Gesponsord – Hoi allemaal! Een tijdje geleden publiceerde ik een blogpost met 15 tips voor toffe food foto’s. En man, wat werd dat stuk goed gelezen! Ik was helemaal verbaasd en vind het echt tof dat jullie zo geïnteresseerd zijn. Tijd dus voor een vervolg; vandaag geef ik jullie 15 tips voor het fotograferen van een drankje. Want daarvoor gelden af en toe net andere regels en trucjes dan als het om food gaat.
Aan het einde van deze blogpost kun je weer meedoen met een Bloginsiders actie, waarbij je de siroop van Teisseire (lekker, 0% suiker) ook toegestuurd krijgt zodat je er zelf mee aan de slag kan.
Klaar voor? Camera ready? Aan de slag!
1. Zorg voor een frisse foto
Een lekkere algemene tip, maar het is wel waar. Wanneer je een lekker zomers drankje, zoals de siroop van Teisseire, gaat fotograferen, is het belangrijk dat het geheel er lekker fris uitziet. Dit doe je door te spelen met licht, ijsklontjes, waterdruppeltjes en frisse accessoires, zoals bloemetjes en fruit. Hou in gedachten: FRIS.
2. Kleur werkt
Waar bij food fotografie een witte ondergrond en een wit bord ervoor zorgen dat het eten lekker uit de foto knalt, is dat bij het fotograferen van een drankje vaak niet het geval. Als je met een gerecht werkt, zitten daar vaak verschillende kleuren in. Een drankje bestaat echter vaak maar uit één kleur. Daarom is het handig om wat kleur aan de foto toe te voegen. Gooi een stukje fruit in je kleurloze drankje, gebruik een rietje, let op de achtergrond, etc.
3. Gebruik je omgeving
Net als bij food fotografie is het handig om gebruik te maken van je omgeving. Zo ben ik nog steeds fan van de klimop in mijn achtertuin om te gebruiken als achtergrond, maar dient mijn voordeur ook vaak als achtergrond. Kijk hoe tof:
4. Welk glas gebruik je?
Er zit nogal een verschil in glazen die je kunt gebruiken. Op het moment zijn whiskyglazen met zo’n mooi reliëf heel hip en ieder drankje lijkt hier lekker in. Wijnglazen werken ook altijd goed; hele grote glazen met ijsklontjes er in: staat cool. Champagne glazen zijn ook altijd top.
Minder geschikt? Check de foto hieronder. Op zichzelf is dit een heel gezellig glas, maar het doet weinig voor de foto, vind je niet?
Oh en vanzelfsprekend zou ik vrijwel altijd kiezen voor een transparant glas, anders zie je überhaupt je drankje niet.
5. Bubbels zijn tof!
Als je een drankje gaat fotograferen waar bubbels in zitten, zoals deze siroop van Teisseire die ik gemengd heb met bruisend water (aanrader!), dan móet je daar gebruik van maken op de foto. Bubbels geven een soort speels en schattig effect. Gooi een stukje fruit in je drankje om de bubbels op te wekken of roer even door je glas nét voordat je de foto gaat maken. Zorg dat je je camera scherp stelt op de bubbels en YES: je hebt een tof detail in je foto.
6. Let op de hoek
Bij een drankje gebeurt er veel minder in het glas dan bij een maaltijd op een bord; je hebt minder diepte en minder verschil in kleur. Daarom is het belangrijk om bij het fotograferen van het drankje te letten op de hoek. Vaak is van voren het beste, omdat je dan het hele drankje ziet. Van boven kán ook werken, maar alleen bij drankjes waar niets in het glas gebeurt. Een mojito van boven is niet zo interessant, maar een glas limonade kán wel interessant zijn. Mits je accessoires gebruikt en goed let op de ondergrond.
Ook handig: als je je drankje fotografeert in een glas op een poot (een wijnglas bijvoorbeeld), let er dan wel op dat de poot recht op de foto staat. Dit kun je bijna alleen maar van voren of van boven doen. Anders ziet het er écht heel raar uit.
7. Rietjes als accessoire
Nog even over die accessoires. Check de foto hieronder. Hierin laat ik zien wat de invloed van een rietje in de foto is. Net niet af vs. af!
8. Uitsnede
Let bij het fotograferen op dat je het héle drankje op de foto zet. Niets zo suf als een foto van een groepje mensen voor een gebouw en dan de voeten niet fotograferen. Ik vind dat zo knullig! Let dus goed op dat zowel de onderkant als de bovenkant van het drankje op de foto staan, of kies heel bewust ervoor om dit niet te doen. Belangrijk detail: als je de bovenkant van een rietje mist op de foto heb je een soort oneindig rietje en ik vind dat zelf altijd een beetje knullig. Scroll maar eens door de foto’s in deze blogpost. Ik vind zelf dat op de foto’s waar het rietje over de fotorand gaat, ik het rietje beter af had kunnen knippen. Jaja, waar je al niet op let.
9. IJsklontjes voor diepte
Om toch meer diepte en kleurverschil in je drankje te creëren én om meer die frisse uitstraling te krijgen die je wil, is het slim om een paar ijsklontjes in je drankje te serveren. Dit werkt op twee manieren:
Manier 1: je kunt de siroop alvast mengen met water en als laatste de ijsklontjes toevoegen. Het effect van de ijsklontjes is dan zoals op de foto hierboven; je ziet een beetje meer diepte in het drankje en verschil in licht- en donkerroze.
Manier 2: je kunt ook eerst de siroop in je glas doen, daarop een hoop ijsklontjes en dan pas water toevoegen. De siroop blijft dan een beetje onderin het glas hangen en dat zorgt voor een mooi verloop in je glas. Check:
10. Fruit als accessoire (en let op hoe je het snijdt!)
Fruit werkt ook uitstekend om de foto wat meer sfeer en kleur te geven. Meestal werk ik met het fruit dat ook in het drankje zit, maar voor deze fotoshoot heb ik een uitzondering gemaakt.
Let bij het kiezen van je fruit op of de kleuren lekker contrasteren met elkaar én met het drankje. Een aardbeienlimonade met alleen maar aardbeien op de achtergrond is leuk, maar spreekt je minder aan dan een aardbeienlimonade met verschillende soorten kleuren in de foto die je aandacht vragen.
Bonustip: Ananas doet het al-tijd goed. Een ananas is een accessoire in de categorie flamingo’s, cactussen & unicorns: werkt altijd.
Bonustip #2: Let ook op hoe je het fruit snijdt. Snijd een limoen/sinaasappel/grapefruit nooit doormidden langs de pitjes aan de boven- en onderkant, maar juist doormidden op de plek zonder ‘lijn’. Check het verschil maar eens bij deze limoen:
11. Speel met scherpte/ diepte en afstand
Voordat je met scherpte en diepte aan de slag gaat is het slim om te kijken naar waar je je drankje en accesoires neerzet; wil je veel diepte in de foto (ja)? Dan is het handig om het belangrijkste element uit de foto (je drankje) een stuk vóór de andere elementen uit de foto te plaatsen. Zie je dat het drankje in de foto hieronder veel meer voor het fruit staat? Ik had ‘m ook naast het fruit kunnen zetten en dat had er wellicht ook leuk uitgezien, maar ik ben zelf wel fan van die diepte juist.
En als je gebruik gaat maken van diepte, dan is het wel handig om met je camera scherp te stellen op het belangrijkste in de foto. In dit geval het drankje. Zie je dat de ananas op de achtergrond veel vager is dan het drankje op de voorgrond? Dit stel je in door te spelen met je f-waarde op een spiegelreflexcamera. Hoe lager de f (bijvoorbeeld 1.8), hoe minder ruimte om scherp te stellen. Hoe hoger de f (bijvoorbeeld 10), hoe donkerder én scherper de foto.
12. Nagellak
Maak je een foto van je drankje waarbij jij ‘m vasthoud? Zorg dat je je nagels in een leuk (liefst contrasterend) kleurtje lakt! Echt; heel veel bloggers lakken slechts één nagel om die mee te nemen op de foto. Haha!
13. (Dag)licht!
Deze tip kwam je ook al tegen bij mijn 13 tips voor toffe food foto’s en is ook voor het appetijtelijk fotograferen van een drankje zeer belangrijk. Zorg voor genoeg (dag)licht. Wit licht dus. Echt! Onderstaande foto heb ik gemaakt met een héle toffe ondergrond, maar wel veel meer in het donker dan alle andere foto’s. Ik vind deze foto veel minder sprekend dan alle andere. Wat jij?
14. Let op de positie van je drankje
Als je eenmaal gebruik gaat maken van accessoires is het handig om op te letten hoe je ze neerzet/legt. Gebruik je tomaten of aardbeien? Dan is het wel zo leuk als het kruintje er ook op staat. En let ook op waar je het glas neerzet. Kijk maar eens naar de onderstaande foto; het glas lijnt precies leuk uit vs. het fruit op de achtergrond. Het glas had ook meer in het midden van de foto, maar een beetje voor de ananas kunnen staan, dan had het er veel minder leuk uitgezien. Oog voor detail dus!
15. Zorg voor een lekker drankje
Wel zo belangrijk; zorg dat je een lekker drankje kiest ;-). Dan wordt het harde werk beloond met een lekker verfrissend drankje. Ik koos voor deze foto’s voor de siroop van Teisseire in de varianten aardbei & framboos en vlierbloesem. De siroop van Teisseire staat bekend om de pure smaak. De aardbei-variant smaak ook echt naar aardbei. Je hoeft dus niet allemaal stukken fruit bij je drankje in te gooien voor de smaak. Maar het oog wil ook wat ;-).
Ken je de siroop van Teisseire al? Het is al een tijdje verkrijgbaar in Nederland. Ik vind het lekker, óók om toe te voegen aan je gin-tonic. Heerlijk! Ook goed om te weten trouwens: de siropen van Teisseire bevatten 0% suiker.
Kijk, dit is mijn favoriet:
Meld je aan als Bloginsider!
Heb jij ook zin om aan de slag te gaan met de fotografie van deze siroop? Ik heb goed nieuws! We gaan weer een Bloginsiders actie doen, dit keer in samenwerking met Teisseire. Als je je hier gratis aanmeldt om mee te doen en je bent één van de deelnemers die wordt geselecteerd om mee te doen, dan krijg je binnenkort de siroop gratis toegestuurd en kun je mij en anderen laten zien hoe jij een drankje zou fotograferen. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips hierbij en zou het vooral super leuk vinden om nog meer tips te lezen, als aanvulling op mijn 15 tips.
PS: De Insider die de mooiste foto maakt wint een Polaroid Mobile Zip Printer!
Heb jij nu al een andere nuttige tip? Laat hieronder een reactie achter! Ben je benieuwd naar mijn 13 tips voor toffe food foto’s? Die kun je hierrrr lezen.
ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?
Wees één van de 26.000 die mij volgen op INSTAGRAM, een van de 12.000 die kijken via YOUTUBE, of word m’n 100.000e volger op FACEBOOK :D.
HOU JE NIET VAN KOKEN MAAR WEL VAN LEKKER ETEN?
Top: jij hebt mijn kookboeken nodig. Van mijn eerste boek zijn er al meer dan 10.000 verkocht en deel 2 kan je hierzo bestellen óf vinden in de boekhandel, bij Bruna, Albert Heijn of Bijenkorf, o.a.