Short ribs met koffie van de Big Green Egg

Goedemiddag leuk mens! Als je me dit weekend een beetje hebt gevolgd op Instagram, dan heb je gezien dat Leuke Man en ik een heel erg fijn weekend hebben gehad samen. Het was nog best wel lekker weer, Jan was net terug van 2 weken werken in het buitenland en we hadden zin in quality time met z’n tweeën. En dus gingen we lekker koken.

Op zaterdag hebben we de hele dag besteed aan het voorbereiden en klaarmaken van short ribs op mijn Big Green Egg. We volgden hierbij een recept (pagina 60)  uit The Big Green Egg Book, wat echt een geweldig kookboek is voor als je een Big Green Egg hebt.

Dit recept is absoluut niet ‘gewoon wat een studentje ‘s avonds eet’, maar ik kreeg op Instagram vrij veel reacties van mensen die het recept wilden, dus bij deze!

Totale bereidingstijd: 1 uur marineren, 1,5 uur braden, 2,5 uur garen.

Nodig voor 2 personen (te grote portie, maar met de restanten kun je heerlijk pulled beef maken): 2 runder spare ribs* – 3 el gemalen koffie – 1/2 el cayennepeper – 3 el bruine suiker – 4 kleine uien – 2 tenen knoflook – 1 rode peper – 3 el tomatenpuree – 1 fles rode wijn – 3 steranijs – 1 kaneelstokje – 2 el venkelzaad – 4el sojasaus – paar krieltjes in de schil – patat voor erbij – groene asperges voor erbij

* wij kochten twee ribben (1700gram), maar dat was veel te veel voor ons tweeën. Overigens is het niet helemaal duidelijk welk soort ribben we nou hadden: we hadden twee vrij grote ribben, wat logisch is als het van een koe komt, maar wel verwarrend is als de engelse benaming ‘short ribs’ is. Maar volgens Jan hadden we wel short ribs… Wij hebben in ieder geval gevraagd om runder spare ribs en kregen toen deze. En die waren lekker én goedkoop!

Meng koffie, cayenne en suiker met elkaar en wrijf de ribben hier mee in. Laat dit een uur intrekken.

Gaar de ribben dan 1 tot 1,5 uur op het rooster en vang de sappen die eruit druipen op in een druipbak. (100 graden)

Haal de ribben van het rooster en houd ze even apart en warm in aluminiumfolie.

Snijd ui, knoflook en rode peper grof en leg ze in olijfolie in de druipbak (met het vocht van het vlees dat eruit is gedropen). Laat dit heel even pruttelen (180 graden). Voeg dan ook tomatenpuree, rode wijn, steranijs, kaneel, venkelzaad en sojasaus toe en leg de ribben er weer in. Laat dit nu 2,5 uur garen (180 graden) op de Big Green Egg. De laatste 45 minuten doe je de krieltjes ook in de bak met vocht en vlees en laat je ze ook lekker garen.

short3

Serveer het met patatjes en groene asperges die je heel even grilt op de Big Green Egg.

short2

 

Het eindresultaat was echt geweldig jongens. Niet normaal! Het vlees valt zo van het bot (mag ook wel, na uren garen) en de smaak is ontzettend vol. Je proeft een hint koffie, een kleine pittigheid, lekker de rode wijn, een hint steranijs. Dit is echt een heel erg lekker recept!

Jan en ik hadden ontzettend veel vlees over; wij aten met z’n tweeën van één rib en dat was meer dan voldoende.

Al het vlees dat we over hadden hebben we met twee vorken uit elkaar getrokken en bewaard (in de jus) voor de volgende dag. Toen hebben we het in de Dutch Oven wederom op de Big Green Egg bereid. In de Dutch oven hebben we het toen verwarm met nog een extra scheut rode wijn en wat water en zo nog een uur laten stoven op 180C, totdat we een mooi potje stoofvlees/pulled beef hadden. Heer-lijk.

Ik hoop dat dit recept je net zo goed bevalt als dat het ons beviel. Eet smakelijk!

Ik zou het tof vinden als je me volgt op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *