Hoi allemaal! Vorige week werd ik wakker met de raarste craving ooit ik had zoooo’n zin in gepofte knoflook. Echt vrij random, maar toen ik m’n craving uitsprak begon vriendin Vera opeens over risotto met gepofte knoflook. Dat zou ik uit mezelf nooit bedenken, maar ik was wel down voor dit idee. En dus dook ik de keuken in voor een lekker recept.
Ik haalde inspiratie uit dit recept, maar maakte het op mijn eigen manier klaar.
Nodig voor 2 personen: 2 sjalotjes – 1 courgette – 1 bol knoflook – 2 kopjes risottorijst – 500 ml groentebouillon – 2 glazen droge witte wijn – 65gr parmezaanse kaas – 2 eetlepels mascarpone – handje amandelen – 5 takjes tijm
Snijd de top van de knoflook (zodat de teentjes aan de bovenkant bloot komen te liggen), giet er een beetje olijfolie over en zet dit 40 minuten op 180C in de oven.
Snijd de ui en courgette in kleine stukjes. Bak de ui en courgette glazig in de pan met een scheut olie. Voeg dan de risottorijst er aan toe en bak even mee. Blus dan af met een glas witte wijn. Laat dit verdampen.
Voeg dan stapte voor stapje wat bouillon toe; echt in kleine hoeveelheden (zeg maar: soeplepels).
Blus vervolgens de risotto af met nog een glas witte wijn en laat ook dit verdampen. Roer er dan lekker veel parmezaanse kaas door. Al met al kost het maken van risotto zeker wel 30 minuten.
Pers de knoflooktenen – die in de oven helemaal zacht zijn geworden- uit en maak er een papje van. Roer dit door de risotto; zo veel als je zelf lekker vindt. Gepofte knoflook is veel minder heftig van smaak dan rauwe knoflook, dus sta er niet van te kijken als je gewoon die hele bol er doorheen roert. Ja, echt.
Serveer de risotto in een diep bord en top af met een eetlepel mascarpone, wat geroosterde en gehakte amandelen en een beetje tijm. Klaar!
En mensen, dit is dus echt GEWELDIG. Het was zooooooooo lekker. En ik had zooooo niet verwacht dat dit zo fantastisch zou zijn. Ik had gewoon echt geen idee wat ik aan het maken was en dat dit echt puur De Hemel werd. Daadwerkelijk ieder onderdeel van deze maaltijd klopt; de tijm is lekker, de amandelen voegen echt iets toe, de gepofte knoflook is gek genoeg niet overheersend maar wel onwijs lekker. Echt; wat een maal dit. Laat de herfst maar komen; ik sterf een risotto-dood door overconsumptie. #sorrynotsorry
Bewaar dit overzicht op Pinterest!
Wil je dit recept op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg mijn leven op Instagram
Ik geef je een kijkje achter de schermen in mijn persoonlijke leven én deel veel lekkere recepten met je. Volg mij via @Lterveld!
Volg mijn recepten via Facebook
Altijd op de hoogte zijn van genoeg receptinspiratie? Volg mij dan op Facebook. Op mijn facebook pagina Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet deel ik iedere dag een lekker recept.
Zin om te BBQ’en?
Bestel mijn e-book Gruwelijk Grillen. In mijn e-book deel ik 34 toffe barbecue recepten die iedereen klaar kan maken. De helft van de recepten is vegetarisch, de andere helft bevat vlees of vis.
Maaike zegt:
Deze was echt heel lekker! Die gepofte knoflook in combinatie met die tijm, ooohh ????
leonie zegt:
Jaaaa chill he? 😀 Vet leuk om te lezen dat jij het ook zo lekker vond 😀
Soof zegt:
Klinkt heerlijk! Variatie uit Veg van Jamie: doe bij de knoflook grote ingesneden tomaten met de inkeping naar onder in een ovenschaal met olijfolie en tijm, 1 p.p. Na een uur in de oven leg je er één op ieder bord risotto; je zet je mes in zo’n superzachte gepofte tomaat en geniet van een heerlijk tomaten-olijfolie-tijm-mengsel.
leonie zegt:
Jaaa ZO lekker is dat! Heb wel een paar van dat soort recepten online staan al 🙂
Rachel zegt:
Dit kan zo een favoriet van mij worden.. ik ben gek op risotto en knoflook maakt het altijd extra lekker.