Kerst: Geitenkaaspakketjes in filodeeg met een stoofpeer salade (vegetarisch voorgerecht)

Door Elske  – Merry Christmas! Of in ieder geval: bijna dan 😉 Ben jij al begonnen met voorbereidingen? Of denk je nog na over makkelijke gerechten die je zou kunnen maken tijdens de kerstdagen? Lees dan vooral mee met onze kerstblogs. We hopen je nog wat (last minute) te kunnen inspireren!

Natuurlijk hebben wij deze recepten niet allemaal  in december gegeten; een deel van de recepten werken we voor de tijd uit. Zo at ik dit gerecht in november. Ook prima, want het was niet bepaald het beste weer buiten en zo zat ik al een beetje in de kerst-sferen in begin november. Ik at dit alleen, dus maakt het gerecht wat groter. En daarmee bedacht ik me dat dit gerecht vast ook heel goed werkt met je kerst left overs, in dit geval stoofpeertjes. Ik kocht ze gewoon (want november en lui) bij de Lidl die al wel kerst-assortiment verkocht in november. Wel ‘vers’ uit een bakje en niet uit zo’n pot. Ik denk dat dat echt een betere smaak en bite geeft.

Goed, genoeg intro; let’s go!

Nodig voor 4 personen: 1 rolletje geitenkaas * – 12 vellen filodeeg – gemengde rucolamelange ** – bakje cherry tomaatjes – 6  hele stoofpeertjes
* zorg wel dat je zo’n soort geitenkaas gebruikt; die met een harde korst, zoals camembert dat ook heeft, maar dan in een andere vorm.
** de rucola vond ik echt wel van meerwaarde voor de nootachtige-smaak die deze salade goed deed. Kies dus niet zomaar voor een andere slasoort, tenzij je rucola echt smerig vindt natuurlijk.

kerst_voor_geitenkaaspakketjes_1

Met de drukke dagen van kerst heb je geen zin om te stressen in de keuken. Gelukkig is dit een vet makkelijk recept, maar alsnog: als het makkelijker te maken valt zou ik het direct doen! Dat begint met een goede voorbereiding. Bij dit recept is dat niet veel, zeker niet als je zoals ik je stoofpeertjes kant-en-klaar koopt. Verder hoef je dan alleen nog maar het filodeeg uit de vriezer te halen. Dat laatste laat je ontdooien in een vochtige theedoek, dat werkt het beste. Maak die theedoek niet te nat; te veel vocht zorgt dat het deeg heel plakkerig wordt en dat is ook niet handig. Zet ook een bakje water met een (bak)kwastje klaar. Oke, ready? Let’s go!

Verwarm je oven voor op 200 graden. Pak het rolletje geitenkaas en verdeel deze in 12 gelijke plakjes. Pak nu een vel filodeeg, smeer wat water met het kwastje op de bovenste rand en vouw het dunne deeg dubbel. Het water zorgt voor een soort ‘plakrand’. Leg nu een plakje geitenkaas in het midden van deze rechthoekige vorm en vouw het deeg naar binnen en draai het vervolgens omhoog. Dit klinkt vet moeilijk maar gewoon een beetje vouwen en draaien doet wonderen. Zelfs ik kreeg het voor elkaar, en ik ben echt slecht in dat soort vouw-opdrachtjes. Herhaal dit voor de 11 andere plakjes geitenkaas. Doe de geitenkaaspakketjes in de oven voor zo’n 15 tot 20 minuten.

Ondertussen maak je de salade. Leg op ieder bord een handje gemengde salade. Snijd de stoofperen in plakjes of haal de kant-en-klare stoofpeertjes uit het bakje en halveer ze. Verdeel deze over de bordjes en leg ze op de salade. Halveer ook de cherrytomaten en verdeel deze ook over de borden. Gooi het sap van je stoofpeertjes niet weg! Deze dient als dressing, dus giet dit lekker royaal over de salade heen.

Geitenkaaspakketjes klaar? Mooi zo! Leg op ieder bord 3 filodeeg pakketjes en serveer direct. Warm zijn ze het allerlekkerst.

Super makkelijk, super snel en SUPER lekker. Echt, het voldeed ruim aan mijn verwachtingen. Mjam! Hier maak je je vrienden, familie, gezin of gewoon jezelf heel erg blij mee met kerst. Mits je van geitenkaas houdt natuurlijk. Dat is wel een voorwaarde 😉

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ze drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *