder; zo hebben we de onderkant van de buitenkeuken van betonblokken ingesmeerd met rubberseal, zodat er geen vocht in trekt van onder. Verder is cellenbeton heel makkelijk op maat te zagen met een gasbetonzaag en kun je de blokken verder gewoon op elkaar stapelen. Je lijmt ze aan elkaar met blokkenlijm en dat is ook niet ingewikkeld.

Dit was de eerste klusdag van onze buitenkeuken van betonblokken! 😀

Het ingewikkeldste aan dit hele traject vond ik het plaatsen van stalen leggers, om het blad te verstevigen. Dit staat ook gewoon beschreven in de tutorial van Praxis, maar hieronder zie je het nog even in foto’s. In de verdiepingslaag en het keukenblad zitten dus stalen t-profielen verwerkt, zodat die de cellenbetonblokken dragen. Er komt natuurlijk behoorlijk wat gewicht op, dus dit heb je wel nodig.

Na twee weekenddagen klussen hadden we het frame staan: YES!

Daarna zijn we aan de slag gegaan met het tegelen.

Dit is hoe je het keukenblad tegelt

Als eerst moet je natuurlijk kiezen met welke tegels je wil gaan werken. Het is hierbij belangrijk om op te letten of de tegels geschikt zijn voor buiten en/of ze vorstbestendig zijn. Nu zijn maar HEEL WEINIG tegels dat, alleen ik durfde het wel aan met de Zelliges van De Tegel Bv. Met het risico dus dat ze knappen bij vorst, maar dat is van latere zorg. Mochten we écht ooit een strenge winter hebben, dan kan ik ze eventueel nog afdekken met een soort isolerend dekzijl, maar de eerste winter hebben ze overleefd zonder scheurtjes.

Dit zijn onze tegels.

Voordat je begint met tegelen moet je al het cellenbeton waar je gaat tegelen, insmeren met een soort voorstrijk. Blauw spul is dit.

Daarna hebben wij het patroon even neergelegd en gekeken hoe het allemaal goed uitkwam en toen zijn we begonnen met de makkelijke tegels. Dus nog niet de tegels die je op maat moet zagen, maar gewoon de hele tegeltjes.

Je begint met het aanbrengen van de tegellijm, of de specie eigenlijk en daarin leg je de hoekprofielen. Dan ga je gewoon tegel voor tegel aan de slag; je maakt een tegeltje even vochtig met een sponsje (ivm zelliges), je smeert er wat lijm op met een lijmkam of flexibele spatel en zorgt dat je een stuk van 1x1m ongeveer hebt bedekt met tegellijm en dan leg je de tegels er gewoon in. Wij legden ze tegen elkaar zonder tegelkruisjes ertussen. Druk de tegels zachtjes aan en klaar ben je. Dit is echt een makkelijk klusje!

Het wordt pas lastig als je de tegels op maat moet gaan zagen; dit deed Jan met een diamantzaag en omdat we dit al vaker hebben gedaan, was het best simpel.

Een paar dagen nadat we hebben getegeld, zijn wij pas gaan voegen. Dat is volgens mij niet zo’n ramp, maar voegen kost altijd wel ff tijd en die hadden we niet meer in het tegel-weekend.

Voegen doe je ook gewoon heel simpel; je maakt voegmiddel aan, smeert het tussen de voegen met een spons en dan ga je gewoon zachtjes boenen totdat het overal ongeveer op gelijke dikte tussen de voegen zit. En dan laat je het ff een uurtje drogen en dan spons je er nog eens overheen met een schone, natte spons en dat herhaal je tot het mooi is en uitgehard. Kind kan de was doen!

Bij de Green Egg aan de achterkant moesten we nog even aan de slag met écht maatwerk, zodat de barbecue wel open kan. Deze tegeltjes liggen nog los en moeten we ooit nog ff vastplakken, maar niemand die zich hier aan stoort.

Verder ben ik wel echt trots op hoe we het gat van de Green Egg hebben betegeld en zelf de kleine puntjes van een nieuw wit tegeltje hebben aangebracht. Oog voor detail! 😀

Tijd voor een idiote klus tussendoor
Wij hadden bij het ontwerp geen rekening gehouden met dat we wilden dat de deurtjes ín de kastjes zouden komen en niet ervoor. Maar doordat we een verdieping in de kastjes hebben, kon er geen deurtje voor. Oplossing: het plankje van de verdieping in de kastjes, moet een beetje ingekort worden. En omdat cellenbeton een heel makkelijk materiaal is, kun je daar gewoon een stuk afschuren. Of naja gewoon… Ik heb er een bandschuurmachine voor gebruikt en zat er zelf HELEMAAL onder, maar het is wel gelukt! Ik heb zo’n 5 cm van de plankjes in de kastjes afgeschuurd en was in totaal ongeveer een uur bezig. Makkie!

Dit is hoe je de buitenkeuken van betonblokken stuct

Daarna is het tijd om de buitenkeuken van betonblokken de gaan stucen. Je gebruikt hiervoor stucmiddel dat geschikt is voor buiten. Verder is het belangrijk om alles goed af te dekken want stucen is een TERINGGGGZOOI ennn dan begin je met voorstrijken. Ook is het belangrijk om stucprofielen te gebruiken, want daarmee maak je de hoeken mooi recht en dat is anders niet te doen. Dat betekent dus dat op IEDER randje een stucprofiel komt. Ik niette ze vast met een nietmachine en dat werkte top. Ze blijven natuurlijk ook gewoon vastzitten met stucmiddel, maar ik vond dat nietje zelf wel handig.

Op de foto rechts zie je bijvoorbeeld dat de palen niet heel recht zijn, maar dat trekken we straks helemaal recht door middel van stucmiddel en de hoekprofielen!

Het stucen is veruit de zwaarste activiteiten van die hele buitenkeuken in elkaar zetten. Wij hebben ieder stukje gestuct, dus zowel de plekken die je ziet, als de plafonnetjes en plekken die je niet ziet ín de keuken. Dit omdat cellenbeton van zichzelf vrij stoffig is, dus als je de binnenkant niet stuct, dan heb je de hele tijd stoffige kastjes. Niet fijn.

In totaal zijn we één dag bezig geweest met stucen met z’n twee en toen zat alles erop. Wat. Een. Zwaar. Werk. Maar de buitenkeuken van betonblokken knapte er wel ontzettend van op, vooral door de stucprofielen!

Hoe je precies moet stucen kan je trouwens het beste ff bekijken op internet. Ik heb er de ballen verstand van en doe het heel erg op mijn eigen manier met tools die ik handig vind en vaak ook met m’n handen :p.

Dit is hoe je de deurtjes erin hangt

Nadat de stuc droog is, is het tijd voor de volgende stap: de deurtjes ophangen. Veruit de allerkutste klus van de hele buitenkeuken van betonblokken.

Als deurtjes kozen wij ervoor om houten panelen te gebruiken die eigenlijk bedoeld zijn als schutting of decoratie in de tuin. Deze houten lattenwanden zijn ook prima te gebruiken als deurtjes, maar ze hebben wel een paar nadelen: zo zijn ze ongeveer 4cm dik en dat zorgt ervoor dat je speciale scharnieren nodig hebt. Qua formaat waren ze voor ons trouwens wel op de perfecte breedte en hebben we ze alleen nog in de lengte op maat hoeven zagen.

Verder is het handig om te weten dat deze lattenwanden een dikke en een dunne kant hebben (let daar maar eens op als je ze zelf gebruikt) en let dus goed op dat je overal dezelfde kant aan de voorkant gebruikt. En daarbij is het ook belangrijk dat je het scharnier vastmaakt op de plek waar de voor- en achterkant van de lattenwand met elkaar verbonden worden door een plankje in het midden. Daar zit de stevigheid van het deurtje, dus daar wil je de scharnier bevestigen.

Nou, het uitzoeken van de juiste scharnieren was hier thuis echt een helse klus. We hebben wel 6 verschillende soorten gebruikt en iedere keer paste het niet en lukte het niet en om jou ál dat werk te besparen kan ik je vertellen dat je – als je werkt met zulke dikke deurtjes van lattenwand – scharnieren nodig hebt voor een grote hoek. Namelijk deze jongens:

We twijfelden heel lang of we de scharnieren wel direct in het cellenbeton wilden boren, want we waren bang at dat materiaal te broos was, maar na wat rondneuzen op internet ontdekten we dat dit wel moet kunnen. We gebruikten goede pluggen geschikt voor cellenbeton en een lange schroef, zodat ‘ie lekker diep in het cellenbeton zit. En al met al voelt het nu ontzettend stevig aan en is het dus toch goedgekomen.

Dit is hoe je de wasbak & kraan erin maakt

Werkelijk geen idee, HAHA. We hebben dus al wel een wasbak, maar die hangt nog los én we hebben ook al een kraan gekocht, maar die is nog niet aangesloten. Top. Maar ik wilde deze blogpost over onze buitenkeuken van betonblokken heel graag eindelijk eens online delen, dus naja; dan maar als het nog niet af is.

Mochten we de kraan en wasbak binnenkort geïnstalleerd hebben, dan update ik dit kopje zodat je ook weet wat je daar moet doen. Maar eerlijk is eerlijk; misschien kan je het gewoon beter googelen, want ik heb letterlijk nog geen idee hoe we dit moeten doen.

Totale kosten

Nou, je snapt denk ik wel als je de hele blogpost hebt gelezen dat de kosten TOTAAL uit de hand zijn gelopen. Het begon al bij dat onze buitenkeuken van betonblokken natuurlijk ENORM is; niet even een projectje van een paar blokjes, maar meteen een keuken van 5 meter lang met duur tegelblad en prachtige deurtjes à veel te veel geld per stuk. Dus tja; helemaal uit de hand gelopen. Maar; het is wel mooi hahaha.

Een schatting van de kosten die wij hebben gemaakt – we zijn al zo lang bezig dat ik het niet exact meer weet – zal ik je even geven:

  • Eerste bestelling met materialen van Hornbach, incl €150 spoelbak: €700
  • Kraan: €50
  • Tegels: €670 (incl korting)
  • lattenwanden voor de deurtjes: 3x €130 = €390

Dan moet je nog rekenen op alle kosten voor stucmiddel en tegelzooi en scharnieren en schroeven en hoekprofielen, etc en ik denk dat het niet gek is om daar nog iets van €300 voor te rekenen. Dan kom je op een totaal van ongeveer €2100, maar ik denk dat het ook wel mogelijk is dat het ongeveer €2500 gekost heeft om deze buitenkeuken van betonblokken zelf te maken. Houd daarbij rekening met dat wij zelf al tegelmaterialen en stucbenodigdheden in huis hadden, omdat we dat al eerder hebben gedaan. En dingen als boormachines en zaagtafels enzo reken ik dan natuurlijk niet mee.

Daarnaast zijn we ook nog naar het tuincentrum geweest om de plantenbak die we áchter de buitenkeuken van betonblokken hebben helemaal te vullen met vijverdoek en aarde en planten en dat zal toch allemaal ook wel een eurootje of €200- €300 hebben gekost. Dus ik denk dat die schatting van zo’n €2500 euro niet zo gek is. DUUR MAN. Maar wel vet.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze blogpost over onze diy buitenkeuken van betonblokken. Ik weet heel goed dat deze blog niet de stap-voor-stap beschrijving is die je misschien wilde, maar omdat we al zo lang bezig zijn met dit project weet ik gewoon niet meer exact hoe we alles hebben gedaan en omdat we alles zelf ook altijd googelen, kom je er denk ik wel uit met dit globale overzicht van learnings en tips.

Ik kan in ieder geval zelf niet wachten tot onze buitenkeuken van betonblokken eindelijk écht klaar is. We moeten nog greepjes op de deuren plaatsen – hebben we al in huis, is alleen nog een kwestie van de laser erop zetten, gaatjes voorboren en erop draaien maar – en we moeten de spoelbak nog vastzetten en de kraan bevestigen. Daarna is het tijd om de regenpijp op de regenton aan te sluiten – want in het meest linker kastje zit een regenton verstopt – ennn daarna moeten we ook de elektra nog afmaken, want in een van de linker kastjes zit een stopcontact dat we kunnen gebruiken.

Zo is er nog genoeg werk aan de winkel, maar inmiddels zijn we er allebei ZO klaar mee. En klussen met baby is ook een uitdaging, want je moet wel altijd ff oppas regelen. Naja; je leest het wel, we zijn klaar met dit project.

Wel echt HEEL blij mee, maar het is tijd dat het af is en dat we er ultiem van kunnen gaan genieten.

Heb je nog een vraag over onze buitenkeuken van betonblokken? Stel ‘m gerust hieronder. Iedere woensdag beantwoord ik de vragen op mijn blog, dus dan komt het antwoord vanzelf. Heb je sneller antwoord nodig? Vraag het dan gerust even aan mij of @Janschulte86 op Instagram.

Thanks voor het lezen en succes met klussen!! 😀

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

2 reacties op “DIY buitenkeuken van betonblokken met tegels en houten deurtjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *