Risotto met geitenkaas, prei en spekjes

Goedemiddag goed volk! Ik heb gisteravond echt een gruwelijk lekkere risotto gemaakt. Had ik al de hele dag zin in, want het is koud en slecht weer en dus bij uitstek risotto-tijd!

Het was vegamaandag en ik was absoluut van plan om vegetarisch te eten (geitenkaasrisotto), maar toen ontdekte ik dat ik nog een pakje spekjes in de koelkast had staan en dat die echt super nice zouden zijn met geitenkaasrisotto en dus was het even geen #vegamaandag. Maar! Dat compenseer ik later deze week :).

Ik maakte een risotto met lekker veel groentes en spekjes en SMAAK en het werd echt gruwelijk lekker. Benieuwd naar het recept? Let’s risotto!

Nodig voor 2 personen (grote portie): 250gr risottorijst – half bakje champignons – 1 prei – 1 bakje spekjes (100gr) – 1 teen knoflook – 1 uitje – 1 tablet groentebouillon – wat pijnboompitten – 2 glazen droge witte wijn – 100gr zachte geitenkaas – 2 handjes sla

eventueel lekker erbij: pompoenstukjes uit de oven (30 minuten op 180 C met ene beetje olijfolie op de bakplaat gaar laten worden).

Snijd de ui, champignons en prei in stukjes. Spoel de prei af. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en pak de uitjes samen met een uitgeperste teen knoflook glazig. Voeg dan de spekjes er aan toe en bak even mee totdat ze er gebakken uitzien (haha). Doe dan de risottorijst erbij en bak dit even totdat om iedere korrel risotto een beetje olie zit. Voeg dan de champignons er aan toe en bak 1 minuutje mee en voeg als laatste de prei toe en bak ook een paar minuten mee.

Giet er dan een glas witte wijn bij en laat dit op hoog vuur oplossen, terwijl je in de pan roert.

Maak in de tussentijd 600ml bouillon van kokend water en het bouillonblokje. Schenk zodra de wijn is opgelost ongeveer 150ml  bouillon bij de risotto en roer door elkaar totdat het opgelost is. Herhaal dit totdat de bouillon helemaal op is. Je staat dus inderdaad de hele tijd bij je risotto in de buurt en je moet vaak in de pan roeren.

Als alle bouillon is opgelost roer je 4 plakjes geitenkaas door de risotto. Blus het wederom af met een glas witte wijn en laat ook die oplossen.

Bak in de tussentijd heel even de pijnboompitten in een droge pan, zodat ze een beetje bruin worden.

Zodra de risotto de gewenste dikte heeft, is hij klaar. Doe de risotto in een diep bord en serveer er wat sla en pijnboompitten overheen.

Serveer eventueel de pompoen on the side. Dit is zeker wel lekker in combinatie met de risotto; ik vond het echt een toevoeging, maar Jan heeft ’t niet gegeten, die vond alleen de risotto genoeg.

Al met al vond ik het echt een SUPER geslaagd recept. Het is gruwelijk smaakvol en echt intens lekker. De geitenkaas overheerst niet, maar zorgt wel voor lekkere veel balans tegenover de zoute spekjes. Ik heb geen parmezaan toegevoegd omdat ik denk dat dat het geheel te zout zou maken. Ook proefde je nog lekker de wijn-smaak, doordat ik altijd als laatste stap een glas witte wijn er doorheen gooi. Mjam! Echt een heel erg lekker recept dat ik absoluut nog eens vaker ga maken. Nu jij!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *