In de pan gebraden kippenbout met abrikozen, rode paprika, rode wijn, couscous, spinazie en feta

Joehoe guys! Wat een leuke week is het! Aan het begin van de week kwam ik in m’n verkeersbronnen  steeds culy.nl tegen en wat blijkt? Ze hebben Gewoon wat een studentje ’s avonds eet genoemd in een artikel over zoete aardappel. Leuk! En er is nog meer leuks, want toen ik gisteravond naar bed ging met 38.900 (zoiets) likes op facebook.com/gewoonwateenstudentjesavondseet, had ik niet verwacht dat ik vanochtend wakker zou worden met een aantal ruim over de 40.000! Wauw! Zo veel mensen vinden m’n kookkunsten dus leuk:D Jeej! En ik vind het echt heel heel heel tof dat ik steeds vaker berichtjes ontvang dat lezers iets van mij aan het klaarmaken zijn. Neem nou die gehaktballen die ik zondag at, ik heb wel 10 reacties gehad van mensen die ze maandag of dinsdag zelf aan het klaarmaken waren! Zo tof! Jullie staan gewoon mijn dingen te koken, terwijl ik ook gewoon maar simpel wat doe! 😀 Ik vind het een groot compliment, dus dank daarvoor! Oh en dan nóg iets leuks; vandaag verscheen in m’n twittertimeline een tweet van Vrouwen.nl waarin ik werd gementioned, omdat ook zij een artikel hebben gepubliceerd met mijn blog er in 🙂 NICE! En het laatste leuks (voorlopig): morgen ga ik naar de lancering van foodness.nl, dat is een nieuwe website over gezond eten *of in mijn geval; gezond met eten omgaan). Maar daar vertel ik jullie later meer over 🙂

Dus… Over tot de orde van de dag; mijn avondeten! Hoewel ik had verwacht dat m’n avondmaaltje enorm zou mislukken vanavond, ik ging namelijk voor mijn doen iets heel culinairexperimenteelmoeilijks maken, heb ik verrukkelijk gegeten. Ik denk dat het gewoon toeval was, want ik kan me niet voorstellen dat ik echt zoiets moeilijks lekker kan klaarmaken, maar dat zullen we zien. Hier het recept. Oh en waarschuwing het is dus naar mijn mening niet echt zo’n makkelijk maaltje als anders en heeft best een lange bereidingstijd, maar is daardoor heel geschikt om bijvoorbeeld in ’t weekend klaar te maken.

Nodig voor één persoon: 1 rode paprika – 1 theelepel paprikapoeder – 1 kippenbout – bak & braad (geen halvarine!) – een handje gedroogde abrikozen – 1 glas rode wijn (huiswijn AH (die had ik al een week open staan) – 1/2 blokje kippenbouillon – 70gr couscous – een volle hand verse spinazie – wat feta – een braadpan!!

Wat ga je doen? Een kip braden. In een pan! Dat had ik ook nog nooit gedaan, om de reden dat dat me heel moeilijk leek. Toen ik ook een beetje recepten en manieren om klaar te maken zocht op internet, las ik alleen maar over thermometers die je in je kip moest stoppen (70C is kennelijk de goeie temperatuur voor gare kip) en allemaal andere moeilijke toestanden. Ik besloot er allemaal maling aan te hebben en gewoon maar wat te doen. Met het risico, en vooral de verwachting, dat het enorm zou mislukken. Wat dus niet gebeurde. (Begin ik echt goed te worden in koken? Nee toch…?).

Oké, wat doe je. Neem je braadpan en zet ‘m op middel tot hoog vuur. Doe er een flinke scheut bak en braad in en laat even warm worden. Bestrooi je kippenbout met paprikapoeder. Leg de kip in de pan en schroei ‘m aan beide kanten even dicht en zorg dat ‘ie een beetje verkleurt. Dit duurt zo’n 3 tot 5 minuutjes. Zet vervolgens het vuur lager (middel tot laag vuur). Voeg 1 theekop koud water toe aan het bakvet waar de kip in ligt. Dit begint heel erg te roken. En zal ongetwijfeld slecht zijn voor je pan, of misschien bega ik een grote fout door koud water te nemen, maar ik schrijf precies wat ik deed, want dat werd lekker haha. En verder heb ik er ook geen verstand van.

Voeg aan het water een half blokje kippenboullion toe. Snij een rode paprika in vrij grote stukken. Doe die ook in de pan samen met de abrikozen. Doe de deksel op de pan en laat ‘m een klein beetje openstaan. De kip gaat nu lekker lang pruttelen. Ik denk dat ik om de tien minuutjes even keek en ‘m af en toe omdraaide. In totaal is mijn kip 50 minuten in de pan geweest en toen was ie perfect gaar (en was mijn geduld op). Op een gegeven moment  tijdens die 50 minuten, was als ’t water echter verdampt en begonnen de abrikozen en de kip aan de bodem van de pan vast te koeken. Leek me niet de bedoeling en dus heb ik er toen maar een glas rode wijn bij gegooid. Ik had toch geen idee hoe het zou gaan smaken, dus ik kon lekker experimenteren. De kip ging nu weer lekker pruttelen in de rode wijn. Ik had trouwens wel echt een flink glas wijn er in. Anyway, je keert de kip nog af en toe om. De laatste 10 minuutjes haal je de paprika en abrikozen uit de pan en die leg je even apart. De laatste vijf minuten haal je de deksel van de pan en zet je het vuur wat hoger zodat de kip nog een extra knapperig randje krijgt. Hierbij legde ik het velletje onderop, zodat die mooi knapperig zou worden. Ondertussen kookte ik de spinazie héél eventjes en liet ik de couscous wellen. Meng de spinazie met de couscous en leg dit op je bord. Zodra de kip gaar is (check dit wel even voor je gaat opdienen), leg je die ook op je bord, je drapeert er de abrikozen en paprika overheen (met wat van het bakvocht) en topt af met feta.

Een heel verhaal, maar dit is echt precies hoe ik het heb klaargemaakt. En ik kan je vertellen; jeeeeeetjemina wat was dit lekker. Het smaakt een beetje zoet, door de abrikozen, en een beetje naar een suddervlees door de rode wijn, maar in combi met de kip kan dat echt heel goed. Ook de rode paprika past perfect in de smaken en dan samen met de couscous met spinazie en feta is het echt per-fect. Echt zó lekker.

Ik zou dit enorm aanraden voor Kerst of enig ander etentje of als je zin hebt om je uit te sloven in de keuken 🙂 En ik ben heeeeeel benieuwd hoe het een ander smaakt en of het precies even goed wordt als je mijn instructies opvolgt. Dus, ga je dit maken; laat me weten of het lukt en hoe je het vindt!

Of ik morgenavond thuis eet, weet ik nog niet, in verband met die lancering van foodness.nl. Ik heb in ieder geval nog een shitload aan verse spinazie, dus misschien dat ik daar wel een makkelijk spinaziesoepje van maak. Nou goed, dat zien jullie morgen wel 🙂 FIJNE DAG ALLEN:D

Misschien vind je dit ook lekker:15 reacties

Astrid -

Heel geslaagd receptje dit! Vond het erg lekker. Ik heb er alleen in plaats van paprikapoeder een eetlepel ras el hanout door gedaan. Dat maakte het nog wat marokkaanser!

leonie -

Dat heb ik nog nooit gehad… Maar fijn dat je het een geslaagd recept vond 😀

Anoniem -

Ik heb t ook gemaakt voor mn vriend en mezelf 🙂
Bij mij verdampte het water alleen niet zo veel (dus mijn abrikozen koekten niet aan haha), toch maar wat wijn erbij gedaan voor de smaak, je proefde t wel.
Echt een goed weekend-recept, als je net wat meer tijd hebt. En zeker geschikt om indruk te maken op je eters!

leonie -

Ah tof! Dank voor je comment. Vonden jullie het lekker?

charlotte -

Wat is dit een heelijk recept!
Vanavond kwam mijn moeder bij me eten en heb ik dit gemaakt. Het was een groot succes ;)!

Ik heb alleen de kippenbout ingesmeert met wat sambal en de spinazie kort gewokt in chillie olie

leonie -

Ah YES! Het is jouw dus ook gelukt:D Super! Mooi om te horen:):)

leonie -

jou – w natuurlijk 🙂

Danny -

Klinkt heerlijk, ga ik binnenkort wel eens proberen!

leonie -

Nice! Hou je me op de hoogte of 't lukt?

dewiaimee -

Heb je wel eens Coq au vin gegeten? Is ook ontzettend lekker! Veel werk, maar echt genieten. Ik ga dit zeker een keer maken, dank voor je fijne recepten. Als ik het zelf niet meer weet neem ik steeds vaker hier een kijkje in plaats van in de Allerhande.

leonie -

Nee, nog nooit gehad maar 't lijkt me lekker. Ook iets voor een zondag 😉

EN bedankt voor het leuke compliment!!

Mariska -

Wat een superleuk receptje. Idd leuk om een keer in het weekend te maken!

En gefeliciteerd met al je leuke dingen! 🙂

leonie -

Thank you!!

Naomi van Rijn -

Klinkt super lekker! Ik ga dit zeker maken voor mijn 21-diner (eerst zelf uitproberen natuurlijk!)

leonie -

Super leuk! Wanneer ben je jarig? 😀

Reageer ook