DIY: Zelf een buitenkeuken maken

Hoi allemaal! Het is momenteel prachtig weer, veel mensen zitten thuis en dus lijkt dit me hét moment om dan ein-de-lijk eens de blogpost over onze zelfgemaakte buitenkeuken online te zetten. Vorig jaar mei gingen Jan en ik aan de slag op ons dakterras en bouwden we een keuken – from scratch-, naar eigen ontwerp. En man, wat zijn we er blij mee,

In deze blogpost neem ik je mee door dit hele proces; van bouwtekening tot eindresultaat. Zodat jij zo goed mogelijk ook aan de slag kan, mocht je een buitenkeuken-wens hebben (WIE NIET?!). 😀

eind7

De bouwtekening
Het begon natuurlijk allemaal bij een bouwtekening. Die hebben we helemaal zelf gemaakt en we hebben ons er niet helemaal aan gehouden. We zijn natuurlijk geen ervaren bouwers/klussers, maar de tekening gaf een aardig beeld van wat we nodig hadden.

En ik zeg ‘aardig beeld’ want het is altijd verstandig om iets meer materiaal te bestellen dan je denkt nodig te hebben. Zo kwamen wij er bij de levering pas achter dat we voor de helft planken hadden besteld met een ribbel erin. Dat was helemaal niet de bedoeling, hahaha. Maar pakte uiteindelijk heel mooi uit.

1
Aan de tekentafel!

Uiteindelijk is dit de bouwtekening die we hebben gebruikt en de maten die we hebben aangehouden:

2

Kortom:

beteretekening

De oranje-bruinige strepen zijn dikke balken/latten die we hebben gebruikt voor het frame. We hebben alles aan elkaar vast gezet en afgewerkt met planken.

Nu wisten we wat we wilden; dan is het handig om dat ook even uit te tekenen op de plek waar de keuken komt. En hoe handig is het om dat meteen ff met tape aan te geven; op deze manier hebben we de maten bepaald.

3

4

Materiaal:
Wij hebben gebruik gemaakt van douglas vlonderplanken (die met die ribbel) van 2.4 cm dik; lekker stevig. Het binnenwerk, de latten (balken) is vuren geschaafd hout. Het keukenblad is gemaakt van dunnere planken (1.8 cm) zonder ribbel, ook douglas.

Later hebben we beits gebruikt in de kleur teak (2x aangebracht). En verder heb je natuurlijk heel veel schroeven nodig en houtverbindingen (dat zijn die metalen stukken die je o.a. op de foto hieronder ziet). Deze houtverbindingen hadden we nodig ivm het gewicht van de Big Green Egg (100 kilo) dat in de buitenkeuken zou rusten; daarvoor hadden we extra stevigheid nodig.

Qua tools hadden we nodig: de boormachine, cirkelzaag en een decoupeerzaag.

Volgens mij waren we ongeveer €500 kwijt aan materiaal.

Oké. Aan de slag!

5

Aan de slag
We begonnen met het maken van de achterwand en de rechter zijkant. De achterkant hebben we gemaakt door 7 vlonderplanken op de grond te leggen en daar 4 balken aan te bevestigen; zodat het een geheel werd. Op de onderste foto testen we even uit of dit gaat passen.

6

Ook de rechter zijkant hebben we meteen aan de achterkant vastgemaakt, omdat we de buitenkeuken in een hoek moesten zetten waar we ‘m niet meer uit kregen. Dus als een grote L hebben we het gemaakt op de grond en toen precies in de hoek gezet. En toen kon hij daar ook niet meer weg.

Daarna gingen we door met het frame.

7

De binnenkant van de buitenkeuken bestaat uit balken/latten. Aan de voor- en achterkant hebben we twee hele lange balken/latten gebruikt, die zorgen voor stevigheid over het hele geheel (daar rust ook een stuk van de bar op!).

Verder hebben we in de binnenkant van de buitenkeuken 3 ‘ramen’ gemaakt. Een soort 8-jes, waarop het blad aan de binnenkant van de keuken kan rusten.Hierbij is het wel belangrijk dat je de bovenste balk/lat nog niet bevestigt; anders kan de Big Green Egg er straks niet meer in. OVERIGENS zijn we later van de 8-jes terug gekomen en werden het meer een soort H-tjes (maar dan wel dicht aan de bovenkant haha). Die plank op de grond heb je namelijk niet nodig (en zit er bij ons dus onnodig).

8jes

Vervolgens hebben we vlonderplanken gebruikt om het blad aan de binnenkant te maken. Daarop hebben we op de plek waar de Big Green Egg komt te staan 4 stoeptegels gelegd, i.v.m. de hitte van de Big Green Egg.

Ook begon ik vast met het dichtmaken van de linkerkant van de buitenkeuken; dit is het stuk dat straks onder de bar zit. Maar! Maak dit nog niet helemaal dicht, want dan krijg je de Green Egg er niet meer in.

8

De volgende stap was de Big Green Egg op z’n plaats zetten. En hopen dat de boel niet doorzakt. Dat ging gelukkig goed 😉 (en een jaar later is het nog steeds niet doorgezakt).

9

De Green Egg staat! Nu kunnen we de bovenste latten/balken van het raamwerk, de 8-jes, er ook in bevestigen en de linker zijkant kunnen we dichtmaken met planken.

10

Op de volgende foto zie je 2 vette dingen; Je ziet dat er helemaal links nog ruimte zit tussen de balk en de planken die de linkerkant dichtmaken. Deze ruimte ontstond per ongeluk, maar heeft als gevolg dat als de barbecue aanstaat en iemand zit aan de bar, dat er warmte onder de bar komt. VET heerlijk haha!

Verder zie je mij aan de slag met de afwerking. We hebben om alle balken een koof gemaakt van die mooie geribbelde vlonderplanken; puur omdat we wat materiaal over hadden en het doet het geheel er mooi stevig en robuust uitzien!

11

12

Dit is hoe de buitenkeuken er na één zaterdag klussen uitzag:

13

Op zondag begon ik met het beitsen van de hele buitenkeuken. Zorg dat één iemand dit doet en breng geleidelijke lagen aan; liever 2 lagen dan 1 dikke laag die heel vlekkerig wordt. Overigens is het wel belangrijk dat je het hout beitst, anders is het binnen no time grijs verkleurd en onbeschermd tegen weer en wind.

In de tussentijd is Jan bezig met het keukenblad. Hij heeft alle planken (de dunne planken) op de grond gelegd en met tape aan elkaar geplakt, zodat hij precies kan uittekenen waar cirkel voor de Big Green Egg uitgezaagd moet worden (met de decoupeerzaag). Houd hierbij een beetje speling rondom de Egg; hout gaat werken en je wil ook qua hitte misschien niet dat het hout strak tegen de barbecue aanzit.

14

In een van de planken van het keukenblad heeft Jan een heel mooi stukje maatwerk gezaagd. Als je de Big Green Egg opendoet, heb je namelijk te maken met een stukje deksel dat in de knoop komt met het keukenblad. Daarvoor moest een gat gezaagd worden en Jan heeft z’n taak héél precies genomen. VET. Je ziet zo bij het eindresultaat hoe tof dit is.

15

In de tussentijd was ik druk bezig met beitsen. We beitsen de hele keuken alvast voordat ook het keukenblad erop zit, omdat je dan makkelijker op alle plekjes kan komen.

16

Ook een goed detail op bovenstaande foto; zie je die gleuf tussen de bar en het keukenblad (onder/naast de green egg)? Dit kwam niet helemaal lekker uit. Dat hebben we opgelost door in het keukenblad aan zowel de linker als rechterkant nog een plank overdwars te leggen (en dus een stuk van de lange planken af te zagen). Zie foto hieronder! (Dus die ene plank die in dezelfde richting als de bar ligt, op het keukenblad).

17

En toen moesten we nog een beetje beitsen en toen was het… af! 😀

Het eindresultaat:

eind

eind2

eind3

eind5

Hier zie je die uitsparing, dat maatwerk van Jan. NICE.

eind6

eind7

eind8

Heb je nog vragen? Laat het hieronder weten! We beantwoorden ze graag :D.

Sponsor je girllll
Ja mensen, ik heb nog iets aan te smeren… Namelijk mijn boeken! Koop mijn tosti-boek of een van de twee kookboeken voor studenten. Als je dat hierrrr doet, verdien ik er ook nog wat gezelligs aan. Tja, het zijn gekke tijden dus het sponsoren van je favoriete zzp’er is helemaal niet zo’n vreemd idee :D.

Word jij nummer 40.000?
Ik heb netttt 35.000 volgers op Instagram! Volg je me daar ook? Dan laat ik wat meer zien van m’n persoonlijke leven :D. Op naar de 40K!

Meer recepten
Iedere dag inspiratie voor recepten ontvangen? Volg mijn blog op Facebook!

46 reacties op “DIY: Zelf een buitenkeuken maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *