Alles over de vloeren hier in huis; van gietvloer tot parket tot tegels

Hallo fijne mensen en welkom bij weer een blog in de categorie ‘interieur’. Vandaag wil ik je alles vertellen over de vloeren hier in huis. Van de gietvloer in onze woonkamer, tot de tegelvloer in de hal en het parket op de 1e en 2e verdieping. Ik vertel je waar we alles besteld hebben, wat de voor- en nadelen zijn en waar je goed op moet letten bij het uitzoeken van een vloer voor je woning.

Gietvloer – begane grond

In onze gehele woonkamer hebben wij een gietvloer van het bedrijf Sinck & Co uit Amsterdam. We wisten al vrij snel tijdens de verbouwing dat we een gietvloer wilden, omdat we wilden gaan voor een houten keuken en de combinatie van hout en gietvloer vonden we vet.

Wij hebben gekozen voor een gietvloer in één gelijke kleur. Soms kan je er ook voor kiezen om twee kleuren door elkaar te laten vloeien, maar wij vonden een egale vloer het mooist.

We zijn bij Sinck & Co geslaagd en dit is ook de enige partij waar we gekeken hebben. Op hun hoofdkantoor in Amsterdam (IJburg) hebben ze veel stalen van verschillende vloeren en na twee adviesgesprekken hadden we het vertrouwen erin dat Sinck & Co heel goed weet wat ze aan het doen zijn.

Bevalt het?
Ja zeker. Ik ben heel blij met de gietvloer en met de kleur van de vloer. De vloer is een beetje glad als je er overheen loopt – wat niet rampzalig is-, maar het is wel nét fijner om op schoenen of sokken met anti slip te lopen dan op glittersokken, want dan glij je echt uit.

Verder komt de vloerverwarming echt lekker door de vloer heen en voel je daardoor op bepaalde plekken echt dat je lekkere warme voeten krijgt. Love dat. Ook met de look van de gietvloer ben ik heel blij. Wél zie je er veel stof op liggen. Iets dat ik niet heel dramatisch vind, maar voor Jan een doorn in het oog is. En we hebben nogal een stoffig huis met lange blonde haren van ondergetekende, rode kattenharen van Teddy en een heel stoffig vloerkleed in de woonkamer.

Voordeel vind ik dan weer wel dat áls je stofzuigt, je heel duidelijk ziet waar je bent geweest en waar niet :D. Verder is de vloer ontzettend makkelijk schoon te houden door iedere dag te stofzuigen of even met een swiffer overal langs en dweilen (1x per week) is echtttt top en transformeert de boel volledig.

Is het krasgevoelig?
Een beetje. Wij hebben onder al onze meubels van die vilten plakkertjes om te zorgen dat er geen kras op de vloer komt. Als je je eetkamerstoelen heen en weer schuift krijgen we geen krassen (gelukkig). Verder kan je er wel gewoon veel mee doen en is het vrij hufterproof (een kinderfietsje of hondenpootjes zouden in de toekomst geen probleem moeten zijn en een bezoek van iemand met naaldhakken is al goed gegaan). Maar! Zodra je er iets op laat vallen, is het uitkijken. Zo is er al eens een vaas gevallen en zit daar nu een deuk in de vloer en heeft Jan laatst een standaard van z’n fiets om laten vallen en zit er echt een groot gat in de vloer. We weten ook nog niet of je dat nou echt makkelijk kan restaureren, dus dat is wel iets om rekening mee te houden; de vloer is wel gevoelig.

Welke kleur hebben wij?
Eén groot voordeel van de vloeren van Sinck & Co vonden we dat we de kleur konden laten mengen in alle RAL kleuren of in een kleur van de Sikkens kleurenwaaier. Wij zijn gegaan voor de kleur J0.05.55 van Sikkens en dat is een beetje grijs-groen-mint-achtig. Vonden (en vinden) we mooi in combinatie met alle houten elementen in ons huis!

Let op!
Er zijn een paar dingen waarop je moet letten bij een gietvloer:

  • Voordat de vloer gelegd wordt, moet de ondervloer KNETTERRRRR egaal zijn. Daarvoor wordt er eerst een laag egaline aangebracht en als dat niet goed genoeg is, dan moet dat opnieuw. Dit zorgde er bij ons voor dat de vloer twee keer geëgaliseerd is, waarbij de tweede keer nog eens €2000 onvoorziene kosten extra opleverde.
  • Let bij gietvloeren goed op dat je niet kiest voor een budget variant. Het schijnt echt zo te zijn dat goedkoop, duurkoop is en als ik al zie hoe “gevoelig” onze gietvloer is – en wij zijn niet voor budget gegaan – dan hou ik m’n hart vast als je wel voor een gietvloerenboer kiest ;-).
  • Het gieten van een gietvloer duurt een week en tijdens die week kan je ook echt niet naar binnen. Het gieten vindt plaats in verschillende lagen en pas op dag 5 komt de toplaag erop, in de juiste kleur!

Parketvloer – 1e en 2e verdieping

Op onze eerste en tweede verdieping hebben wij parket in Hongaarse punt patroon van Floorlife. En wauw, wat ben ik hier verliefd op. Ik ben sowieso gék op houten vloeren en vind die van ons echt prachtig.

Bevalt het?
JA. Zoals ik al schreef ben ik echt verliefd op de houten vloer. Het straalt warmte uit, de kleur is fantastisch, het patroon helemaal de bom – en niet standaard – en ik vind het echt heel heel heel mooi dat we voor echt hout zijn gegaan, in plaats van laminaat of pvc. Het geeft een soort luxe aan dit huis waar ik heel goed op ga en I love it.

Voor- en nadelen?
Voordeel is dat het prachtig is, warm, de vloerverwarming heel goed geleidt en dat het het huis een luxe uitstraling geeft. Een nadeel is dat hout wel een stuk gevoeliger is dan een alternatief zoals laminaat of pvc. Zo lopen we na het douchen met natte voeten over de houten vloer en dat is niet ideaal en als je een keer morst tijdens het klussen (de stukadoor is nogal los gegaan met water op de 2e verdieping), dan heb je vrij snel vlekken. Ook heeft een houten vloer onderhoud nodig eens in de zoveel tijd.

Maar! Daar krijg je wel écht een authentieke vloer voor terug die behoorlijk leeft en je huis veel meer karakter geeft dat een pvc- of laminaatvloer ooit zal doen. Als je het mij vraagt ;-).

Welk type hebben wij precies?
Wij hebben de Silver Lake 7502 van Floorlife. De vloer is eikenhout, rustiek (dat betekent dat je nog knoesten in het hout ziet), naturel geolied (dus de natuurlijke eiken kleur) en is gelegd in een Hongaarse Punt motief. Dat is een variant op visgraat, die net ff wat minder vaak voor komt. Love it! De vloer is dus van echt hout, maar het is wel lamelparket, dus geen massief houten vloer.

Let op:

  • Het Hongaarse Punt motief is moeilijk om zelf te leggen, dus reken erop dat je naast de kosten voor het parket, ook iemand in moet huren om het parket te leggen.
  • Als je kiest voor parket, let dan op of het wel geschikt is voor vloerverwarming. Onze parketvloer van Floorlife is dat wel.
  • Een parketvloer heeft eens in de zoveel tijd onderhoud nodig en is bewerkelijker dan een pvc- of laminaatvloer. Maar ook véél mooier en karakteristieker ;-).

Tegels in de badkamer & toilet 1e verdieping

In onze badkamer en op het toilet op de 1e verdieping, hebben wij een zwart-witte tegelvloer en een stukje granito-tegels onder de douche.

Bevalt het?
Yes, uitstekend! Van alle vloeren in huis geleiden de tegels de warmte van de vloerverwarming nog het best; heerlijke warme voetjes in de badkamer dus! Verder vind ik de look van de tegels heel leuk en zie je er bijna geen vuil op door het drukke patroon. Ook is de tegel lekker ruw, wat wel fijn is in een gladde en waterige badkamer.

Welk type hebben jullie precies?
De zwart witte vloertegel is de Topcollection Matrix Neo van 20×20 cm van Tegelstudio. Deze tegel ligt in ons toilet en in de badkamer. Het leuke van de tegel is dat je ‘m in verschillende patronen kunt leggen, kijk maar eens op de website!

Onder de douche hebben we een granitotegel. Het is de Topcollection Granicer Verona Stone en wij hebben variant Picasso (te herkennen aan een paar gele vlakjes erin!). Het is een tegel van 60×60 cm en ook deze komt van Tegelstudio.

Let op:

  • Zelf de tegels in de badkamer leggen, daar durfden we niet aan te beginnen, dus reken erop dat je nog een tegelzetter nodig hebt bij het plaatsen van de tegels.
  • Ik verbaasde me over de prijs van tegels; die zijn een stuk goedkoper (!) dan ik had verwacht, maar ik had dan weer niet gerekend op dat een tegelzetter weer vrij duur is. Even op letten dus!
  • Zorg dat je in de douche de vloer een beetje laat aflopen i.v.m. afwatering.
  • Ennn last but not least is de voeg tussen de tegels net zo belangrijk als de tegel zelf. Dit kan een enorm verschil opleveren in het uiteindelijke resultaat, dus let daar goed op. Vaak kun je bij een tegelzaak verschillende staaltjes bekijken van een voeg.

Tegels in de hal & toilet begane grond

Wanneer je bij ons de voordeur binnenstapt, heb je meteen door dat je een kleurrijk huis binnengaat. In de hal hebben we niet gekozen voor een veilige optie, maar zijn we gegaan voor hysterische print-tegels in de kleuren roze, geel, blauw en grijs. Echt Dutch Design en écht een lekkere binnenkomer als je het ons vraagt. Daarnaast hebben we op de wanden een vette lichtblauwe tegel met kartelpatroon aan de bovenkant en als het het toilet in de hal opent, is het kleurenfestijn nog niet voorbij door de roze wiebertjes-tegels die we daar op de vloer en de muur hebben.

Bevalt het?
JA! Ooooh wat ben ik blij met onze hysterische hal. Het is ZO Jan & Leo en heel origineel vind ik. Ja; ik vind een klassieke hal ook prachtig met granito of een marmeren mozaïekvloer, maar dit past gewoon veel beter bij ons en ons kleurige huis.

Welk type hebben jullie?
De vloertegel in de hal is een portugese cementtegel van het type CenaS832, de tegel komt van Designtegels.nl en is ook echt een Nederlands ontwerp. Vet!

De tegel op de muur in de hal is Grado Lapiz Blue Matt van Designtegels.nl. Deze kan ik op de website helaas niet meer vinden.

De roze wieber-tegel op de vloer en muur in het toilet is Barro Diamond Boheme van Deisgntegels.nl.

Voor- en nadelen?
Een groot voordeel vind ik het drukke patroon van de vloertegel; dat zorgt ervoor dat je vuil niet zo snel ziet en dat is toch handig in een hal waar je steeds van buiten naar binnen loopt. Verder is de tegelvloer makkelijk schoon te maken met een dweil. Ook een voordeel is een goede geleiding van de vloerverwarming en de vloer is ontzettend hufterproof. Je kan er van alles op laten vallen en tot nu toe levert dat nog geen beschadigingen op.

Voordeel van een tegelwand in de hal vind ik dat het werkt als een soort lambrisering en dat zorgt ervoor dat de gestucte muren niet zo snel beschadigen. Je kunt gewoon ongegeneerd met kartonnen dozen en weet ik wat allemaal niet langs de muren lopen, zonder dat ze beschadigen omdat een tegel veel meer kan hebben dan een gestuuct wandje.

Let op:

  • De levertijd kan bij designtegels nogal oplopen, omdat het om zulke speciale tegels gaat. Dus ondanks dat onze tegel prachtig Dutch Design is, moest hij wel uit Vietnam komen en dus hebben we er maanden op gewacht :D.
  • Cementtegels hebben nogal een behandeling nodig bij het plaatsen. Zo hebben we ze 2x geïmpregneerd, geolied en weet ik wat allemaal niet meer. Dit is even flink wat extra werk tijdens het plaatsen, maar daarna is het helemaal prima.
  • Ook hier geldt; let op de kleur van de voeg die je kiest! Zo is de voeg van onze vloertegel net te licht, maar dat kunnen we nu niet meer aanpassen. Inmiddels ben ik er ook wel aan gewend, maar het was mooier geweest als die lichtgrijs was geweest in plaats van de witte toon die het nu heeft. Let op #2: overigens hebben we wel gevoegd met lichtgrijs voegmiddel, maar dit droogde super wit op. Toch ff met staaltjes werken dus!

Dat was alles wat ik volgens mij te vertellen heb over de vloeren in ons huis. Heb je nog een vraag? Stel ‘m hieronder, dan probeer ik er zo goed mogelijk antwoord op te geven. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen :D.

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

14 reacties op “Alles over de vloeren hier in huis; van gietvloer tot parket tot tegels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *