VIDEO: Koeientong klaarmaken voor de Vleesverlangen Challenge

tongOoooh mijn god jongens. Ik heb een koeientong klaargemaakt. Voor de Vleesverlangen Challenge waar ik aan mee doe, moest ik naar de slager om een stuk vlees te halen dat normaal weg wordt gegooid of naar het buitenland wordt getransporteerd. De boodschap? Dat is zonde!

Ik was vanaf minuut 1 van deze challenge al bang om zoiets ranzigs als een koeientong te moeten eten en ja hoor; dit was het moment.

Check in de vlog die ik voor NPO3 maakte hoe ik op dit nieuws reageerde en aan de slag ging met m’n koeientong:

Schermafbeelding 2016-05-27 om 11.43.38
klik op de foto om de vlog te bekijken op npo3.nl/vleesverlangen

Wil je meer vlogs zien? Check NPO3.nl/vleesverlangen! Ik ga o.a. ook nog langs bij een slager, maak vegetarische burgers en viel in slaap bij een documentaire over de vleesindustrie.

Nu maak ik in deze video niet echt reclame voor koeientong, maar er schijnen heel veel mensen te zijn die dit echt lekker vinden. Daarom deel ik tóch maar het recept met je, mocht je het ooit in je hoofd halen om een koeientong klaar te maken…

Nodig voor 8 personen: 1 koeientong (2,5 kilo had ik volgens mij) – gedroogde laurier – bouillon 

Was de koeientong onder de koude kraan. Zet een pan met bouillon op middelhoog vuur en leg voorzichtig de koeientong er in. Leg er wat laurierblaadjes bij en stoof de tong in minimaal 4 uur (!) gaar. Haal ‘m dan uit de pan en piel het velletje van de tong er af. Je kunt er ook voor kiezen om het tweede velletje er ook af te trekken, maar die mag je ook laten zitten. Snijd de tong vervolgens in dunne plakjes (een beetje a la eendenborstfilet) en bak die plakjes nog heel even met wat peper & zout in een klontje boter in de pan. Serveer met bijvoorbeeld risotto of op een broodje!

INTENS ranzig. Nee, niet waar. Het was best te eten. Maar ik kon het idee dat ik op een tong aan het kauwen was echt niet aan en heb het na 1 hapje ontzettend opzij geschoven. De tong heeft Wilbert mee naar huis genomen en hij heeft ‘m heerlijk opgepeuzeld. Einde verhaal. NOOIT meer.

IK HEB EEN KOOKBOEK!
Al bijna 9000 mensen kochten mijn kookboek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.

LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

10 reacties op “VIDEO: Koeientong klaarmaken voor de Vleesverlangen Challenge

 • Ik kan jouw uit de droom helpen
  koeientong wordt nooit weggegooid dat wordt verkocht aan restaurants en aan vleesverwerkingsbedrijven en die maker er weer tongworst van voor op brood.
  maar ook wordt het door de consument verkocht, eerst koken in bouillon en daarna in kruiden & bakken.
  ook wordt het nog regelmatig gebruikt om het te verwerken in diverse snacks zoals frikandel/kroket enz.

 • ik een ton heel kost dat en moog altijd bij komen hoor ik ben alleen je mag altijd komen en als er wat is wel je alletijd helpen hoor geert lapierre juliaan claerhoutstraat 19 8710 wielsbeke maar ik ben hier niet graag ik ben hier niet gelukkig

 • Ik moest er zelf ook niet aan denken. Maar tong wordt normaal gesproken niet weggegooid hoor. Daar maken ze tongworst van. Dat heb ik jarenlang verkocht in de slagerij van mijn ouders.

 • Ieeeeew daar zou ik ook niet aan moeten denken hoor, ik begrijp je reactie volkomen!
  Vriendinnen hebben me een keer voor de gek gehouden en me balkenbrij laten eten, maar zodra ik er achter kwam wat het was, kreeg ik het gewoon echt niet meer naar binnen hahah

  • Haha, ja dat heb ik laatst in een restaurant gegeten en vond ik best wel lekker hahaha! Maar wist je dat leverworst ook gemaakt wordt van gemalen varkenshoofd? You’re welcome ;-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *