4x ontbijt zonder lactose: van zelfgemaakte granola tot kwarkpannenkoekjes

Gesponsord – Hallo fijne mensen en welkom bij deze blogpost met vier heerlijke recepten voor een lekker en goed ontbijt zonder lactose. De tijd dat ik met vier droge crackers in de ochtend ontbeet zijn voorbij (shoutout naar jou als je me al sinds die tijd volgt, laat je horen in de comments) en hebben plaatsgemaakt voor een meid die nog steeds houdt van simpele ontbijtjes, maar wel ook echt gek is op een voedzaam begin van de dag.

Vandaag deel ik vier toffe ontbijtrecepten met je, in samenwerking met Arla LactoFREE. Dit is een productlijn van lactosevrije zuivelproducten in het koelschap van de supermarkt en het wordt tijd dat je eens kennismaakt met deze producten. Vandaag licht ik Arla LactoFREE magere kwark uit, die ik gebruik in alle vier de recepten. Van zelfgemaakte granola tot kwark-pannenkoekjes, je leest erover in deze blogpost. Maar ook heb ik twee smoothie-tips voor je, want op drukke dagen in een druk leven met baby vind ik dat toch altijd een TOP maaltje om de dag mee te beginnen.

Want over dat drukke leven gesproken… eten (of het nou ontbijt of lunch of een snackje tussendoor is) schiet er soms nog wel eens bij in in m’n nieuwe leven met kind. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, heb ik altijd een paar producten in huis, zodat ik toch altijd goed de dag kan beginnen. Voor het ontbijt heb ik bijvoorbeeld altijd wat voorraadpotten gevuld met muesli, walnoten, honing etc in huis, in de koelkast vind je altijd wel een zuivelproduct (voor yoghurt met… of een smoothie) en m’n vriezer ligt vol met bevroren bananen en rood fruit – zodat er altijd een smoothie gemaakt kan worden.

Soms duik ik ‘s middags al de keuken in om ontbijtjes voor de rest van de week te faciliteren; zo heb ik vanmiddag al twee flessen met smoothies klaargemaakt én granola afgebakken om m’n kwark mee af te toppen. En die recepten deel ik vandaag met jou.

In de recepten maak ik gebruik van Arla LactoFREE magere kwark; dit is een lactosevrij* zuivelproduct dat precies zo smaakt als kwark en ook de goede stoffen bevat zoals vitamines en mineralen. Ben je nog niet bekend met dit product? Probeer het eens uit! Bijvoorbeeld met een van de volgende recepten….

Disclaimer: * lactosegehalte < 0,01%.

Arla LactoFREE kwark met zelfgemaakte granola en rood fruit

Ingrediënten:

  • Arla LactoFREE magere kwart
  • 1 kommetje havervlokken
  • 1 kommetje ongezouten noten
  • 2 tl kaneel
  • 2 el honing
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el lijnzaad
  • rood fruit

De bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 180C.
  2. Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote kom.
  3. Beleg een bakplaat met bakpapier en verdeel de granola over de bakplaat.
  4. Bak de granola 15-20 minuten op 180 af.
  5. Laat de granola afkoelen.
  6. Mix met Arla LactoFREE magere kwark.

Vul voor een extra feestelijk ontbijt een glas met kwark en top af met rood fruit en zelfgemaakte granola (afgekoeld). Ziet er gewoon wel gezellig uit 😀 Maar je kunt het op een drukke werkdag doordeweek natuurlijk ook gewoon uit een kommetje eten.

Dikke tip: bewaar de granola als die eenmaal afgekoeld is in een luchtdichte bus, zodat het lekker knapperig blijft. Zo heb je er makkelijk een week of 2 plezier van!

Mango smoothie

Ingrediënten:

  • 250gr mango
  • 250gr Arla LactoFREE magere kwark
  • 1 glas sinaasappelsap
  • 1 banaan
  • 1 el kurkuma
  • 1 el lijnzaad

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maak het tot een smoothie. Klaar!

Deze mango-smoothie maak ik pas sinds een paar maanden klaar; sinds m’n kraamweek eigenlijk. Toen leerde ik van m’n kraamhulp dat kurkuma vet lekker is door je smoothie. Verder maak ik in dit ontbijt zonder lactose dus wederom gebruik van de lactosevrije kwark van Arla en dit smaakt ook in dit recept top. Qua smaak en structuur!

Daarnaast maakte ik nog een andere smoothie, zodat ik die ook alvast op voorraad heb voor deze week. Dit keer een smoothie met Arla LactoFREE magere kwark, sinaasappelsap en rood fruit en banaan uit de vriezer. Dit is echt mijn standaard smoothie voor als ik ff geen inspiratie heb.

Kwark pannenkoekjes met rood fruit & amandel

Ingrediënten:

  • 200gr Arla LactoFREE magere kwark
  • 2 eieren
  • 2 eetrijpe bananen
  • 1 el vanilleextract
  • een snuf zout
  • 60gr havervlokken
  • 60gr zelfrijzend bakmeel
  • rood fruit om te serveren
  • amandelschaafsel of amandelstiften

Bereiding:

  1. Meng de kwark, bananen, twee eieren en het vanille-extract met elkaar in een maatbeker door middel van een staafmixer. Voeg dan de havervlokken en zelfrijzend bakmeel toe en zet de staafmixer er opnieuw op.
  2. Verhit een klontje (kokos)olie in een koekenpan en laat goed heet worden. Wist je dat de eerste pannenkoek vaak mislukt omdat de pan dan nog niet heet genoeg is? Dat gaat ons niet gebeuren!
  3. Drapeer steeds één eetlepel van het vrij dikke beslag in de pan en spreid zoveel mogelijk uit.
  4. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin.
  5. Serveer de pannenkoekjes op één grote stapel met bovenop een dot extra kwark en wat rood fruit. Top af met amandelschaafsel of amandelstiften.
  6. Eet smakelijk!

Vier uiteenlopende recepten voor ontbijt zonder lactose met in de basis allemaal hetzelfde product: Arla LactoFREE magere kwark. Ik vond het super lekker en erg leuk om te maken. Vet chill ook, want nu heb ik dus al ontbijt in huis voor de komende week. Love it. Hoewel ik die pannenkoekjes natuurlijk super snel heb opgegeten, hahaha.

Weet jij nog een ander lekker ontbijt zonder lactose? Deel het hieronder! Dat is fijn voor de lezers die na jou komen :D.

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!

6 reacties op “4x ontbijt zonder lactose: van zelfgemaakte granola tot kwarkpannenkoekjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *