Kerst: Gevulde gepofte tomaten met truffelrisotto (vega hoofd- of bijgerecht)

Door Elske – Hallo allemaal! Laatst maakte ik een hele pan truffelrisotto voor een etentje met vriendinnen. Ik had nog een bult over; zat om de volgende dag van te eten. Maar, net zoals ik dat wel vaker heb, vind ik twee dagen hetzelfde eten vet saai. Toch vind ik weggooien ook zonde #dilemma #zwaarleven. Dus ik besloot alsnog de risotto te eten, maar dan wel op een nét wat leukere manier. En het werd zó leuk, dat ik het wel kerst-waardig vond.

Dus zie hier: gepofte tomaten met truffelrisotto. Je kunt ze als bijgerecht serveren of als hoofdgerecht. Stem de hoeveelheid tomaten en vulling daar dan even op af. Ik heb nu hoeveelheden gegeven voor een hoofdgerecht. Ready? Let’s Christmas!

Voor 4 personen: potje truffeltapende- 1 pak risottorijst- bakje kastanjechampignons – kleine zak verse spinaze – stuk of 8 zongedroogde tomaatjes – 1 ui  & 1 teen knoflook- 1 blokje groentebouillon – 100 gram parmezaanse kaas – 6 el olijfolie – 12 tomaten – 4 handjes rucola – eventueel: pijnboompitjes ter garnering

Verwarm je oven voor op 180 graden. Was de tomaten en hol ze uit. Dat gaat het makkelijkst om eerst de aanzet van het kroontje met een mesje te verwijderen en van daaruit verder uit te hollen. Ik zweer nog steeds bij deze tool die ik kocht in mijn Dille&Kamille-medewerkers-tijdperk. Vet handig en hierdoor ging dit uithollen mega snel!

Pak een ovenschaal, leg daarin de uitgeholde tomaten en sprenkel hier wat olijfolie, peper en zout overheen. Zet de tomaten voor ongeveer 25 minuten in de oven.

Ondertussen heb jij tijd om je truffelrisotto te maken. Breng 1 liter water aan de kook en maak hier samen met het bouillonblokje de groentebouillon van.

Snipper de ui en teen knoflook. Pak een pan met wat dikkere bodem en laat deze goed heet worden. Doe hier de olijfolie in, samen met de ui en teen knoflook. Laat op middelhoog vuur aanbakken. Voeg daarna de risottorijst toe en roer goed door de olijfolie. Het is belangrijk dat iedere rijstkorrel een dun laagje olijfolie om zich heen heeft, zodat dit straks het bouillon goed kan opnemen. Is dit niet het geval, voeg dan wat extra olijfolie toen en roer nog eens door.

Voeg nu steeds wat bouillon toe aan de pan; zoveel dat je risotto steeds nét onder water staat. Blijf hierin roeren totdat het vocht bijna helemaal opgelost is. Voeg dan weer nieuwe bouillon toe.  Nadat je zo’n 3x bouillon hebt toegevoegd kun je de volgende keer, samen met het toevoegen van je bouillon ook de halve zak spinazie toevoegen. De rest van de zak gaat met het volgende bouillon mee. Herhaal het toevoegen van bouillon net zolang totdat het op is.

Ondertussen kun je in een andere pan de champignons bakken. Doe wat olijfolie of boter in de pan, snijdt je champignons in plakjes en bak voor zo’n 3 minuten. Draai daarna het vuur uit en zet even opzij.

Is je bouillon op? Proef dan je risotto. Is de korrel lekker zacht en niet hard meer? Mooi! Dan is het klaar. Is het nog wel behoorlijk hard, voeg dan wat extra water toe, net zo lang tot de korrel zacht is.

Snijdt de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Als je risotto klaar is voeg je het potje truffeltapenade, de champignons en de zongedroogde tomaatjes toe. Roer nog eens goed door en voeg daarna ook alle parmezaanse kaas en peper en eventueel zout naar smaak toe. Draai nu het vuur uit.

Leg op ieder bord (ik koos voor diepe borden) een hand rucola en drie gepofte tomaten. Vul de 12 tomaten met alle truffelrisotto. Als het niet meer in de tomaat past, dan leg je er wat naast; staat ook leuk 🙂 Top af met wat extra peper en parmezaanse kaas en eventueel wat pijnboompitjes. Ennnn; voilá je kerstgerecht is klaar! 😀

kerst_truffelrisotto_gepoftetomaat_1

Lijkt jouw dit een lekker bij- of hoofdgerecht voor met kerst? Of ben je nog niet helemaal tevreden en wil je meer kerst inspiratie op doen? Blijf ons dan volgen en wie weet zit je perfecte recept ertussen!

Je kunt Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook volgen op andere kanalen!
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *