Door Elske – Mensen, voor mijn gevoel is 2017 voorbij gevlogen. Wie deelt dit gevoel met mij? Het gaat gewoon véél te snel allemaal. Maar! Een nieuw jaar is ook weer leuk. Ik ben altijd benieuwd wat dit jaar weer te bieden heeft. ‘Heb je nog goede voornemens Els?’ Eén woord: nee. Ik vind goede voornemens onzin, dus ik doe er niet aan. Maar ook prima als mensen het wel doen, ieder zijn/haar ding 🙂
Waar ik echter wel graag aan mee doe is het nieuwe jaar inluiden. Met goed veel vrienden, geliefden, kennissen en familie. En daar mogen twee gangmakers niet bij ontbreken: champagne en hapjes! Voor champagne heb ik helaas geen recept; lekker kopen in de supermarkt. Of nog beter: krijgen van je baas. Voor de hapjes daarentegen hebben we genoeg recepten in petto. Stuk voor stuk makkelijk, snel en lekker. Alles voor een goede bodem, want die ga je zeker nodig hebben 31 december. Proost! Plus een bonus recept voor the day after, zodat je je niet in hoeft te houden, maar je kater weg kunt eten. Win-win, dus klik op de foto’s voor toffe inspiratie!
1. Dadels met monchou en parmaham
Een gouwe ouwe, maar oh zo lekker! Check hem hierrr. Als je ze nog even in de oven doet (15 minuten, 180 graden) of in de pan opbakt smaken ze nog meer naar de hemel. Love it!
2. Zelfgemaakte kruidenboters
Stokbrood doet het altijd goed. Het vult en het smeersel maakt het helemaal af. Leo heeft het kruidenboter-level uitgespeeld en maakte daarvoor tien zelfgemaakte kruidenboters. De klassieke variant uit een bakje zal het overigens ook gewoon goed doen 🙂
3. Italiaans borrelplankje
Een borrelplank staat altijd leuk op tafel. Een paar soorten vleeswaren of kaasjes, wat stokbrood en een goede olijfolie en je bent al snel klaar. Als je in je olijfolie een beetje grof zeezout of fleur de sel strooit ben je al heel snel een gelukkig mens <3. Deze hapjes zijn Italiaans thema en altijd goed 🙂
4. Flammkuchen met boursin, spekjes en bosui
Nog oude wraps over? Of gewoon zin in een super simpele, maar smaakvolle snack? Dan is dit het ideale recept! Hij is het lekkerste warm, maar koud zou ook prima kunnen. En het mooie is; je kan met de ingrediënten varieren. Gebruik eens kip of zalm reepjes i.p.v. spekjes. Weet je waar deze flammkuchens het lekkerst bij smaken? Juist ja, bij de borrel.
5. Zelfgemaakte pesto
Misschien niet heel ‘Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet’, want je kunt dit product dus heel goed in de supermarkt kopen. Verse of uit een potje; beide zijn in de supermarkt verkrijgbaar. Toch is het misschien leuk om wat zelf gemaakte sausjes op tafel te zetten. Dan is pesto altijd een toppertje! Deze is gemaakt van pistachenoten, maar als je ze vervangt door pijnboompitten dan krijg je de klassieke pesto (of door cashewnoten en je krijgt de neppe/cheape variant uit de super ;)). Zit je al lekker in het ‘ik ga alles zelf maken’-ritme? Dan is nummertje zeven ook zeker iets voor jou!
6. Nacho’s met gehakt en kaas
Yes! Nacho’s vind ik persoonlijk nu echt zeg maar helemaal mijn ding. Het heeft alles; het is makkelijk, het is snel klaar, maar bovenal is het fucking heerlijk. Goed, tot zover mijn liefde voor nacho’s uit de oven. Denk jij er nou net zo over? Of gaat je liefde iets minder ver, maar vindt je nacho’s met kaas wel echt lekker (wie niet??) dan is dit recept iets voor vanavond!
7. Zelfgemaakt hummus
Hoe spreek je dit nu uit? Ik zeg altijd ‘hoemus’, maar ik schrijf ‘hummus’, maar ik hoor ook wel eens mensen ‘hoemoes’ of ‘hummus’ zeggen. Wat is de juiste taal? Wie kan mij helpen? Los gezien van dit dilemma is hummus een smeersel waar je van moet houden. Tot twee jaar geleden wilde ik niets eten wat met kikkererwten te maken had, maar hummus heeft mij over de streep gehaald. Leo maakte hummus ook eens zelf en dat bleek niet eens super moeilijk! Wel heb je een staafmixer of blender nodig, maar dat check je hierrrr. Lekker op een broodje of om je snackgroentes in te dippen.
8. De voedselbankletter
Als je voor vanavond dan toch aan de slag gaat, kan je net zo goed tegelijkertijd iets goeds voor de wereld doen #effectiefwerken. Dus maak deze Voedselbanketletter en deel hem op social media met #Voedselbanketletter. Voor iedere letter wordt er één gedoneerd aan de voedeselbanken in Nederland en geef je iemand anders ook een fijne jaarwisseling 🙂 Check hier het idee van leo voor inspiratie en ga aan de slag #teamgoedzak
Bonus recept: Kater ontbijt tosti
Deze tosti met gebakken ei is alles wat je wilt wanneer je wakker wordt met een droge mond, een kloppend hoofd en brandende ogen. Je kunt jezelf de vraag stellen: ‘Heb ik teveel gedronken gisteravond?’ Je kunt dit ook niet doen, want teveel moeite om nu vragen aan jezelf te gaan stellen. Dus, wat ga je dan wel doen? Een anti-kater tosti maken. Deze met gebakken ei en bacon is top! Maken dus. Of beter: laat iemand hem voor je maken, want jij bent zielig en er niet toe in staat. Installeer jezelf op de bank en voel de kater met iedere hap ietsjes meer wegspoelen 😉
Nou, genoeg inspiratie lijkt mij. De oliebollen laat ik even achterwege, want die heb je ‘s middags waarschijnlijk al genoeg gegeten. Heb jij een standaard gerechtje/hapje wat je klaarmaakt op oudejaarsavond? Laat het hieronder weten!
Hapjes gemaakt? Champagne ready? Staatslot in de aanslag? Happy new year!
Heel veel plezier op oudejaarsavond en een heel gelukkig en gezond 2018 gewenst vanuit het Oosten van het land!
Maaike zegt:
Wat schrijf je lekker leuk en enthousiast Elske 😀