Veel te culi: Verse dorade met tomaatjes, puree met dillesmaak en zeewiersalade

Hoi allemaal! Afgelopen woensdag was een gekke dag. Ik had zin om culinair te koken. Ja, laat dat maar even op je inwerken. Ik had zín om moeite te doen en lang in de keuken te staan. Ik stond er zelf óók van te kijken.

Het leek me intens awesome om zelf eens een hele vis klaar te maken; zo een met graat en al en dan lekker in de oven en dan zelf open moeten snijden om ‘m op te eten. En toen ik met m’n vader aan het bellen was op de weg naar de supermarkt en hij me vijfhonderd lekkere recepten gaf dacht ik; fuck it, ik ga het gewoon doen.

Maar waar o waar haal je na 6 uur nog een verse vis? Marqt! Wat ben ik toch gek op Amsterdam en al z’n mogenlijkheden. Bij Marqt kocht ik de kleinste (maar evengoed teringdure) dorade, zij fileerden ‘m voor me en toen had ik een hele vis in mijn tas op de weg naar huis. Ik vond het een vreemde gewaarwording. Je moet weten dat ik dus nog nooit een vis heb vastgehouden. Vet bizar, maar het is echt zo. Heb jij wel eens een hele vis vastgehouden? Is het raar dat ik dat nog nooit heb gedaan?!

Anyway; een hele vis dus. Thuis verwarmde ik de oven voor tot 180C. Een ovenschaal vette ik in en daar legde ik de vis op. Ik goot er een klein beetje olijfolie over, wat peper, wat zout en verse dille en deed nog wat tomaatjes bij de ovenschaal in. Ik had eerlijk gezegd niet echt een idee wat ik aan het doen was, maar probeerde het gewoon uit.

De vis ging 25-30 minuten in de oven. Erbij maakte ik een puree met aanmaakpuree waar ik wat verse dille doorheen deed en ik serveerde er een zeewiersalade (kant en klaar te kopen in supermarkt of Marqt) bij. En toen begon het slachten; de vis openvouwen en de graatjes zoveel mogelijk ontwijken en dan het eerste hapje…

MAN WAT LEKKER! Je proefde niets van de kruiden die ik bovenop de huid had gedaan (dit zal wel logisch zijn), maar de dorade was super zacht en lekker en warm en mjam. Ik heb de hele vis opgegeten. Ooooh, wat voelde het tof om zo’n beest klaar te maken en helemaal op te eten. Jeej!

Zou jij een hele vis voor jezelf klaarmaken of denk je: amehoela, dat is mij te veel werk? En hoe denk je dat ik het de volgende keer beter kan doen, zodat je die kruiden wel proeft aan de binnenkant?

LEKKER SOCIAAL:
VOLG MIJ VIA INSTAGRAM |  YOUTUBEBLOGLOVIN | TWITTERFACEBOOK & als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @lterveld of op faceboook! PS: Ik zit ook op snapchat, volg mijn eetdagboeken via @lterveld!

KOOKBOEK:
De derde druk van mijn kookboek ligt in de winkel! 6000 mensen gingen je al voor; wil jij het boek ook in huis hebben? Koop ‘m bij Bol.com, Bruna, Bijenkorf of any andere boekenwinkel.


Heb jij mijn kookboek al? Dan zou ik het heel leuk vinden als je een review schrijft op Bol.com! Hoe? Hierzo!

MEER VIS:

4 reacties op “Veel te culi: Verse dorade met tomaatjes, puree met dillesmaak en zeewiersalade

  • De kruiden met een paar plakjes citroen en een beetje olijfolie in de vis. 😉
    En ik vermoed dat ze m schoongemaakt hebben en niet gefileerd… 😉 Anders zou je een stukje filet hebben zonder graten, kop, staart en huid/vel. 😉

  • Marieke zegt:

    Je kan het ook klaarmaken 'en papillotte', dan maak je er met een natte krant/bakpapier/aluminiumfolie een pakketje van waar je alle kruiden, groente, olie, citroen bij doet en dan laten stomen… ook lekker!

  • Annekee zegt:

    A la foodporn moet je de kruiden en de dille in de buik smeren en leggen. Een beetje citroen er over en het is nog fantastischer! Forel is overigens een stuk goedkoper en ook heeerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *