11 Kersttrends en foodhacks 2017, inclusief recept voor Rode kool steaks & polenta taart

Dit artikel bevat gesponsorde content – Hey you! Heb jij ook zo veel zin in Kerst, net als ik? Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe het is om Kerst te vieren zonder een foodblog te hebben, want ik ben al weken bezig met het klaarmaken van de lekkerste Kerstrecepten en duik helemaal in de Kersttrends van 2017, om jullie er van op de hoogte te brengen. Ik HOU van deze tijd van het jaar.

De afgelopen tijd heb ik eens goed om me heen gekeken en een paar weken geleden ging ik naar het Kersttrends-diner van Allerhande en inmiddels zit ik vol met inspiratie over alle Kersttrends van 2017. Tijd om ze met jou te delen! Verwacht een blog met een HEEL LEKKER recept (twee zelfs), een paar toffe Kersttrends waar je hopelijk dit jaar mee uit de voeten kunt en een aantal bonustips om je Kerst tot de leukste Kerst ooit te maken. Zin in (ik wel!)? Let’s Christmas!

Trend #1: Begin je Kerstdiner met een cocktail of speciaalbiertje
Joehoe; dit is een trend naar mijn hart. We zagen het al heel 2017; drank is hartstikke trendy. Cocktails zijn hip, speciaalbiertjes zijn hip, waarom dan niet gewoon je Kerst beginnen met een lekker drankje? Ontvang je familie of vrienden met een cocktail bij binnenkomst en ik weet zeker dat iedereen enthousiast is. En ho ho; een cocktail kan óók een mocktail zijn. Zonder alcohol dus. Love it! #eengoedbeginishethalvewerk

(Bonusvoordeel: mocht je echt héél slecht zijn in de keuken, dan zou ik de cocktails extra sterk maken zodat iedereen lam aan tafel gaat, woehahaha). (Dit is ook een goede optie als je een hele vervelende oom hebt met wie je geen gespreksstof hebt; heel veel alcohol is altijd het antwoord)(de verantwoordelijke Leo in mij fluistert nu iets in m’n oor over 18+ geen alcohol en er verstandig mee omgaan, bij deze ;-)).

_MG_3149
Dit staat toch best wel awesome bij binnenkomst? Bonustipje: gebruik cranberry’s in je cocktail voor extra Kerstvibes!

Bonustip: eerder dit jaar schreef ik een uitgebreide blogpost over hoe je je drankje er zo tof mogelijk uit kan laten zien. Check dat hierzo!

Trend #2: Eet tenminste één gang vegetarisch
Dit is een trend waar ik heel gelukkig van word. In 2017 ben ik zelf echt véél minder vlees gaan eten en als ik vlees eet, is het alleen goed vlees (biologisch of van de slager). Ik snap dat niet iedereen dat kan betalen, maar wist je dat vegetarisch eten ook écht heel erg lekker kan zijn? Zelfs met Kerst! De nieuwe Allerhande Kerst staat vol met toffe vegetarische gerechten en ik word er heel gelukkig van, want mijn schoonvader is vegetariër en ik zat compleet met m’n handen in het haar over wat ik klaar moest gaan maken. Inmiddels ben ik eruit: het worden de rode kool steaks, een polenta taart en een heerlijk bijgerecht met stoofpeertjes en feta. Lees verder voor het recept van de Rode kool steaks!

Trend #3: Shared dining
Shared dining, oftewel meerdere kleine gerechten met elkaar delen, was in 2017 al een dikke trend en dat trekken we met Kerst lekker door. Hoewel ik wel moet toegeven dat ik nu één Kerstdiner heb gehad waarbij shared dining het concept was, en ik vond het een beetje ingewikkeld werken wel. Je tafel staat propvol (met decoratie, hippe drankjes én kleine gerechtjes) en dat vond ik in de praktijk toch ietwat onpraktisch. Maar mocht je al opzien tegen het klaarmaken van een hele kalkoen, een dikke lende of weet ik veel wat; je kunt dus ook gewoon lekker voor kleine gerechtjes gaan en die met z’n allen delen. Heel gezellig. En onpraktisch, haha.

Wat ik overigens wel weer een dik pluspunt vind aan deze trend, is dat toetjestapas opeens helemaal zo gek nog niet is. Toetjestapas? Ja: toetjestapas! Koop alle luxe toetjes uit de supermarkt en zet ze lekker allemaal op tafel en déél. Ik ben echt zo’n groot fan van dit concept; weinig moeite, véél toetjes (en dus veel plezier). Nice 😀

Trend #4: Winterbarbecue
Barbecuen echt iets voor de zomer? Nope! Steeds meer mensen duiken ook in de winter hun tuin in of balkon op om een lekker maaltje op de barbecue te bereiden. Met mijn Big Green Egg in de tuin wil ik dit zelf heel graag doen deze Kerst, maar helaas vieren we het niet bij mij in Amsterdam. Vet jammer, maar om nou 110 kilo aan barbecue (en dan heb ik de 4 kilo kalkoen nog niet eens meegerekend) mee te slepen, gaat ook een beetje te ver…

Stylingtip #1: Zorg dat alles er tof uitziet
Ik weet niet zeker of dat iets is van 2017 of dat ik er toevallig zelf nu pas druk mee bezig ben, maar ik vind het belangrijker dan ooit te voren om iets aantrekkelijks te serveren met Kerst. En dat vertaalt zich door in m’n servies, de glazen en het bestek op tafel, maar óók de maaltijd zelf. Check hieronder even hoe beeldschoon deze rode kool steaks zijn…

kerst
Het super makkelijke recept voor deze vegetarische rode kool steaks met blauwe kaas en truffel komt uit Allerhande Kerst en het recept vind je hier.

Stylingtip #2: Borrelplank met hout
Serveer je borrelhapjes eens op een houten plank (of je nu een boom kapt in de tuin, een stuk brandhout pakt of een snijplank gebruikt, dat maakt niet uit) en je borrel ziet er meteen cool uit. Alsof je er moeite voor hebt gedaan. Weinig werk, veel resultaat. Love it!

Stylingtip #3: Kerstkrans versieren
Ik ben persoonlijk niet zo thuis in de toetjes, maar tijdens het diner van Allerhande kregen we de Allerhande Kerstcover als dessert en ik vertel je: dat is me toch een beauty. En símpel. Man! Neem een kerstkrans van schuim (meringue, zelf maken of zelf kopen) en versier die met rood fruit, wat bolletjes ijs, toefje slagroom, misschien nog wat munt (=groen en dat is mooi), eventueel wat koekjes of snoepjes. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Super lekker, super simpel en súper mooi.

cover

Foodhack #1: Bespaar tijd door voor te bereiden
In mijn voorbereidend Kerstkoken ontdekte ik een rete chill recept voor polentataart (ook uit de Allerhande Kerst). En het allerbeste aan dit recept is dat je ‘m kunt klaarmaken en daarna gewoon kant- en klaar mee kunt nemen naar waar je Kerst viert. Verwarm ‘m nog eventjes in de oven en je hebt er amper werk aan tijdens het Kerstdiner zelf. Love it! Voorbereiding is key mensen!

kerst3
Check het recept van deze polentataart (polenta gemengd met kaas en boter en je huilt echt van hoe lekker dit is) hierzo! Super chill als bijgerecht.

Foodhack #2: Smeer je kalkoen in met truffelmayonaise
Een van de beste tips ooit: om je kalkoen of hele kip glanzend uit de oven te krijgen, smeer je ‘m op het laatste moment even in met… truffelmayonaise. Zullen we dit even in de herhaling nog een keer vertraagd afspelen? Smeer je kip of kalkoen in met t r u f f e  l m a  y o n a i s e. You’re welcome. 

Foodhack #3: Dit doe je met je leftovers: wentelteefjes van Kerststol en tosti gourmet
Zo. En dan is Kerst opeens voorbij en zit jij met je leftovers. weggooien? No way! Vet zonde! Alles wat je over hebt van het gourmetten kun je de volgende dag perfect tussen twee broodjes in je tosti-ijzer grillen en dan geniet je een dag later intens van een Tosti Gourmet. Ik probeerde het zelf uit en het is geniaal. Kijk maar:

Of wat dacht je van Wentelteefjes van de overgebleven Kerststol? Sounds good? Het recept vind je hierzo!

Foodhack #4: Zo ga je de gourmetgeur tegen!
Nu we het trouwens over gourmetten hebben. Wist je dat je twee dingen kunt doen om de geur van de gourmet binnen no time uit je woning te krijgen? Tip 1: zet een bakje brandspiritus in de kamer en na een nacht is alle geur verdwenen! Tip 2: zet een pannetje met een klein laagje azijn op het vuur en de geur verdwijnt binnen no time! Handig, toch?

Zo. Dat waren mijn miljoen tips en trend om deze Kerst tot een onvergetelijke Kerst te maken. Ik ben heel benieuwd of jij nog toffe tips hebt én naar wat je klaar gaat maken deze Kerst.

Mocht je nog inspiratie zoeken voor makkelijke kerstrecepten, check dan vooral even de categorie Kerst hier op mijn blog.

Laatste bonustip: wist je dat ik een artikel schreef over awesome kerstboom versiering met eet-thema? Van aubergine-kersthangers tot softijsjes voor in de boom. Check die blogpost hierzo.

Ik hoop dat je deze blogpost inspirerend vond en spreek je snel weer ná Kerst <3.

ENJOY!

Oké, nog één tip dan: het beste cadeautje onder de boom is natuurlijk dit. 😀

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *