In samenwerking met De Belastingdienst – Hallo leuke mensen! Vandaag ga ik je eens even alles vertellen over huizen kopen. In deze blog schrijf ik over hoe wij spontaan een bouwval kochten én gaan we verder terug in de tijd om je het verhaal te vertellen over hoe wij ons eerste huis kochten en in Haarlem verzeild raakten. Daarnaast heeft de Belastingdienst me gevraagd om je het een en ander te vertellen over het aanpassen van je voorlopige aanslag, omdat dit nogal chill kan zijn voor je maandelijkse lasten. Daarover straks meer. Allereerst gaan we terug naar 2018; het jaar waarin Jan en ik ons eerste huis kochten, van vrienden uit Haarlem.
Een huis kopen in Amsterdam: uitdaging aanvaard!
Zoals al jaren is de woningmarkt een ingewikkelde plek en toen wij in 2018 opzoek waren naar een koophuis in Amsterdam, hadden we na een stuk of 5 bezichtigingen en biedingen op woningen waarbij de bank praktisch in de keuken stond en de babykamer geen open raam had, de hoop behoorlijk opgegeven. Een huis kopen was voor ons als stel met een heel fatsoenlijk salaris, vrijwel onmogelijk in onze hoofdstad. Maar we wilden tóch groter wonen dan we nu deden en dus gingen we kijken in Haarlem.
We breidden ons zoekgebied uit
Jan zijn beste vriend was net naar Haarlem verhuisd, waardoor deze stad op onze radar kwam. Ik weet van de eerste keer dat we een woning in Haarlem gingen bezichtigen nog goed hoeveel weerstand ik voelde, om te verhuizen naar een andere stad als Amsterdam. Maar… na een aantal bezichtigingen zag ik ook wel in: in Haarlem krijg je veel meer woning voor hetzelfde geld als je in Amsterdam betaalt.
Na maanden van huizen bezichtigen, biedingen uitbrengen onder bizarre omstandigheden (één keer zat Jan in het buitenland en bood ik op een huis dat hij nog helemaal niet had gezien), zakte de moed ons weer in de schoenen. Ook in Haarlem was de woningmarkt oververhit en kwamen we er niet tussen.
Tot een week na de beslissing dat we voorlopig dan maar in Amsterdam zouden blijven huren, een vriendin mij appte. Haar huis in Haarlem kwam te koop te staan; misschien was het wel wat voor ons.
Ons eerste huis gekocht & verbouwd!
En hooooly YES. Dat was het zeker. Jan zat voor werk in het buitenland, dus de bezichtiging deed ik alleen op een maandagmiddag. En ik was verkocht. In deze bovenwoning van 2 verdiepingen met geweldig dakterras zag ik ons al helemaal wonen. Jan kwam op donderdag terug uit China en kon diezelfde middag nog even langs bij het huis, voordat we een bod moesten neerleggen voor vrijdagochtend 12 uur. En ook Jan was verkocht. YES!
We legden een mooi bod neer en waren uiteindelijk de hoogste bieder. YES! Super fijn voor onze vrienden dat hun huis zo snel verkocht was voor een goede prijs én dat wij er in gingen wonen, zodat ze niet voorgoed afscheid hoefden te nemen van deze geweldige plek.
Met heel veel plezier hebben we 2,5 jaar gewoond in deze bovenwoning. We verbouwden er van alles aan en net toen we helemaal klaar waren met verbouwen, kwam er een andere kans voorbij. In de straat zat opeens een te koop bord op de ramen van een hele vette benedenwoning geplakt.
Per ongeluk een bouwval gekocht
We waren helemaal niet opzoek naar een nieuwe woning, maar keken wel regelmatig op Funda; gewoon omdat het leuk is. Ook fantaseerden we wel eens over verschillende buurten in Haarlem waar we ook wel wilden wonen, niet wetende dat ons volgende huis een paar meter verderop in de straat zou staan.
Toen de bouwval op Funda verscheen stond het te koop voor best wel een interessante prijs. Het huis was in een ontzettend slechte staat en werkelijk alles moest eraan verbouwd worden, maar Jan en ik zagen de potentie. Op Funda waren we al verliefd op de hoge plafonds, het vrije uitzicht aan de voorkant en de mogelijkheid om op te bouwen, maar toen we bij de bezichtiging ook nog zagen dat de tuin écht heel groot is en dat er ruimte is voor een uitbouw, waren we verkocht.
We legden een absoluut belachelijk -ultiem- bod op tafel. Heel veel geld boven de vraagprijs, maar we wilden het hebben en dit was wat we er maximaal voorover hadden. Een uur lang hebben we in spanning gezeten en toen kwam het verlossende telefoontje; opeens hadden we een nieuw huis gekocht. Anderhalve week geleden wisten we nog niet van het bestaan van deze bouwval en nu was het van ons.
De volgende fase: regel je shit
Omdat de sleuteloverdracht al binnen twee maanden na ondertekenen van de koopakte was, moesten we meteen flink wat zaken regelen. Voor de verbouwing regelden we aannemers, een constructietekenaar, asbest-onderzoek, een sloopvergunning, een vergunning om op te bouwen en meer. Ondertussen moest de hypotheek geregeld worden en richtten we een bouwdepot in, zodat er geld was voor de grote verbouwing. En ons huidige huis moest natuurlijk in de verkoop.
Over het hele proces dat toen van start ging, kan ik een andere keer nog wel eens schrijven als je dat interessant vindt. Vandaag wil ik je echter niet met té veel informatie overladen en gaan we ons ff focussen op één ding: je voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Want ja mensen; door een voorlopige aanslag inkomstenbelasting -al helemaal rondom de tijd dat je een huis hebt gekocht, verkocht of verbouwd- kan je je maandlasten verlagen. En dat is in tijden van een dure verbouwing, heel erg welkom!
Maandelijks geld terugkrijgen met de voorlopige aanslag
Met een voorlopige aanslag inkomstenbelasting kun je maandelijks alvast een bedrag aan belasting terugkrijgen in plaats van in één keer, na het doen van je aangifte. Dat is handig bij fiscaal aftrekbare kosten, zoals de hypotheekrente die je maandelijks betaalt. Bij het vaststellen van de definitieve aanslag inkomstenbelasting houdt de Belastingdienst dan rekening met het bedrag van de voorlopige aanslag. Zo creëer je financiële ruimte en houd je grip op je financiën.
Controleren en wijzigen kan op ieder moment
De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Heb je een voorlopige aanslag ontvangen en kloppen de gegevens in de voorlopige aanslag niet meer? Bijvoorbeeld doordat je je huis verkocht of een ander huis kocht, of geld leende voor een verbouwing? Dan is het belangrijk te weten dat je de voorlopige aanslag op ieder moment gedurende het jaar aan kan passen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. En heb je nog geen voorlopige aanslag? Dan is het handig er één aan te vragen op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.
Snel overzicht van wat jij nog meer moet regelen
Bij het kopen of verkopen van een huis komt er allemaal informatie op je af en ik kan me als geen ander voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zonde, want zo ingewikkeld is het allemaal niet. Woningeigenaren kunnen via de persoonlijke online Checklist Eigen Woning van de Belastingdienst zien welke belastingzaken belangrijk zijn om meteen te regelen. De checklist vind je op belastingdienst.nl/eigenwoning. Zo simpel kan het zijn!
Meer weten? Op belastingdienst,nl/voorlopigeaanslag vind je meer informatie en tips.
Hoe bij ons de verbouwing verder is verlopen heb je al voorbij zien komen op mijn blog en Instagram. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over hoe wij onze twee huizen gekocht hebben en hoop natuurlijk vooral dat je iets hebt aan de tips omtrent je voorlopige aanslag. Ik heb de mijne inmiddels aangepast , dus bij mij is het allemaal alweer netjes geregeld voor dit jaar :). Tenzij ik opeens wéér spontaan een nieuwe woning koop, maar ik acht die kans de komende jaren even vrij klein. Maar goed, dat dacht ik de vorige keer ook… 😉
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!