Gehaktballetjes in dadelsaus met couscous en pita

Hey allemaal! Gisteren heb ik echt een geweldig maaltje gemaakt. Een hele tijd geleden at ik op een feestje van een vriend van Jan gehaktballetjes in dadelsaus en ik moest ‘m altijd nog om het recept vragen. Dat deed ik vorige week en gister was het eindelijk zo ver. Ik dook uren (2) de keuken in om dit heerlijke recept klaar te maken. Officieel kost het meer dan 2 uur, maar ik maakte een verkorte versie omdat ik minder tijd had. Maar héb je de tijd, neem die dan ook. Je zal er geen spijt van krijgen!

Oh en leuk om te weten vooraf; dit is echt een perfecte maaltijd om met een groep te maken/eten. Perfect studentenmaaltje, top voor een gezin, perfect om je ouders mee in te palmen of voor vrienden te maken. Echt!

Nodig voor 4 personen: 750gr rundergehakt – 2 el pittige mosterd – 2 el milde mosterd – 1 flinke scheut ketjap – 90gr kofte kruiden – 2 eieren – 100 gr paneermeel – 1 liter gezeefde tomaten – 250gr dadels zonder pit – flinke scheut worcestersaus – couscous – verse munt – gedroogde abrikozen – feta – spinazie

Kneed in een grote kom de gehakt met mosterd, ketjap en eieren door elkaar. Voeg er dan 3/4 van de kofte kruiden en al het paneermeel bij en kneed weer door elkaar. Rol er dan gehaktballetjes van van ongeveer 40-45gr per balletje (ter grootte van een golfballetje). Laat de gehaktballen het liefst 2 uur rusten. Ik deed het voor 1 uur wegens tijd tekort, maar als je de tijd hebt, neem die dan.

Neem een grote pan en doe daar de tomatensaus in. Zet de pan op laag vuur. Voeg ook de dadels toe aan de pan, samen met de rest van de kofte kruiden en lekker wat worcestersaus (ik deed ongeveer 25 dashes). Roer alles door elkaar en laat dit 2-4 uur op zacht vuur garen. Ik had wederom te weinig tijd en heb het 1 uurtje zacht laten pruttelen en daarna de staafmixer erop gezet om de dadels er doorheen te mixen. Als je het heel lang laat garen, zouden de dadels zelf op moeten lossen. Maar dat heb ik dus even versneld met de staafmixer.

Braad dan de gehaktballetjes in een aparte pan (hallo creuset!)  met een klontje boter aan. Je wil hier wel echt ff de tijd voor nemen; hoe mooier bruin de buitenkant, hoe lekkerder het straks is in de saus.

Doe de gehaktballetjes als ze een mooie bruine korst hebben in de saus en laat het nog minimaal een half uur pruttelen.

Maak in die tijd de couscous die je erbij serveert. Wel de couscous in evenveel kokend water als grammen couscous die je gebruikt. Roer daar wat feta, spinazie, gedroogde abrikoos (in kleine stukjes) en verse munt (in kleine stukjes) doorheen. Bepaal zelf de verhoudingen; dit komt niet zo nauw. Breng de couscous op smaak met peper en zout en serveer ‘m bij de gehaktballetjes.

Ook bakte ik nog wat pita’s af om erbij te serveren, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen door Turks brood.

Eet smakelijk!

gehaktballenIMG_5191

Jan en ik reden naar het strand om dit maaltje op te eten en zélfs met zand er doorheen was dit GODDELIJK. Echt mensen, dit is zooooooooooo lekker. Ik ga dit veel vaker maken. Voor als er vrienden komen eten, voor als ik eens eten moet voorbereiden voor een ander moment, voor als m’n ouders komen. MJAM!

Gruwelijk Grillen is al 500x verkocht!
Ik schreef in Corona-crisis samen met mijn vriend – die óók thuis zit te werken –  een barbecue-boek met 34 recepten. Bestel GRUWELIJK GRILLEN hier voor maar €8,95 voor jezelf óf iemand anders (hallo Vaderdag!) en steun daarmee je favoriete foodblogger :D.


3 reacties

Louise -

Wauw dit klinkt super lekker! Ik ga dit zeker een keer maken! Ik vraag mij alleen af welke mosterd jij gebruikt voor de milde en pittige mosterd?

Debby -

Love it! Zeker een nieuwe favoriet hier. Alleen brand de saus snel aan, dus heb nog ong een liter aan water toegevoegd: om het half uur een beetje. En zelf de köftekruiden gemaakt, helemaal lekker! Heerlijk weekendrecept ♡

leonie -

Goeie tip en leuk om te lezen dat het lekker was 😀

Reageer ook