Door Laura – Goedemiddag leuke mensen! Een paar weken geleden had ik (Leonie) het druk met opnames voor Albert Heijn en kon ik daarom niet ingaan op de uitnodiging voor een persreisje naar Spanje. Om wijn te proeven. Ellende! Gelukkig heb ik tegenwoordig Laura aan mijn zijde, die maar wat graag de perstripjes voor Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet maakt en omdat jullie zo ontzettend leuk hebben gereageerd op haar vorige stukken, schrijft zij ook vandaag weer een verslag van de trip naar… Spanje! Een reisverslag vol wijntjes, hilarische hikes en een práchtig dorpje op een rots. Klaar voor? Over op Laura in 3…2…1…
Ola! Laura weer hier! Toen Leo vroeg of ik op wijnreis naar Spanje wilde, riep ik natuurlijk meteen ja. Wijn is fantastisch en Spanje ook. Dusss vloog ik een paar weken geleden af naar Viñas del vero, het wijnhuis van deze vrolijke flessen.
Viñas del vero is vernoemd naar de rivier Vero, die door het wijngebied Somontano in Noord-Spanje stroomt. Waar Spaanse Rioja wijn al heel bekend is, is wijn uit dit gebied nog redelijk onontdekt. Wij verbleven in Alquézar, een dorp op 2,5 uur rijden vanuit Barcelona. Op de top van dit dorp ligt een vet fort. Naast het dorp ligt een canyon.
Heel bekend is hier de Pasarelas del Vero trecking, die twee uur duurt en rechtstreeks vanuit het dorp de canyon in loopt. Nou regent het dus kennelijk nooit in Alquézar, behalve net die ene dag in het jaar toen wij er gingen wandelen. Gelukkig had de gids waterdichte doktersjassen bij zich, wat er vrij hilarisch uitzag.
Ook het eten is vet heerlijk in dit gebied. Een van de lokale specialiteiten is Dobladillo de Alquézar, een typische zoete koek gemaakt met gehakte amandelen, anijs, kaneel en honing. Het ziet eruit als een envelop en is in verschillende groottes verkrijgbaar. Ze hebben ze zelfs in A4 formaat.
Verder eten ze hier zo’n drie keer per dag pintxos, kleine hapjes zoals pan con tomate (brood ingesmeerd met tomaat), ham, lokale geitenkazen, gevulde champignons en aardappeltortilla… Zelfs het ontbijt is een soort van hapjes buffet. Een van de lekkerste dingen die ik at is lokale tomate barbastro – wat ik dan weer onthoud door te denken aan professor Barabas (ik ben raar ik weet het).
Viñas del vero heeft drie wijngaarden die vlakbij Alquézar liggen: Blueca, Secastilla en Viñas del Vero. Wijn van Blueca is het duurst (meer dan 70 euro), dan komt Secastilla (tussen 8-30 euro) en ten slotte de kleurrijke ‘luces’ collectie van Viñas del Vero (5,99 euro). La luce betekent ‘het licht’, wat ze geloof ik gezien hebben door het zo goedkoop te maken.
Het voordeel van zo’n wijnreis is dat je vet dure wijn wordt voorgezet: wij dronken eigenlijk alleen maar wijn van Blecua en Secastilla. Terug in Nederland – is de ‘luces’ wijn van Viñas del vero een goedkoper plan. Misschien alsnog 2 ekkies duurder dan de normale wijn die je drinkt, maar ook wel echt tien keer zo lekker. Totally worth it!
Ik vond het weer een mooi tripje en heb in een paar dagen tijd een nieuwe omgeving ontdekt én geleerd welke wijn ik nou uit het schap van Appie moet pakken, als ik met Leo ga eten. En dat vind ik een waardevolle ontdekking, want man; wat sta ik altijd te twijfelen voor zo’n enorm wijnschap.
Lekker pepertje erbij (dit is mijn bonustip voor als je zelf pintxos wil maken) en gaan met die banaan.
Zo, dat was Laura’s verslag van haar tripje naar Noord Spanje. Hoe tóf ziet dat dorp eruit? Als ik ooit in omgeving Barcelona ben, denk ik dat ik ook wel even een bezoekje ga brengen aan dit gebied. Wat jij?
PS: Doe mijn zo’n envelop-ding.
Vanaf nu is mijn derde boek te reserveren!
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en komt in November uit. Het kost €14,95 en is vanaf dan verkrijgbaar bij de boekhandel of via Bol.com. Bij Bol.com kun je het boek nu al reserveren! Doe dat hierzo, dan ben je de eerste die het boek ontvangt.
Bestel hier mijn eerste of tweede boek.
En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAM, YOUTUBE of FACEBOOK?