Prei tussen de kolen van de Big Green Egg

Hoi! Heb je een Big Green Egg en zoek je een tof vegetarisch gerecht? Ik heb vandaag echt een TOP recept voor je. Het is super simpel, maar ontzettend smaakvol en behoorlijk spectaculair. Wist je dat je een prei heel mooi gaar kunt maken tussen de kolen van je Big Green Egg? Je legt de prei dan letterlijk tussen de kolen totdat ‘ie zwart geblakerd is.

Super simpel; kind kan de was doen. En die prei kun je op verschillende manieren serveren, maar ik tip je hier vandaag de geblakerde prei met burrata (romige mozzarella), olijfolie en pijnboompitten. Klaar voor? Let’s barbecue!

Nodig voor 2 personen (bijgerecht): 5 dikke preien – burrata – 1 eetlepel pijnboompitten – scheut olijfolie extra vierge – peper en grof zeezout (liefst: fleur de sel)

Steek de Big Green Egg aan en verwarm tot 150C.

Snijd de groene kop van de prei; je mag een klein stukje groen overhouden; dit is straks handig om het zwart geblakerde eraf te halen. Je hoeft de prei niet schoon te maken.

prei3

Leg de preien vervolgens direct op de kolen op de Big Green Egg. Je hebt dus geen rooster of iets dergelijks nodig.

Laat de prei aan alle kanten helemaal zwart worden. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten per kant. Hij mag er best lang op liggen; dan wordt de binnenkant echt lekker zacht. Dus zorg dat de prei goed zwart wordt.

prei2
De lekkerste stukken prei waren nog zwarter dan dit; het mag dus nog wel langer dan dit. Je wil eigenlijk dat de bovenkant ook echt zwart is.

Haal de preien dan voorzichtig van de Big Green Egg en snijd ze over de lengte doormidden en leg de prei open (zodat je goed je gare prei kunt onderscheiden van de zwartgeblakerde buitenkant). Snijd het kontje van de prei en pak het gare (niet zwarte) gedeelte van de prei met een tang en trek de prei zo uit de zwartgeblakerde bladeren. Leg dit op een bord.

Leg alle prei zo bij elkaar, top af met stukjes burrata, een scheutje olijfolie, peper en grof zout en wat aangebakken pijnboompitten.

Eet smakelijk!

preikolen1

Wij vonden het echt SUPER lekker. Je moet niet bang zijn om de prei er lang tussen te laten liggen, want dan wordt het juist het lekkerst. De prei moet echt goed zwart en verkoold zijn, dan pas haal je ze van de Green Egg. Daarom gebruik je ook lekkere dikke stukken prei, zodat je nog veel van het binnenste overhoudt.

De smaak wordt een beetje gekarameliseerd en je proeft echt goed de kolen. Het is een hele pure vorm van eten en wij vonden het echt heel erg lekker. Ook echt fantastisch in combinatie met lekkere olie, smaakvolle burrata en pijnboompitten. Aanrader!

Heb je vragen over dit recept? Laat het hieronder weten!

PS: Je kunt natuurlijk ook een andere barbecue gebruiken voor de bereiding van dit recept; zolang je maar gebruik maakt van (mooie) kolen.

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *