Door Elske – Joehoe goed volk! MAN wat at ik gisteren heerlijk. En daarmee bedoel ik écht heerlijk. Want ik ben nogal snel tevreden als het om eten gaat. Maar ik overdrijf niet, eerlijk. Dit recept was een experiment en als dat dan goed uitpakt, oh man. Wat was ik een blij mens. 😀
Risotto is sowieso comfortfood, maar nu zag ik een heerlijk receptje in de Allerhande staan, alleen pimpte ik hem ietsjes. Of nou ja, niet helemaal ietsjes. Best wel veel. Alleen het gedeelte tomaat van de risotto bleef over. Maar evengoed de geboorte van een intens mooi gerecht <3
Ah fijn, genoeg gekletst. Voor de mensen die nog steeds denken dat risotto vet lastig te maken is dan ga ik jullie NU uit de droom helpen. Het is niet lastig, je moet het alleen aandacht geven. En dat klinkt klef en vies, maar ik meen het. Risotto is niet echt een gerecht waarbij je even weg kunt lopen, je wasjes kunt wegwerken of op de bank je social media kunt checken. Je moet blijven roeren en opletten. Snappie vous? Goed, dan over naar het recept!
Je hebt nodig voor twee personen * : 150 gram risottorijst – half blikje tomatenblokjes = 200 gr. – half bakje champignons – halve prei – 1 ui – 1 teentje knoflook – ¾ blokje kippenbouillon – 100 gram feta- of saladekaas – een moot zalm of zalmfilet*
* Ik at deze hoeveelheid in mijn eentje en zat INTENS vol, dus ik raad je aan dit voor twee personen te gebruiken en dan twee moten zalm te gebruiken
Begin bij het begin (logisch Els) en breng 0,75 liter water met het halve bouillonblokje aan de kook. Roer een keer goed door zodat je een bouillon krijgt. Ondertussen snijd je de champignons in plakjes, de prei in halve ringen en snipper je de ui en de knoflook fijn. Deze bak je in goed wat olijfolie (zeg zo’n vier eetlepels?) glazig. Je hebt voldoende olijfolie nodig omdat je nu de risottorijst gaat toevoegen. Alle rijstkorrels hebben een beetje olie nodig, zodat ze straks lekker kunnen weken in de bouillon. Dus roer goed door en voeg wat extra olijfolie toe als dat nodig is.
Als alles een olie-glansje heeft gekregen, voeg je iedere keer ongeveer een soeplepel vol aan bouillon toe. Herhaal dit tot je bouillon op is. Goed blijven roeren in de pan met risotto. Ik doe dit altijd door een S-vorm te ‘schrijven’ in de pan. Kruipt er nog maar een klein beetje bouillon naar binnen en is het wat dikker geworden? Dan kan je nieuwe bouillon toevoegen. Is alle bouillon opgelost? Roer dan de tomatenblokjes erdoor en laat ook dat vocht verdampen. Als laatste roer je de in blokjes gesneden feta door de risotto.
Kan je dan helemaal niets anders doen dan blijven roeren in je risotto? Jawel. Ondertussen zet je een koekenpan op het vuur. Hierin bak je de twee moten zalm in wat olijfolie gaar. Niet te hard zetten dat vuur, anders wordt je zalm droog. En dat wil je zeker niet. De risotto is gaar als de rijstkorrel niet meer knapperig, maar echt zacht is geworden door de bouillon. Maar wel nog een beetje bite vanbinnen heeft.
YES. Je hebt nu zo’n lekker maaltje gemaakt. Tenminste, vond ik. En ik vind dat jij dit op z’n minst moet proberen.
Spotgoedkoop? Nee, dat niet. Maar wel mega lekker. Vond het jammer dat mijn bord leeg was en dat terwijl ik super vol zat door het eten door de dubbele hoeveelheden. Maar hé, het leven is een feestje en daar horen ook feestmaaltijden bij 🙂
Tosti’s vreten voor het leven!!
Leo’s derde boek heet TOFFE TOSTI’S en ligt nu in de winkels. Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.
Miriam zegt:
Zoooo hé dit is echt een fantastische maaltijd!
Dit gaat hier zeker vaker gegeten worden.
Jaimy zegt:
Oeh ja, ik heb ook eens tomaten risotto gemaakt, onwijs lekker!
Rachel zegt:
oh hier word iedereen toch vrolijk van! ziet er heerlijk uit, gelijk dit recept opgeslagen.
Lisa zegt:
En wanneer voeg je de tomatenblokjes toe? 😉
leonie zegt:
Scherp! Hij is toegevoegd aan het recept!