Goedemorgen leuke mensen! Vandaag op mijn blog eindelijk weer eens een DIY blogpost in de categorie Interieur. De afgelopen weken ben ik bezig geweest met een DIY tv-meubel met tegels en ik beschrijf vandaag stap voor stap hoe ik het heb gedaan. Met before, after én work-in-progress-foto’s en natuurljk heel veel tips, zodat jij zelf ook aan de slag kan met deze toffe DIY. Ik vertel je wat het kostte én wat er allemaal mis ging. Je moet weten; ik had ook nog nooit eerder tegels gezet en eigenlijk ook nog niet echt een meubel gemaakt van MDF, dus als ik het kan, kan jij het ook. Zin in? Let’s do it!
Hoe het idee ontstond
Je hebt ongetwijfeld hier op mijn blog of Instagram wel eens foto’s voorbij zien komen van mijn interieur. Vooral m’n woonkamer vind ik leuk om te fotograferen, maar er is één hoekje in de ruimte die absoluut niet fotogeniek is. Ik kreeg dan ook regelmatig de vraag of wij geen televisie hebben, omdat je die nooit op de foto’s ziet.
We hebben wel een tv (eentje van zo’n 12 jaar oud) en hij hangt aan de muur, maar het ziet er niet uit. Tijd om dit aan te pakken!
Op YouTube zag ik ergens in december of januari een video van iemand die een DIY tile table maakte, naar aanleiding van een Pinterest-trend. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na het zien van de video was ik meteen FAN.
Ik heb het idee dus helemaal niet zelf bedacht. Maar vond het wel een TOP idee om uit te voeren. Let’s do this!
Wat heb je nodig
Ik had helemaal nog geen tv-meubel, dus ik maakte er zelf een van MDF. Ik maakte een soort blok met een open achterkant; meer een soort koof dus. Met een dichte voorkant en dichte zijkanten. Dat vond ik voor ons tv-meubel het leukste staan. Vervolgens zocht ik tegelmatten uit; die worden tijdens de lockdown op niet zo veel plekken verkocht, dus ik bestelde ze bij Hornbach; die hebben een heel uitgebreid assortiment van ‘mozaïek tegels’. Ik heb er de ballen verstand van, maar kwam er dus achter dat tegels op zo’n tegelmat mozaïek tegels heten. Die kun je goed gebruiken, omdat je dan niet tegel voor tegel hoeft te prutsen en dus veel sneller en netter werkt. Je kunt kiezen voor tegels in een bepaalde kleur of vorm, of je schildert de tegels zelf. Dit kan met primer + normale lak of met een speciale tegelverf die je in jouw kleur kan laten mengen.
Dit is wat je nodig hebt als je het ook op mijn manier wil doen:
- een MDF plaat van 12mm dik
- een (decoupeer)zaag om de MDF plaat op maat te zagen
- torx schroeven om de MDF platen aan elkaar te bevestigen
- ik raad aan om ook gebruik te maken van versterkingshoeken; dit is makkelijker vastschroeven dan hoe ik het deed
- (14x) mozaïek tegels van Hornbach (goed assortiment en goede prijs)(ik noem dit trouwens tegelmatten omdat ik dat een veel logischere naam vind)
- Hanson tegellijm (ik had in totaal 2 kilo nodig)
- een spatel om de tegellijm op het MDF te smeren
- een normale schaar om de mozaïek tegels op maat te knippen
- primer
- verf geschikt om tegels te verven na een laag primer; ik gebruikte gemengde verf van Engels in Amsterdam in de kleur Crimson Red van Farrow & Ball
- verfroller + bak om de verf in te doen
- voegmortel – ik gebruikte 2 kg antraciet
- een elektrische mixer om je voegmortel te mengen (dit kan met de handmixer uit de keuken of met een boormachine met opzetstuk)
- een emmer voor je voegsel
- een emmer voor je water om mee te voegen
- een spons om je voegsel te verdelen
- schoonmaakhandschoenen of voegrubber
Stap 1: je meubel maken
Wist je trouwens dat je deze DIY ook heel goed kunt toepassen op bestaande meubels? Zelf heb ik een meubel gemaakt van MDF, maar je kunt bijvoorbeeld ook een goedkoop kastje van de kringloop helemaal pimpen op deze manier!
Mijn project begon met het maken van het meubel. Ik mat de muur op, checkte hoe diep de televisie was die ik nieuw kocht (daarover later meer) en wist zo welke afmetingen ik wilde hebben voor m’n MDF. Bij het opmeten van de afmetingen hield ik ook rekening met de grootte van mijn tegels; ik wilde niet alsnog tegels moeten snijden met een tegelsnijder. Wel kon ik de tegelmatten op maat knippen, door gewoon de mat te knippen met een normale schaar.
Mijn meubel is geloof ik 90cm breed, 22 cm diep en iets van 45 cm hoog. Dacht ik. Die afmetingen zaagde ik uit uit MDF. Dit is heel makkelijk, maar levert ook veel zooi op. En omdat ik geen cirkelzaag had en alles met de decoupeerzaag moest doen, waren m’n randjes ook niet super recht. Maar so be it.
De volgende stap is het meubel in elkaar schroeven. Ik zou adviseren om hier versterkingshoeken voor te gebruiken; ik deed dit niet en heb dus de schroeven direct in het MDF geboord; in de zijkant van mijn 12mm dikke (of dunne) MDF. Dat resulteerde in heel veel mis geboorde schroeven, haha. Dus gebruik versterkingshoeken, zet die in de binnenkant van je meubel en schoef ‘m zo in elkaar.
Voordeel is trouwens wel dat het niet heel erg is als je een beetje slordig werkt, omdat je straks toch overal tegellijm overheen smeer én tegels. Dus het komt gewoon goed.
Mijn meubel heeft dus een voorkant, bovenkant en twee zijkanten. De achterkant is helemaal open, wat best wel ideaal is met alle kabels en kastjes die bij de tv horen.
Stap 2: tegels uitmeten
Als tweede stap vond ik het wel zo handig om even alle tegels op het meubel te leggen, om precies uit te meten wat ik waar nodig had en eventueel wat tegelmatten op maat te knippen.
Stap 3: tegels lijmen
De volgende stap is het vastlijmen van de tegels. Smeer een laag tegellijm met een spatel op het mdf. Dit mag best een laag van een paar milimeter dik zijn. Smeer niet een te groot oppervlak in met tegellijm, maar werk steeds ongeveer de grootte van anderhalve tegelmat vooruit.
Plak de tegelmat er vervolgens tegenaan en let op dat je dit zo recht mogelijk doet. En druk goed aan op alle tegels.
Herhaal dit tot je je hele meubel betegeld hebt. Wanneer je zijkanten gaat tegelen is het wel fijn dat je het meubel even kantelt, zodat de zijkanten niet verticaal hoeven te drogen; dan is de kans dat ze loslaten groter. Dus ik liet steeds even een kant drogen en draaide m’n meubel dan om de tegels op een andere zijde te plakken.
Laat dit vervolgens drogen. Ik weet niet precies hoe lang, maar ik merkte dat best snel de boel al vast zat.
Stap 4: verf de tegels
Als vierde stap verfde ik de tegels. Dit deed ik een paar uur nadat alle tegels vastgelijmd zaten. Ik begon met een laag primer, die ik aanbracht met een roller in een lekkere dikke laag. De primer was binnen no time droog, dus ook de eerste laag roze verf smeerde ik er vrij snel op.
Het verfdilemma
Over de kleur van m’n meubel heb ik heel lang getwijfeld. In Photoshop probeerde ik een aantal kleuren uit en kwam ik tot de conclusie dat ik voor groen of roze wilde gaan, maar tussen die twee kleuren kon ik ECHT niet kiezen. Ook kun je kiezen voor een witte, grijze of antraciet voeg en zelfs daar kon ik niet uit komen…
Van beide kleuren (roze en groen) bestelde ik dus maar een potje verf en heb ik een stukje tegelmat die ik overhad geschilderd om te kijken welke kleur het beste stond in ons tv-hoekje. Daar kwam wederom niets baandbrekends uit en toen heb ik maar de knoop doorgehakt en ben ik voor roze gegaan.
Het lastige aan dit verfdilemma is dat je het meubel na het voegen, niet zomaar meer over kan schilderen, omdat je dan de voegen mee schildert.
Wel was het slim om eerst voor roze te gaan; mocht ik – nog voor het voegen- de kleur helemaal niks vinden, dan kon ik nog makkelijk met groen er overheen. Dat kon andersom niet zo goed.
Maar the minute dat ik er roze verf op had gesmeerd (met een verfroller), was ik om. Dit werd zo vet!
Ik lijmde de tegels, verfde met primer en bracht de eerste laag roze aan op één dag.
De volgende dag bracht ik de tweede laag roze aan in de ochtend en toen was het overal goed dekkend. Dit liet ik 4 uur drogen.
Stap 5: voegen
Dit vond ik de aller leukste stap. Zodra de verf droog was, begon ik met voegen. Je mengt de voegmortel heel precies volgens de verhouding op de verpakking, in een emmer met water. Je laat het even staan en roer het dan nog eens goed door.
DOE DIT VOEGEN NIET IN JE WOONKAMER MAAR OP EEN PLEK WAAR JE ZOOI MAG MAKEN. Dat voegen ziet er misschien leuk en makkelijk uit (is het ook), maar het geeft echt heel veel rommel, dus ik zou het zéker niet nog eens in m’n woonkamer doen, haha.
Zet alles klaar voor je gaat voegen; een emmer met voegsel (niet te lang laten staan, dit droogt best snel), een emmer met schoon water (ververs dit regelmatig!!), een schone spons. En dan het idiote; ik heb gevoegd met m’n handen en dat vond ik super fijn werken. Dan voel je precies waar je alles smeert en met je handpalm kun je het heel mooi tussen de tegels smeren. Dus; schoonmaakhandschoenen aan en gaan!
Smeer steeds een lekkere laag voegsel op de tegels en wrijf het er voorzichtig in met je handen. Schrik niet als je hele meubel onder de voegmortel zit; dit komt helemaal goed.
Je gaat het voegsel namelijk zachtjes en geleidelijk verdelen met de spons. Maak de spons vochtig met schoon water, wring ‘m uit en wrijf met een draaiende beweging over het meubel. Zo wrijf je de voegmortel zachtjes en gelijk in de voegen en poets je tegelijkertijd de tegels schoon. Laat het voegsel eventjes opdrogen (een minuut of 10) en herhaal dan nog eens met de schone, vochtige spons. Je moet je water dus vaak verversen. En blijf dit herhalen; voeg steeds een klein stukje (ongeveer de grootte van 1 tegelmat), laat het drogen en boen dan met de spons. Je hoeft niet in de eerste keer boenen meteen de tegels schoon te hebben; ik heb denk ik wel 5 keer voorzichtig geboend.
Laat uiteindelijk het voegsel drogen en neem dan na een paar uur nog een keer de hele boel af met een schone spons met water. En klaar is je DIY meubel!
Het eindresultaat
Ik zette het meubel op z’n plek, bestelde een nieuwe televisie (onze was héél oud en onscherp en vrij lelijk en in deze Corona-times waarbij we véél Netflixen, vonden we het een mooi moment om te investeren in een nieuwe tv (overigens kochten we helemaal niet het duurste van het duurste) én zette de nieuwe Sonos beam (voor geweldig geluid) op z’n plek en kleedde het hoekje verder gezellig aan.
Er moet nog even een klein gezellig plantje op het rechter hoekje, aan de linkerkant staat een plantje in een pot op poot en rechts van het kastje heb ik een plant neergezet van de slaapkamer én een lijst met een print aan de muur gehangen. En nu is ons televisiehoekje af! En ik ben er súper blij mee.
Wat ging er allemaal mis
Ik vond het echt ontzettend leuk om dit meubel zelf te maken. Echt echt echt heel erg vet. Bovendien ben ik heel erg blij met het eindresultaat. Maar dat neemt niet weg dat er – along the way – behoorlijk was mis ging…
- ik kreeg 2 keer de verkeerde tegels geleverd;
- bestelde in eerste instantie veel te weinig tegels;
- ik bestelde in eerste instantie te weinig tegellijm;
- ik bestelde veel te veel MDF en dat paste nevernooitniet in mijn auto (maar maakte van de rest van het MDF DIY rotan kastdeurtjes die later ook op mijn blog komen);
- het meubel van MDF was schots en scheef aan alle kanten door niet netjes zaagwerk met de decoupeerzaag;
- ook staken de schroeven ietwat uit het MDF, maar dat loste ik later op met tegellijm;
- ik kreeg de verkeerde kleur verf geleverd (bestelde groen en ontving zwart);
- had niet het juiste gereedschap om te voegen en dacht dat dat wel kon met een behangspatel, maar daarmee kreeg ik allemaal krassen op m’n tegels en liet de verf los;
- ik ging voegen in de woonkamer en dat gaf veel te veel zooi
- mijn emmer met water waarin je het voegsel afspoelt brak en ging over de woonkamervloer (je weet wel, die mooie eiken houten vloer).
Wat heeft het gekost?
In totaal was ik voor dit DIY project meer kwijt dan verwacht, maar ik denk dat het ongeveer 150 euro was. Het meubel maken van MDF was heel goedkoop, daar zitten de kosten niet (ook niet als je een meubel voor een prikkie koopt bij de kringloop of IKEA).
Ik bestelde uiteindelijk iets teveel tegels (extra kosten) en was veel geld kwijt aan verf (30 euro per potje en ik had een pot primer (heel veel over) en een pot groene verf die ik uiteindelijk natuurlijk niet gebruikte).
De tegelmatten kostten per stuk maar 4 euro, tegellijm is maar 5 euro en voegmortel ook maar 5, dus daar zitten de kosten niet. Het kan dus heel budget proof, als je de tegels niet verft.
Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over mijn DIY tv-meubel en zou het te gek vinden als ik je geïnspireerd heb om ook aan de slag te gaan. Ik ben in ieder geval nog helemaal niet uitgetegeld en ben echt duizend plannen aan het maken voor andere projecten. Ik zit er zelfs stiekem aan te denken om in de tuin iets te gaan tegelen… Misschien de buitenkeuken wel? HAHA! Zo leuk vond ik het dus. Ik hoop jij ook 😀
Bewaar deze DIY op Pinterest
Wil je deze DIY makkelijk terugvinden om later eens te maken? Bewaar onderstaande foto dan op Pinterest! Dan kom je met één klik bij deze DIY blogpost terug.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!
Deze blogpost bevat geen betaalde samenwerkingen. Wel vind je in deze blog een aantal affiliate links; dit zijn links waarbij ik een klein percentage krijg als jij iets bestelt via mijn link. Dit kost jou niets extra’s. De Sonos Beam heb ik #gekregen voor een betaalde samenwerking op Instagram.
Christiaan zegt:
Leuk gedaan. Enkel een paar vragen: hoe is het nu met het kastje? Zijn de tegels er al af gevallen? MDF zuigt als er malle. Je had dus eerst het hout moeten voorbehandelen met voorstrijk voor zachte/absorberende ondergronden. Maar als het nog steeds er stevig tegenaan zit heb je denk ik geluk gehad. Verder leuk idee. Ik ga zoiets vergelijkbaars doen met een wastafel kastje.
leonie zegt:
Alles zit nog perfect in elkaar! Nietssssss aan het handje 😀
Anoniem zegt:
Door je Instagram verhaal ben ik geïnspireerd om een tafeltje te betegelen. Fijn dat er een uitgebreide blogpost gemaakt is zodat ik het 10000x kan doorlezen voordat ik ga beginnen 😉 Zojuist de spullen besteld, spannend, maar ben benieuwd! Bedankt voor je inspiratie.
leonie zegt:
VET leuk! Veel plezier met tegelen 😀
Nanneke zegt:
Echt zo gaaf zeg! Ga het zeker opslaan ????
leonie zegt:
Leuk! 😀