Plaattaart met gekarameliseerde ui, spekjes en geitenkaas

Goedemorgen y’all en welkom bij dit verrukkelijke plaattaart recept. Ik ben weer eens de keuken in gedoken voor een van m’n favoriete dingen: een plaattaart. En dit keer een plaattaart met gekarameliseerde ui, spekjes, geitenkaas, pompoen en basilicum. Super simpel om zelf klaar te maken en onwijs lekker.

Het recept kwam een beetje bij toeval tot stand, want ik was eigenlijk van plan om vegetarisch te eten en de plaattaart te beleggen met oesterzwammen, maar die vergat ik te halen in de supermarkt. Toen moest ik improviseren en vond ik spekjes in de koelkast, die hier ook prima bij passen. Dacht ik. En dat was zéker niet verkeerd gedacht, want man wat heb ik lekker gegeten.

Iemand zin in een lekker avondmaal? Let’s plaattaart!

Plaattaart met gekarameliseerde ui, spekjes en geitenkaas

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: plaattaart
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 2
Makkelijk en lekker recept voor plaattaart met gekarameliseerde ui, spekjes, geitenkaas, pompoen en basilicum. Je bent ongeveer 45 min aan het koken, maar het zijn wel allemaal simpele stappen. Eet smakelijk!
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 x Tante Fanny flammkuchen deeg
  • 5 sjalotten
  • 50 ml balsamico azijn
  • 8 gr rietsuiker (2 suikersticks)
  • 350 gr pompoenstukjes (liefst biologisch, die zijn lekkerder)
  • 1 el haverfraîche of crème fraîche
  • 10 blaadjes basilicum
  • 100 gr biologische spekjes
  • 100 gr geitenkaas
  • 1 tl chiliflakes
  • 2 handen rucola of gemengde slamelange
  • balsamico siroop

Instructies

  • Doe de pompoen in een pannetje met water en kook in 12 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de gekarameliseerde sjalotten. Snijd de sjalotten in de lengte door de helft en pel het schilletje eraf. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan (waar een deksel op past) en leg de sjalotten in de pan. Bak 5 minuten op middel tot hoog vuur. Voeg dan 50 ml balsamico azijn toe, samen met een scheutje water en de rietsuiker. Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer 20 minuten lekker pruttelen op middelmatig vuur.
  • Verwarm de oven voor tot 220C en bak ondertussen de spekjes in een koekenpan in 3 minuten even aan. Het is het belangrijkste dat er even wat vocht uit de spekjes gebakken wordt.
  • Maak een puree van de gekookte pompoen, samen met ee eetlepel haverfraîche, 1 tl chiliflakes en 10 blaadjes basilicum. Ik gebruik hiervoor een hakmolen of staafmixer, maar je kunt het ook fijnsnijden en stampen.
  • Leg het plaattaartdeeg mét bakpapier (dat wat er al bij zit) op de bakplaat. Smeer de bodem in met de pompoenpuree. Beleg dan met spekjes, geitenkaas en een deel van de gekarameliseerde uien, zoveel als je zelf lekker vindt.
  • Ik maak altijd wat extra gekarameliseerde uien en bewaar dat in de koelkast, omdat dit echt lekker is bij/op van alles. Van tosti's tot toast met avocado, gekarameliseerde uien zijn heer-lijk.
  • Zet de plaattaart in de oven voor 15 minuten op 220C.
  • Top 'm als laatste af met wat rucola en eventueel een beetje balsamico siroop. Eet smakelijk!

En dat beste mensen, is echt SUPER lekker. De smaken van deze plaattaart met gekarameliseerde ui passen perfect bij elkaar; de spekjes zorgen voor zout, de bodem is lekker romig én een beetje pittig van de chiliflakes, de gekarameliseerde uien zijn geweldig en combineren fantastisch met de geitenkaas. Kortom: echt een super lekker recept.

En goed nieuws voor mezelf: zoals ik al schreef maak ik altijd wat extra gekarameliseerde uien, dus dat betekent dat ik straks nog een heerlijke tosti met oude kaas, mosterd en gekarameliseerde uien kan maken. ZIN IN!

Ik ben benieuwd wat jij van deze plaattaart met gekarameliseerde ui vindt. Laat je het weten door middel van een reactie en sterren? THANKS!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

plaattaart met gekarameliseerde ui

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept