Ola amigos! Gisteravond had ik zin in pesto, maar niet in zo’n intens zware maaltijd als pasta pesto. Ik had ‘s avonds nog plannen in een kroeg en wilde dus niet met een knettervolle pens de hele avond drie kilo pasta pesto met me meeslepen. Tijd voor iets nieuws: couscous met pesto. Is iets lichter en kan vast ook prima samen, dacht ik…
Nodig voor één persoon: 75gr couscous (op gevoel is prima) – 1/2 basilicumplant (supermarktformaat:P) – 1 eetlepel pijnboompitten – 1 eetlepel parmezaanse kaas (grana padano) – scheut olijfolie – paar gezouten cashewnoten – 10 cm courgette
Je kunt pesto uit een potje gebruiken, maar dat is eigenlijk echt best vies, dus beter maak je het zelf. Het is echt vét makkelijk om klaar te maken en een staafmixer koop je al voor 10 euro, dus probeer het gewoon eens. Ok, hoe? ZO: Basilicum, olie, kaas en pijnboompitten in een kom doen (maatbeker is slim) en dat fijn maken met de staafmixer er op. Of alles fijnsnijden/hakken met een groot mes. Done!
Laat in de tussentijd de couscous wellen in dezelfde hoeveelheid kokend water (dit kan prima op gevoel en je hoeft het dus niet te koken op vuur). Snijd de courgette in kleine blokjes en bak die in de pan totdat ze verkleuren. Meng de couscous met de pesto en courgetteblokjes en strooi er cashewnoten overheen. KLAAR. Eitje. Zou er ook nog best bij kunnen denk ik, maar ik typte het meer als in: simpel. Waarom is een eitje eigenlijk synoniem voor simpel? Als je het antwoord weet, reageer dan even hieronder want dat vind ik awesome kennis voor een volgende date als het stil valt. Bij voorbaat DANK!
IK HEB EEN KOOKBOEK!
Al bijna 9000 mensen kochten mijn kookboek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.
LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet
Jocelyn zegt:
Klinkt echt me-ga-lekker! Vraagje: waar is je bord te koop? Lijkt me cool om te gebruiken op een dag dat ik 2 gerechten door elkaar eet omdat ik altijd een halve portie teveel kook :’D
leonie zegt:
hahaha! Ik heb ze besteld via fonq.nl!
Marleen zegt:
Had het bord al op insta gezien maar heb nu pas door dat het 1 bord is.. SUPER GAAF!
Over het eitje, een ei is eigenlijk helemaal niet simpel want dan krijg je weer het kip en ei verhaal en daar is nog niemand het over eens. Maar het leggen van een ei is *foep* zo gebeurd. Vandaar de uitspraak ????
leonie zegt:
Ah wat goed! hahah! 😀 Ja vet he, het is gewoon één bord <3
Karen zegt:
Maaaaar leonie, nu de hamvraag: was het lekker?
leonie zegt:
YES! Maar niet zo lekker als pasta pesto.
Anouk zegt:
Dit bord! Awesome
leonie zegt:
VET HE 😀
Hedwig zegt:
Haha, ik was te benieuwd dus ik heb het even gegoogled: “Over de herkomst van een eitje zijn de naslagwerken overigens niet helemaal duidelijk. Er zijn een aantal uitdrukkingen die betekenen dat iets een kleinigheid is (een fluitje van een cent, een koud kunstje, een abc’tje). De bekendste is waarschijnlijk een peuleschil. Mogelijk is een eitje hier een variant op; het zou een verkorting kunnen zijn van een zacht eitje (‘iets wat je gemakkelijk opeet/doorslikt’, ‘iets wat heel gemakkelijk is’). ” (Onze Taal)
Dorenda zegt:
“Appeltje-eitje is een uitbreiding van het al langer bestaande (dat is een) eitje in de betekenis ‘iets makkelijks, iets wat je zo even doet’ (zoals in ‘O, dat is een eitje!’). Appeltje-eitje is een jonge uitdrukking. Van Dale neemt haar voor het eerst op in 2005. Het lijkt erop dat ze aan het einde van de jaren negentig algemeen in gebruik is gekomen. Er zijn echter mensen die zich herinneren dat appeltje-eitje al aan het einde van de jaren zeventig werd gebruikt (in elk geval in Amsterdam).
De uitbreiding van een eitje met appeltje is vrijwel zeker te danken aan het bestaan van de uitdrukking voor een appel en een ei (‘voor een heel laag bedrag’), die al in de achttiende eeuw voorkwam. De betekenissen ‘voor weinig geld’ en ‘makkelijk, een kleinigheid’ liggen immers niet zo ver uit elkaar. Uitdrukkingen worden vaker versterkt door er iets aan toe te voegen. Misschien klonk ‘Dat is een eitje!’ sommigen niet ‘stevig’ genoeg in de oren.
Over de herkomst van een eitje zijn de naslagwerken overigens niet helemaal duidelijk. Er zijn een aantal uitdrukkingen die betekenen dat iets een kleinigheid is (een fluitje van een cent, een koud kunstje, een abc’tje). De bekendste is waarschijnlijk een peuleschil. Mogelijk is een eitje hier een variant op; het zou een verkorting kunnen zijn van een zacht eitje (‘iets wat je gemakkelijk opeet/doorslikt’, ‘iets wat heel gemakkelijk is’). ” bron: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/appeltje-eitje
Dus met andere woorden: een eitje is iets wat je makkelijk even wegwerkt dus daarom is iets een eitje als het simpel is!
Janique zegt:
Joooo, dit klinkt echt briljant! Op m’n ‘to cook’ lijstje 🙂
leonie zegt:
TOP! 😀