Mijn goede voedselvoornemens van 2020 + zo houd ik ze vol

Gesponsord – Jaaa beste mensen, daar is hij hoor! Natuurlijk moet er ook dit nieuwe jaar een blogpost online staan over goede voornemens. Ik ga je vandaag eens even bijpraten over – en hopelijk inspireren met- mijn goede voedselvoornemens voor 2020. Overigens is het woord voedselvoornemens nu al mijn favoriete woord van 2020, maar dat ter zijde #galgje.

Ik houd al jaren een soort voedsel-bucketlist bij met dingen die ik écht eens wil maken en daar vertel ik je vandaag graag over. Maar natuurlijk heb ik ook van die voornemens die heel veel mensen hebben; minder vlees eten, minder alcohol drinken. Dat soort dingen. In deze blogpost praat ik je er over bij. En ik vertel je mijn strategie om het vol te houden.

Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jouw goede voornemens. Laat je je hieronder horen in een reactie? Gezellig!

Dit zijn mijn goede voedselvoornemens voor 2020:

Etentjes met vrienden
Jan en ik hebben het afgelopen jaar onwijs genoten van koken voor vrienden en ons eerste gezamenlijke doel van 2020 is dus: meer koken voor vrienden.

We hebben dit doel concreet gemaakt door 4 data te prikken waarop we etentjes gaan geven aan vrienden dit jaar. We beginnen met een Japanse avond (met sake en ramen en sushi etc.), doen in de zomer een keer een Amerikaanse BBQ, organiseren een compleet veganistische avond en een hele avond in Italiaanse sferen (pastamaker, YES!). Oooh, ik heb hier ZO veel zin in! Gezelligheid, fijne mensen, goede ingrediënten en aandacht voor elkaar en het eten. Dit wordt top!

Doorgaan met alleen nog goed vlees eten
Over goede ingrediënten gesproken… Ook in 2019 hield ik me al druk bezig met goed (biologisch, duurzaam, dierenwelzijn) vlees eten en dat wil ik dit jaar voortzetten. Ik kook alleen met vlees waarvan ik de afkomst weet en die afkomst moet goed & lokaal zijn. Het lastigste hieraan vind ik random momenten dat je uit eten bent (of in IKEA een hotdog scoort), maar ik ga proberen dit zo goed mogelijk te doen. Hoe? Door etiketten te lezen, me te laten informeren en op basis van die info afwegingen te maken.

Minder vlees eten
En met het voornemen om alleen nog goed vlees te eten, komt ook het voornemen om wederom minder vlees te eten. Ik denk dat Jan en ik in 2019 gemiddeld 4-5x per week ‘s avonds vlees aten, maar dat mag van mij wel naar maximaal 3-4x per week. Hoe? Nou, ik mag heel leuk aankondigen dat ik dit jaar veel ga samenwerken met PLUS supermarkt. En PLUS is héél goed bezig als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij PLUS is goed eten heel belangrijk en dat betekent dat ze zich enorm inzetten voor duurzaamheid en gezondheid. In 2019 werd PLUS voor de 5e keer op rij uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland en ik vind het tof dat ik om die reden met ze ga samenwerken dit jaar.

Meer info over hoe PLUS omgaat met maatschappelijk verantwoord ondernemen vind je hier (echt ff lezen; is vet interessant en cool).

Schermafbeelding 2020-01-08 om 12.58.43

En wat betreft mijn voornemen om minder vlees te eten; wist je dat PLUS een uitgebreid assortiment vleesvervangers heeft én dat ze zelfs in sommige winkels een flexitariër-eiland hebben gecreëerd, waar klanten worden geholpen met alternatieve keuzes voor een dagje zonder vlees? Vind ik cool!

Ontbijten met een smoothie & meer gembershots
Mijn weerstand is van zichzelf nogal ruk (hoewel ik moet zeggen dat het wel beter lijkt te worden nu ik regelmatig sport) en om m’n lijf een beetje te helpen wil ik in 2020 tenminste 4x per week ontbijten met een smoothie en ten minste om de dag een gembershotje drinken. In m’n ontbijt-smoothie doe ik zoveel mogelijk groente en fruit, zodat ik m’n dag begin met lekker veel vitamines. En de gembershots zijn chill omdat gember een soort wondermiddel schijnt te zijn dat overal fantastisch voor is; ontstekingsremmend, goed voor je maag, chill tegen keelonsteking (dat heb ik ongeveer 88x per jaar). Dus let’s go Leo.

Meer biologisch eten
Ik begon ongeveer in 2018 bewust met meer biologisch vlees eten, in 2019 zette ik dat voort op een hoger level en voor 2020 is mijn doel om niet alleen voor biologisch vlees en 3 sterren Beter Leven-eieren te kiezen, maar ook bij andere producten de biologische keuze te maken. Ja, ik doe nog steeds m’n boodschappen in de supermarkt omdat ik gemak ook heel belangrijk vind, maar dan zorg ik er wel voor dat ik in de supermarkt de beste keuze maak.

Zo zorgt PLUS er bijvoorbeeld voor dat biologisch bereikbaar en betaalbaar is voor iedereen. Met een breed assortiment, aantrekkelijke prijzen en biologische aanbiedingen kun je hier altijd wel een biologische variant vinden van het product dat je zoekt. En het BIO+ logo en het groene label bij het schap tonen de producten die vaak dezelfde prijs hebben als een A-merk product of zijn zelfs iets goedkoper. Vet!

labels
Dit is echt vet: op de rechter foto zie je de groene labels; cool. MAAR! Nog toffer; zie je dat ze in het schap ook heel duidelijk de veganistische variant naar voren laten komen? Echt tof! En! Op de linker foto zie je dat ze bij de muesli’s aangeven welke keuze de minste suiker bevat. Vind ik ook heel handig.

Bucketlist: zelf een burger maken from scratch
Dan eventjes over die voedselbucketlist van me… Daar staat al jaren op ‘zelf een burger maken from scratch‘ en dat moet er dit jaar toch eens een keer van komen. Dat betekent dat ik; zelf een brood wil bakken op de Big Green Egg, zelf het vlees wil malen (maar ik moet ff uitzoeken of dat mogelijk is) én ik wil zelf de saus maken; zelf een vet lekkere barbecuesaus produceren ofzo. De kaas haal ik wel gewoon bij de kaasboer (maar dat mag, toch?) en dan bouw ik van het geheel mijn echte eigen Leo-burger. VET.

Bucketlist: echte Sri Lankaanse curry maken
Ennnn sinds november vorig jaar mag ik een nieuw projectje toevoegen aan m’n voedselbucketlist: ik wil dolgraag zelf een echte Sri Lankaanse curry maken dit jaar. Ik weet echt helemaal nog niet hoe, maar ik ga mijn best ervoor doen in 2020. Eerst een goed recept vinden, dan op zoek naar de juiste ingrediënten en dat kon nog wel eens een uitdaging worden… Oh en daarna deel ik natúúrlijk het recept met jullie. Zin in!

Tips voor het recept van de aubergine-curry van Matey Hut in Ella zijn ontzettend welkom, haha

Minder verspilling
Vorig jaar was ik er al alert op dat ik minder eten wil weggooien. Nu hadden we tijdens ons kerstdiner met vrienden wel echt veel eten over en daar konden we niet zo veel mee, omdat we nog miljoen boodschappen voor de andere dagen in huis hadden, geen plek hadden om het op te bergen en geen tijd hadden om het zelf op te eten (je weet wel; drukke kerstdagen). En dus ging het in de prullenbak. En daar werden we door een vriendin op gewezen, die aangaf dat dat toch eigenlijk wel echt behoorlijk ruk is. En ze heeft helemaal gelijk.

In 2020 wil ik minder eten verspillen. Hoe? Ik breng al regelmatig een bezoekje aan de voedselbank om te doneren en blijf dat dit jaar doen. Ook heb ik me aangemeld voor een facebookgroep in Haarlem waarbij je kan aangeven dat je eten over hebt en dan kan iemand uit je eigen stad dat komen ophalen. Mega fijn. En ik ga beter opletten met boodschappen doen; vooral met grote etentjes niet té veel inkopen doen. Hopelijk verspil ik zo minder in 2020! <3.

cheers2

Dit zijn mijn goede voedselvoornemens voor 2020. Ik ben benieuwd of er iets tussen zit wat jou ook aanspreekt en natuurlijk naar jouw eigen goede voornemens.

Iedere dag inspiratie voor recepten ontvangen? Volg mijn blog op Facebook! Mijn leven volgen? Check m’n Instagram.

20 reacties op “Mijn goede voedselvoornemens van 2020 + zo houd ik ze vol

  • Maureen zegt:

    Ik vind to good to go ook echt iets voor jou om te proberen! Ben benieuwd wat je in jouw buurt kunt scoren en wat voor lekkers je ermee zou gaan maken. Hier beperk ik me tot de bakkerijen omdat ik geen vlees/vis eet. De supermarkt vind ik een te groot ‘risico’. Want de kans is groot dat ik niets lust uit de box. Maar ik kan me voorstellen dat er in een grote plaats als Haarlem veel te halen is 🙂

    • Maureen zegt:

      Trouwens de Plus supermarkt hier in het dorp is vreselijk. Weinig op voorraad van allerlei producten, weinig vega(n), weinig bio etc en ze letten héél slecht op datums etc. Dus volgens mij moeten ze hier superveel weggooien omdat ze er veel te laat echter komen dat dingen over de datum zijn. Helaas!

      • Wat ontzettend zonde! Je kunt best eens informeren wat ze bij jouw PLUS eigenlijk doen met dingen die over de datum zijn. Is goed mogelijk dat er toch nog veel dingen naar een voedselbank o.i.d. gaan (vaak is over de datum niet echt erg).

  • Leuk om op deze manier met goede voornemens om te gaan, vooral gelinkt aan voedsel! Vind ik persoonlijk ook veel leuker om te lezen dan de ‘standaard’ lijstjes.
    Eten weggooien doe ik gelukkig maar heel weinig, fijne/ redelijk grote vriezer en goed plannen wat ik ga eten en welke groente ik de dag erna ook nog in een ander gerecht kan gebruiken.

    En wat keelontstekingen betreft, die had ik ook meerdere keren per jaar, dus toch m’n keelamandelen er uit laten halen. Het was een paar weken naar om te herstellen van de operatie, maar erna nog maar 1x keelontsteking gehad. Operatie is inmiddels toch alweer 6 jaar geleden???? dus dat vond ik het wel waard!

    • Jaa ik heb dit wel eens overwogen, maar ik moet zeggen dat het nu al een tijdje best wel goed gaat. Ik probeer het nog ff met gembershotjes ;-). En tof om te lezen dat je het een leuke insteek van het artikel vond 😀

  • Ik vries ook vaak eten in als ik over heb. Of als je met andere mensen gegeten hebt: vraag aan hen of ze een restje mee naar huis willen (voor de volgende dag of voor in de vriezer). Wij nemen ook jaarlijks bakjes mee naar schoonouders die we gevuld weer mee terug naar huis nemen na het kerstdiner haha!

  • Lisette zegt:

    Heel goed bezig! Ik eet nu zelf ook al een tijdje veel minder vlees en het bevalt me prima. Bij veel gerechten kun je vlees ook makkelijk weglaten of vervangen door extra groenten of vega vlees (ik eet nu bijvoorbeeld altijd alleen maar vega gehakt).
    Misschien een beetje mierenneukering, maar als je echt een gezond ontbijtje wilt, eet dan je fruit ipv het te drinken. Als je het in een blender stopt, gaan alle gezonde vezels stuk, die je ook nodig hebt. Doe lekker stukjes fruit in een bakje yoghurt of kwark, of neem elke dag een bakje fruitsalade bij de lunch. 🙂
    Succes met je voornemens!

    • Oh jaa, de vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager zijn ook top! Of het vlees vervangen door linzen of kikkererwten, dat is nog veel gezonder (en beter voor je buik denk ik, want: minder conserveermiddelen etc). En idd, echte stukken fruit ipv smoothies zijn ook een stuk gezonder 🙂

  • Mijn voedselvoornemen is MEER CHAMPAGNE! Met oud & nieuw zat ik aan de bubbels en dacht ik “Dit is vet lekker, waarom drink ik dit niet veel vaker?!” Dus nu ook gewoon in het weekend op de bank met een fles bubbels i.p.v een flesje rood. Waarom ook niet.

    • Love it! Ik was vorig jaar in de champagnestreek in Frankrijk en daar zeiden ze ook allemaal dat wij Hollanders gekkies zien, dat we champagne alleen drinken bij feestelijke gelegenheden. Vet heerlijk man, op de eerste zomerse dagen straks weer een keer ooit <3. Prima voornemen!

  • Hi Leo, leuke voornemens. Ben erg benieuwd naar de curry, ga hem zeker proberen wanneer je een goed recept hebt. Wat betreft het voedselverspilling vehaal. Veel dingen kun je nog wel invriezen, als je een dag dan geen zin hebt om te koken dan kun je dat gebruiken. Win win 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *