Hello you! Gisteravond heb ik super lekkere vega gehaktballen gegeten. Ik maakte gehaktballetjes in dadelsaus, een recept dat je al een tijdje op mijn blog kan vinden, maar ging dit keer voor de vega variant. Bijna vegan zelfs (dus makkelijk vegan te maken). Het is geen ingewikkeld recept en je staat ongeveer een uur in de keuken (incl bereidingstijd).
Iemand zin in vega gehaktballen? Let’s do this!
Liever de variant klaarmaken met rundergehakt? Check dat recept hier.
Nodig voor 4* personen:
– 300gr plantaardig gehakt van Beyond Mince (hier kun je goed gehaktballen van kneden)
– 2 el mosterd
-2 el ketjap
– 90gr kofte kruiden
– 1 ei (kan je achterwege laten!)
– 50gr paneermeel
– 1 liter gezeefde tomaten
– 250gr dadels zonder pit
– 25 dashes worcestersaus (dit is niet vega of vegan)**
– per persoon ongeveer 70 gr couscous
– 20 blaadjes verse munt
– een par gedroogde abrikozen of 1 nectarine
– 150gr feta (of kies voor vegan feta)
– 100gr spinazie
* Mocht je dit recept voor 2 personen willen maken dan zou ik nog steeds zoveel saus maken als in dit recept. Je hebt dan wel veel te veel, maar je hebt ook best veel saus nodig om de gehaktballetjes in te serveren, dus ik zou niet per se minder maken dan hierboven omschreven. Dat gezegd hebbende; wij hadden super veel eten over en kunnen er vandaag zeker nog van lunchen….
** Als je dit recept helemaal vega of vegan wil maken zou ik de worcestersaus vervangen door 1 theelepel sojasaus, 1 theepel azijn en 1 theelepel sambal
Bereiding van de vega gehaktballen
Meng in een grote kom het gehakt met de mosterd, ketjap, de helft van de kofte kruiden, 1 ei en 50gr paneermeel. Kneed het door elkaar en zet het 15 minuten in de koelkast.
Kneed er dan balletjes van ter grootte van een pingpongbal en laat die vervolgens weer ff rusten.
Zet dan alvast de saus op het vuur: zet een pan op het fornuis op middelmatig vuur, doe alle tomatensaus erin, samen met de (hele) dadels en de rest van de kofte kruiden. Doe er 25 dashes worcester (of de vervanging zoals hierboven beschreven) in en doe een deksel op de pan. Deze saus moet ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen.
Bak ondertussen de gehaktballetjes rondom bruin. Doe dit in een pan met een klontje (plantaardige) boter of olijfolie op middelmatig vuur. Zodra alle balletjes rondom bruin zijn kun je het vuur laag zetten en een deksel op de pan doen. Zo worden de balletjes van binnen ook “gaar”. Je wil namelijk dat dat vegan gehakt wel een beetje droog bakt, ook aan de binnenkant. En écht droog wordt het natuurlijk niet, want je hebt niets voor niets ei, mosterd en ketjap toegevoegd, maar je wil wel dat het “gehakt” droog is.
Maak ondertussen de couscous. Couscous meng je met een gelijke hoeveelheid kokend water; dus als je gaat voor 140gr couscous totaal, dan voeg je 140 ml kokend water toe. Roer het door elkaar en laat even staan.
Snijd ondertussen de munt en spinazie fijn en roer door de couscous, zodra die geweld is. Verkruimel de feta erdoor en snijd de gedroogde abrikozen of een nectarine klein en roer ook door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.
Haal na 45 minuten (dit komt niet zo nauw hoor; 30 min of 50 min is ook prima) de dadelsaus uit de pan en pureer ‘m tot een gladde saus, waar de dadels in verwerkt zijn. Doe ‘m dan terug in de pan.
Haal de gehaktballetjes uit de pan wanneer ze niet echt meer uit elkaar vallen en écht een geheel zijn. Echt stevig zullen ze nooit worden, maar als ze maar niet meer uit elkaar vallen omdat de binnenkant nog te zacht is. Voeg de gehaktballetjes toe aan de pan met dadelsaus en laat nog zo’n 10 minuten pruttelen.
Serveer het gerecht op een diep bord. Doe de couscous op je bord en drapeer er wat gehaktballetjes en saus over. Eet smakelijk!
Ik vond deze vega gehaktballetjes echt heel erg lekker. Het is wel echt het lekkerst als je ze lekker bruin bakt aan de buitenkant; dat knapperige laagje is bij een ‘normale’ gehaktbal ook het lekkerst, dus dat is nu ook zeker het geval. Verder is de dadelsaus verrukkelijk, maar ook onwijs machtig. En de couscous was een lekkere frisse tegenhanger erbij. Al met al dus absoluut een heel lekkere maaltijd.
Bonustip: deze gehaktballetjes zijn ook heel lekker als hapje. Serveer ze in een grote schaal met prikkertjes erbij en snacken maar!
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Roos zegt:
er zit 1 ei in dus dan is het niet vegan! waardoor vervang ik die?
leonie zegt:
Klopt, die kan je gewoon achterwege laten. Het gehakt bindt uit zichzelf goed genoeg 🙂 Misschien iets minder paneermeel gebruiken, zodat het niet zo droog wordt!
Annemarie zegt:
Oeh, wat een interessant recept! Ik ga de vegan variant zeker eens proberen!
leonie zegt:
Jaaa doen! <3