Door Elske – Goeeeeedenavond dames en heren! Nee, het is niet Gaston van de postcodeloterij die nu op je stoep staat met een cheque van 150.000 euro. Nee, helaas. Maar ik heb wel iets waar je ook enthousiast van wordt. Namelijk wat inspiratie voor een kaasfondue!
Kaasfondue is geweldig omdat het lekker is, makkelijk is, snel te maken is als je onderstaand recept volgt en bovenal heel erg gezellig is. Laatst gaven een vriendin en ik een etentje voor onze familie om te vieren dat we al zo lang vriendinnen zijn en we besloten te gaan kaasfonduen . Het heeft de gezelligheid van gourmetten, maar dan zonder die stank in je kleding/haren/huis. Dus, alleen maar voordelen 😀 Zorg wel even dat je een kaasfondue pannetje met warmhouder hebt, want koude kaasfondue is niet lekker. Heb je die niet? Leen dan even van iemand anders, zoals wij deden. En zorg voor veel schaaltjes en bordjes. Ik zei toch dat het gezellig ging worden? Lijkt kaasfonduen jou nou wel wat, maar geen idee wat je er allemaal in kunt dippen? Lees dan mee!
Nodig voor een kaasfondue met 6 personen: 3x kaasfondue kaas * – zakje geraspte worteltjes – 3 stengels bleekselderij – 1 zoete puntparika – 2 stokbroden – bakje cherrytomaatjes – voorgebakken gehaktballetjes – zakje aardappelpartjes – 3 verse vijgen – 1 komkommer – nacho chips naturel – 1 broccoli – 1 bakje champignons – knoflookpoeder
* ik kocht deze kaas bij de Lidl, maar ik weet dat je ze ook bij de Aldi hebt en anders heeft de Appie of Jumbo ze ook wel. Verschil zit hem meer in de prijs dan de smaak. Een pakje is vaak voor 2 porties, tenzij anders vermeldt.
Er is vrij weinig bereiding nodig voor dit ‘recept’, want eigenlijk is dit allemaal kant-en-klaar voedsel. Je kunt moeite doen om de gehaktballetjes zelf te maken enz. maar daar hadden wij geen zin in 🙂
Doe de aardappelpartjes in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie, peper en zout overheen en bak voor 20 minuten af in de oven. Schuif na 15 minuten ook je stokbroden in de oven. Ik koos voor een wit en bruin stokbrood zodat we wat variatie hadden, maar kies vooral wat jij lekker vindt. Snijd de broden in blokjes en doe in een grote kom. Doe ook de aardappeltjes in een kom of laat in de ovenschaal zitten en zet zo op de eettafel.
Zet water op het vuur en laat koken. Ondertussen snijd je de roosjes van je broccolistronk af. Voeg deze broccoliroosjes voor 3 minuten aan het kokende water toe. Haal ze eruit met een spatel, om vervolgens de champignons toe te voegen aan het hete water. Giet ook deze na 3 minuten af. Zo heb je deze groentes geblancheerd en zijn ze net wat smaakvoller tijdens je fondue.
Snijd ondertussen de komkommer in plakjes, de cherrytomaatjes in halven, de bleekselderij in stukken van 2 centimeter en verdeel, samen met de rest van de ingrediënten, over de bakjes.
Doe alle kaasfondue in een grote pan, zet op middelhoog vuur en blijf roeren tot dat het smelt en warm wordt. Roer er wat gemalen peper en knoflookpoeder door, haal van het vuur en giet in je kaasfondue pannetje. Zet het fonduepannetje op het warm houdt gedeelte. Hieronder staat vaak een brander of een groot waxinelichtje. Zet alles op tafel en eet smakelijk! Goede ingrediënten voor een super gezellige en geslaagde avond. Tenminste, voor ons 😉
Kijk, ik geef je hier wat tips, maar je kunt lekker variëren met ingrediënten die jou lekker lijken. Probeer ook eens:
– Radijsjes
– Salami of Fuet worst
– Hamblokjes
– Gebakken stukjes kipfilet
– Mini hamburgertjes (smeltkaas op je burger <3)
– Witlof
– Druiven
– Enz. enz.
En varieer ook eens met de kruiden die je door de fondue roert. Knoflook is altijd goed, maar wat dacht je van groene of rode pesto? Of truffeltapenade? It’s up to you!
En ben je nu helemaal in de mood voor kaasfondue? Dan kan je ook eens proberen het zelf van ‘verse’ kaas te maken. Daarvoor is dit een mega lekker recept voor kaasfondue met truffel <3. Kost wat meer moeite en tijd, maar dan heb je ook wat 😀
Wat eet jij graag bij de kaasfondue?
Je kunt Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook volgen op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAM, YOUTUBE of FACEBOOK?
Kelly zegt:
Wat een gezelligheid zeg! Ik ben zelf lactose intolerant dus kaas is nogal een dingetje, maar af en toe wil ik dat wel voor lief nemen.
Eveline zegt:
Hi Kelly! Geen idee of je dit al kent, maar ik ben ook lactose intolerant en gebruik af en toe (wanneer ik toch melkproducten wil eten) “lactolerantie capsules”, het zijn een soort tabletjes met het lactase-enzym en ze werken echt prima! Kan je bij de apotheek kopen maar volgens mij ook gewoon bij het kruidvat!