Indo Pulled Chicken & Sajoer Boontjes

Goedemiddag leuke mensen! Gisteren heb ik de hele dag in de keuken gestaan om twee geweldige recepten klaar te maken. Ik wilde een stoofgerecht maken met mijn nieuwe Le Creuset braadpan die ik vorige week gekregen heb, want ik kon niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Ik maakte een pulled chicken recept, maar ging dit keer niet voor mijn kip-in-cola-variant, maar maakte een Indonesische variant. Met MEGA veel specerijen en héél veel smaak.

Erbij maakte ik sajoer-boontjes en zoet-zure komkommer en ik serveerde het op een kleine wrap. En mensen; dit was GEWELDIG. Ja; het kost wat tijd, maar dit wíl je echt eens maken. Overigens kun je dit ook echt wel in 2 uurtjes op tafel hebben, maar zoals voor veel stoofmaaltijden geldt; hoe langer, hoe lekkerder. Dus ik liet het lekker de hele dag sudderen.

Als inspiratie gebruikte ik dit recept voor Indo pulled chicken uit de slowcooker, maar omdat ik geen slowcooker heb, bereidde ik het in een braadpan en dat zorgt voor behoorlijk wat aanpassingen t.o.v. het slowcooker-recept. En ik gebruikte dit recept als basis voor de sajoer-boontjes, maar paste dat ook aan naar eigen smaak.

Recept Indo Pulled Chicken met Sajoerboontjes

Gang: Hoofdgerecht
Porties: 4
Makkelijk en lekker recept voor pulled chicken met mega veel specerijen. Deze Indo pulled chicken met sajoerboontjes in een wrapje is super smaakvol. Aan de slag!
Recept afdrukken

Keukentools

  • 1 braadpan

Ingrediënten

Pulled chicken

  • 800 gr kipdijfilet
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl koek & speculaaskruiden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 4 tl sambal badjak
  • 1 tl suiker
  • 4 laurierbladeren (gedroogd)
  • 120 ml ketjap manis
  • 1 tablet groentebouillon
  • 200 ml water

Sajoer boontjes

  • 400 gr sperziebonen
  • 2 bosui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 tl korianderzaad
  • 200 ml kippenbouillon
  • 200 ml kokosmelk

Erbij

  • kleine wrapjes van Santa Maria
  • 1 komkommer
  • 1 scheptje suiker
  • 1 scheut azijn

Instructies

Pulled chicken

  • We beginnen met de kip. Snijd de kippendijen door de helft. Bak ze in een pan met een scheut olie ongeveer 10 minuten. Snijd in de tussentijd de ui fijn en pers de knoflook.
  • Voeg de uien en knoflook toe aan de kip en bak dit heel even mee, totdat de ui glazig of sappig is. Niet meer zo rauw en heftig als eerst.
  • Voeg dan 2 theelepels sambal en alle kruidenpoeders toe aan de pan; gemberpoeder, nootmuskaat en koek & speculaaskruiden en roer het door elkaar.
  • Voeg dan ook de laurier, kruidnagels, het kaneelstokje en steranijs toe en schenk vervolgens de natte ingrediënten erbij; de bouillon (van 200ml water), de ketjap. Ennn voeg een schepje suiker toe.
  • Roer alles door elkaar, doe de deksel op de pan en laat het vervolgens uren stoven op laag vuur.
  • Omdat je kippendijen gebruikt, valt het vlees vrij snel uit elkaar en zou je na een uur ongeveer al pulled chicken hebben. Echter is het voor de smaak wel echt lekker om de kip zo lang mogelijk te laten sudderen in alle kruiden en specerijen. Ik heb het uiteindelijk een uur of 6 op ’t vuur gehad en toen was het echt een smaakexplosie! (Maar binnen 2 uur ben je ook al aardig op weg).
  • Zorg er in ieder geval voor dat je af en toe roert; vooral om te checken of de pan van binnen nog vochtig is. Maar dat was hij bij mij vrijwel de hele tijd #lovemijnnieuwecreusetpan <3.
  • Verder kun je de Pulled Chicken op smaak brengen naar wens. Ik heb er nog wat extra sambal doorheen gedaan, omdat dat wel mocht voor de smaak en hij zo een klein beetje pittig werd (maar helemaal niet extreem ofzo). Dus speel vooral zelf met de ingrediënten.
  • Erbij maakte ik sajoer-boontjes en in totaal serveerde ik het op een een kleine wrap met zoet-zure komkommer.

Sajoer Boontjes

  • Maak een prutje van ui, knoflook, ketjap, gemberpoeder en korianderzaad (heel). Dit doe je door de bosuitjes fijn te snijden, de knoflook uit te persen en dit alles lekker door elkaar te roeren.
  • Verhit een scheut (wok)olie in de pan en bak dit prutje heel eventjes in de pan.
  • Voeg dan de rauwe boontjes toe (maar zorg wel dat je ff de puntjes eraf hebt geknipt). Roer dit door elkaar. Voeg dan kokosmelk en kippenbouillon toe en een theelepel sambal en doe de deksel op de pan.
  • Laat dit 10 minuutjes koken, zodra de boontjes gaar zijn.
  • Haal dan de deksel van de pan en laat het nog een minuut of 10 op hoog vuur staan, zodat je zoveel mogelijk vocht uit de pan droog kookt. Zo wordt het een lekkere smeuïge bedoeling. Mjam!

Komkommer

  • Snijd komkommer in kleine stukjes en laat ze trekken in een badje van azijn en suiker. Dit kun je gewoon een beetje op de gok doen. Laat het een paar uur trekken en dan heb je lekkere zoet-zure komkommer. Echt een héle wenselijke toevoeging aan dit gerecht. Dus absoluut maken!!

Het eindresultaat
Verhit de wrapjes heel even in de magnetron totdat ze lekker zacht zijn (30 sec). Beleg ze dan met een laag Pulled Chicken, wat sajoer-boontjes en zoet-zure komkommer en eet HEEL ERG SMAKELIJK.

Variatietip: het is denk ik ook lekker om dit gerecht in z’n geheel te serveren mét frietjes en mayonaise. Dan kun je misschien iets minder vlees eten (wij aten nu 3-4 wrapjes p.p. en dan kun je je beperkten tot 2 wrapjes p.p.), omdat je dan frietjes erbij hebt.

Anyway: dit was echt goddelijk. Er zat echt zooooooo veel smaak aan, dat ik niet eens hier kan omschrijven hóe het smaakte. Ja, kruidig, en kippig, en zoetig en zout en zuur. ECHT te gek vond ik het. Dit is absoluut een recept dat ik vaker ga maken. En ook zeker iets dat ik voor vrienden of familie een keer wil klaarmaken.

Bpy, oh boy, wat ben ik blij met mijn nieuwe Le Creuset pan en boyyyy wat was z’n ontmaagding fantastisch :D. Ik vind het ook echt een heerlijk idee dat ik deze pan waarschijnlijk de komende 30 (?) jaar nog kan gebruiken en dat ik ‘m nu rond m’n 30e heb en YES, ik ben VET blij #goals.

Weet jij nog een tof stoofgerecht? Drop ‘m hieronder!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!

22 reacties op “Indo Pulled Chicken & Sajoer Boontjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept