Lasagne met aubergine en kaas

Hallo fijne mensen en welkom bij dit HEERLIJKE recept voor lasagne met aubergine en kaas. Ik dook vorige week de keuken in om een recept te maken dat me een beetje deed denken aan Melanzane, maar dan in lasagne-vorm. In dit recept bouwen we een vegetarische lasagne met aubergine, walnoten, tomaatjes, ricotta, mozzarella én ricotta. Het wordt een lasagne met aubergine waar zelfs je nonna jaloers op zou zijn :D.

Maak je klaar voor een avond vol comfort food waar je nog lang over zal napraten. Je bent wel eventjes bezig – niet geheel in lijn met gewoonwateenstudentjesavondseet.nl, ik denk in totaal zo’n 45 minuutjes tot een uur, maar dan eet je wel ontzetttttend lekker.

Voordat ik het recept voor lasagne met aubergine met je deel, heb ik trouwens nog wat tips voor je. Te beginnen bij wat tips om aubergine te bakken, want sommige mensen vinden het best een uitdaging om aubergine lekker te krijgen. En dat is het ook!

Aubergine is pas echt lekker als het goed goudbruin gebakken is en daarvoor moet je weten wat je moet doen én moet je wat geduld hebben.

Zo bak je een aubergine
Snijd de aubergine in plakjes van 0,5-1cm dik. Verhit olie in de pan ik gebruik olijfolie) en zet de pan op middel tot hoog vuur. Ik heb mijn inductieplaat op standje 7 of 8 (van de 9). Leg de plakjes aubergine in de olie en zorg dat je niet meer aubergine in de pan hebt dan 1 laagje op de bodem. En nu moet je geduld hebben. Laat de aubergine bakken, dit duurt wel zo’n 10 minuten, terwijl je af en toe omdraait. Als de aubergine er droog uit komt te zien, moet je wat extra olie toevoegen. ja mensen; aubergine heeft heel veel olie nodig om lekker te worden.

Je kunt ook af en toe een beetje water toevoegen aan de pan; gewoon 2 eetlepels ofzo. In plaats van olie; dit zorgt er ook voor dat de aubergine sneller gaar wordt, maar voor het goudbruin bakken heb je echt de olie nodig.

Aubergine is klaar wanneer het eruit ziet zoals de bovenste schijfjes in deze pan:

lasagne met aubergine

Haal vervolgens de schijfjes die klaar zijn uit de pan en vervang door nieuwe schijfjes en voeg nieuwe olie toe. Op deze manier bak je één hele aubergine in ongeveer 3 sessies en ben je zo’n 20 minuten bezig.

Een extra tip: je bakt aubergine eigenlijk bijna nooit te lang door. Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld dat de goed gebakken aubergine behoorlijk uit elkaar valt in de pan, zodra ik andere ingrediënten heb toegevoegd. Dit is helemaal niet erg en juist hartstikke lekker!

lasagne met aubergine

Tip: een hele gave messenslijper (cadeautip!!)
We zijn bíjna toe aan het hele recept, maar ik wil nog één tip even met je delen. Deze Kerst heb ik Jan namelijk een hele fijne keukengadget cadeau gedaan, die het koken een stuk plezieriger maakt. Ik gaf Jan een Horl, dat is een premium messenslijper uit Duitsland. Het is een prachtig design (beetje Scandinavisch) en een ontzettend handige tool waarmee je thuis heel gemakkelijk je messen kan slijpen. De tool bestaat uit twee onderdelen, namelijk een rollende slijpsteen met slijp- en polijstfunctie en een magnetische slijphoek. Het is echt zoooo’n tof ding en ik (en Jan) ben er super blij mee, want aubergines en tomaten snijden ging in tijden niet zo makkelijk ;-).

Dikke aanrader dus, zo’n Horl. En echt een toffe cadeautip voor een verjaardag of andere gelegenheid. Meer informatie vind je hier.

Oké, dan is het nu tijd om het recept voor deze heerlijke lasagne met aubergine met je te delen. Let’s lasagne!

Lasagne met aubergine en kaas

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: lasagne
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4
Makkelijk recept voor een vegetarische lasagne met aubergine, walnoten, tomaat, mozzarella, ricotta, grana padano, spinazie en Italiaanse kruiden. Dit is goddelijk!
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gr verse lasagnebladen
  • 1 aubergine
  • 10 cherrytomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gr verse Italiaanse kruiden
  • handje walnoten
  • 2 handen spinazie
  • 520 gr tomatensaus basilicum
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 100 gr grana padano
  • 100 gr ricotta
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 180 of 200C.
  • Bak alle aubergine goudbruin, zoals ik omschreef in de intro. Gebruik de tijd waarin je aubergine aan het bakken bent, om andere dingen voor te bereiden; kruiden fijnhakken, walnoten grof hakken, tomaten snijden, dat soort werk (zie rest van het recept).
  • Doe alle aubergine in de koekenpan en voeg twee tenen knoflook toe (uitgeperst) en alle Italiaanse kruiden (fijngehakt). Bak dit 1 minuutje.
  • Snijd de cherrytomaten door de helft en bak voor 1 minuut mee. Voeg tegelijkertijd ook de walnoten (grof gehakt) toe aan de pan.
  • Schenk de tomatensaus erbij, roer door elkaar en voeg dan ook de spinazie toe aan de pan. Laat de spinazie al roerend slinken. Breng op smaak met wat zout.
  • Bouw de lasagne als volgt op: begin met een laagje lasagnebladen en doe daar saus op. Smeer de laagjes lasagne af en toe in met wat ricotta en doe af en toe een laagje mozzarella tussen de saus en de bladen. Dit komt niet zo precies.
  • Eindig met een laag saus. Top af met de laatste mozzarella en strooi er vervolgens een dikke laag Grana Padano over. Je mag het hele zakje leeg strooien.
  • Bak de lasagne zo'n 25 minuten af in de oven op 180 of 200C. Het is klaar als de bovenlaag een beetje goudbruin begint te kleuren. Eet smakelijk!
lasagne met aubergine

En dan is het tijd om ontzettend lekker te eten. Ik vond deze lasagne met aubergine echt een enorme hit. ZO lekker. Ik heb meteen twee porties gegeten, terwijl ik eigenlijk voor 4 personen had gekookt. Mjam!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je dit recept voor lasagne met aubergine op een later moment makkelijk terugvinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

lasagne met aubergine

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept