Schnitzel met gorgonzolasaus, paddenstoelen, frites en sla

Hello! Ik heb afgelopen vrijdag echt intenssss lekker gegeten. Dit jaar vierde ik Kerst in m’n eentje. Tenminste: deels. En ik maakte o.a. -op kerstavond geloof ik- scaloppa alla gorgonzola (vlees in gorgonzolasaus). Maar ik deelde nooit het recept, want ik had vakantie en blogde vrijwel niet. Maar! Afgelopen vrijdag had ik weer vet veel zin in deze maaltijd en dus maakte ik ‘t klaar. En nog belangrijker; ik zette het zo fatsoenlijk mogelijk op de foto, zodat jullie het lekker na kunnen maken. Ejoy!

Let op: de hoeveleheden zijn een beetje op de gok; je moet zelf gewoon uitproberen en dan kom je waarschijnlijk tot iets goeds.

Nodig voor één persoon: 1 gepanneerde varkensschnitzel – 1/2 blok gorgonzola – een scheut kookroom – 1 eetlepel meel – 1 a 2 glazen droge witte wijn – 1 teen knoflook 

Lekker erbij: gebakken paddenstoelen (shiitakes bijvoorbeeld), frites en een zurige salade (sla met balsamico azijn erdoor).

Allereerst laat je de schnitzel gaar worden in een pan op middelhoog vuur met een klontje boter. Let op dat het vuur niet te hoog staat en doe eventueel een deksel (of een andere pan) op de pan, zodat de schnitzel aan beide kanten gaart.

In de tussentijd maak je de gorgonzolasaus. De volgende manier werkt voor mij het beste: giet een glas wijn in een kookpannetje op middelhoog vuur. Leg daar stukken gorgonzola in en laat die smelten. Doe er ook een uitgeperste teen knoflook bij. Maak in een kommetje een mengsel van vocht + een beetje meel, zodat je een dik papje hebt. Als vocht gebruik ik altijd een beetje kookroom en wat witte wijn. Maar als je te veel wijn gebruikt, gaat de saus daar te veel naar smaken. En hoe gek het ook klinkt: dat wil je eigenlijk niet. Je kunt ook water gebruiken voor je papje.

Gebruik het papje van meel + vocht om de gorgonzolasaus wat dikker te maken. De smaakmakers in de saus zijn gorgonzola, knoflook en wijn, dus als je het te flauw vindt moet je nog iets van dat toevoegen. Als het te dik is; een beetje extra vocht (kookroom, water of wijn) en als het te dun is; een beetje extra van je papje. Nooit gewoon los meel toevoegen, dan gaat het namelijk klonteren.

Zodra de schnitzel gaar is en de saus klaar, giet je de saus even bij de schnitzel in de pan, zodat alle smaken van de schnitzel ook in de saus trekken. In de tussentijd maakte ik nog frietjes in mijn Philips Airfryer (8 minuutjes) en mengde ik wat sla met balsamico-azijn. Oh! En ik bakte wat paddenstoelen, zodra m’n maaltijd ook nog iets van groentes bevatte. Maar qua smaak hadden die er niet echt bij gehoeven.

Zo. Dat was me een behoorlijke klus (eigenlijk valt het wel mee, maar je bent wel echt aan het koken (lees: zelf een saus aan het maken)). Maar het is intens bevredigend werk, want man: wat is dit lekker. Echt zoooo’n aanrader! Wel onwijs machtig en niet het beste voedsel als je nog van plan bent iets te doen met je avond, maar ik streek met mijn volle buik neer op de bank en leefde happily ever after in foodcoma.

EET SMAKELIJK!

HOU JE NIET VAN KOKEN MAAR WEL VAN LEKKER ETEN?
Top: jij hebt mijn kookboek nodig. Mijn eerste boek is momenteel uitverkocht, maar je kunt deel 2 hierzo bestellen óf vinden in de boekhandel, bij Bruna, Albert Heijn of Bijenkorf, o.a..

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | SNAPCHAT. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboeken, let me know @Lterveld #gewoonwateenstudentjesavondseet. Like!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *