Met Srprs.me naar Belgrado in 2 dagen: hotspots voor ontbijt, lunch en diner in een stad die voelt als Berlijn & Athene (dag 1)

belgrado1Ik ging met Srprs.me naar Belgrado en dít maakte ik mee…

Op zaterdagochtend werden we wakker in het Jump Inn Hotel. We begonnen de dag met een wandeling door het centrum van de stad, richting de ontbijthotspot Supermarket Deli (Topličin venac 19). Lees hier mijn uitgebreide verslag over deze ontbijthotspot.
ontbijt3

REPUBLIC SQUARE
Na een licht ontbijt (we moesten vandaag nog intens veel eten), liepen we door de drukke winkelstraat die je kunt vergelijken met de Kalverstraat (Kneza Mihaila) naar Republic Square. Op dit plein vind je drie cultureel interessante dingen: een paard, een theater en nog een imposant gebouw. Ik had geen idee wat het was en het interesseerde me ook niet héél erg, moet ik toegeven.

SKADARLIJA
We liepen door naar de hippe wijk Skadarlija; dit is de meest behemian wijk van Belgrado en wordt vergeleken met de wijk Monmartre in Parijs. Het is een súper lief wijkje met prachtige straatjes, muurschilderingen en leuke terrasjes in de zon.

Another sunny day in #Belgrado ✌????️of eigenlijk Another sunny yesterday in #Belgrade

Een foto die is geplaatst door Leonie Ter Veld (@lterveld) op

Belgrado is helemaal nog niet toeristisch, maar in deze wijk begrijpen de horecabazen wel hoe ze mensen op hun terras moeten krijgen (of niet natuurlijk); er wordt gepropt op straat, maar het eten schijnt niet heel goed te zijn. Typisch een toeristenspot die heel leuk is, maar waar je niet moet gaan eten dus.

NOTSPOT: SUPERMARKET
Na een wandeling door de gezellige wijk Skadarlija liepen we door naar Supermarket. ’s Ochtends hadden we al ontbeten bij Supermarket Deli, maar dat zou slechts een klein onderdeel zijn van het grotere concept Supermarket. In alle toeristenboekjes en op alle sites lazen wij over deze absolute hotspot en we waren dan ook razend benieuwd. Helaas is Supermarket (locatie Višnjićeva 10) meer een notspot dan een hotspot, aangezien het hele concept was opgedoekt. Weg. Verlaten. Gekraakt. Kapot. En niet meer toegankelijk. Helaas!


We liepen verder door de wijk, richting het Studentski plein en vonden voordat we op dat plein aankwamen, nog een tof koffietentje met de naam Super Natural. Een absolute aanrader! In deze blogpost schrijf ik er uitgebreid over.

supernatural3

CULTUREEL: HET FORT KALEMEGDAN MET UITZICHT OVER DE STAD
Vanaf Super Natural loop je via het Studentski park en de drukke winkelstraat heel gemakkelijk naar het grote park met daarin het fort Kalemegdan.

Ik vond het fort niet heel indrukwekkend, maar ben dan ook niet echt een enorme cultuurliefhebber (cultuurbarbaar in da house!). Wel leuk aan deze plek was dat je er een goed uitzicht hebt over de stad. Ik zeg een ‘goed’ uitzicht en bewust niet een ‘mooi’ uitzicht, want Belgrado is eigenlijk best wel vrij lelijk. Het is een grauwe stad met lelijke architectuur waar totaal niet over nagedacht lijkt. Ik vond het echt een toffe plek hoor, daar niet van, maar mooi is het er niet…

Wij daalden onze weg af naar beneden (ja: Belgrado is heuvelachtig!) en liepen richting de waterkant van het park (de kant van de rivier de Sava). Hier vind je een reeks hippe barren en restaurants als onderdeel van een soort betonnen boulevard, onder een treinspoor.

betonski

BETONSKI (ofzo)
Deze boulevard heeft een naam, maar ik heb geen idee meer hoe het heet. Je loopt in ieder geval over een treinspoor, dat hopelijk niet meer gebruikt wordt, naar deze plek aan het water. Je vindt hier overdag terrassen waar je fantastisch in de zon kunt zitten, drinken en eten en ’s avonds kun je er prima dineren en heel goed clubben. Deze boulevard is een plek waar de Serviërs zien en gezien worden.

Eén van de restaurants die door velen wordt getipt zit hier aan deze betonnen boulevard, namelijk: Cantina de Frida.

Wij lunchten echter bij Comunale. Lees de blogpost over die lunch hierzo!

GROETJES uit BELGRADO ???????????? #MarteEnLeonieNaarHetEindeVanDeWereld

Een foto die is geplaatst door Leonie Ter Veld (@lterveld) op

Na wat wijntjes liepen Marte en ik terug, via de waterkant, door de urban wijken Kosancicev Venac en Savamala terug naar ons hotel voor een powernap. We waren nu van 12 uur ‘s middags tot 6 uur ’s avonds onderweg geweest.

NOTSPOT INSTITUT BURGERS
Op de hotelkamer had ik een onwijs tof restaurantje ontdekt in het centrum van de stad: Institut Burgers. De kaart zag er meer dan geweldig uit en dus werd dit de plek waar we zouden gaan eten. Zouden ja, want ook dit bleek een Notspot. Institut Burgers was niet meer; weg, foetsie, verdwenen. Potverdikkie! Ik had nog wel zo veel zin in burgers.

NOT SO HOTSPOT Blasnavac Kafe-Bar
We liepen door naar de cocktailbar Blasnavac, die we getipt hadden gekregen van Lisa. Dit is een cocktailbar waar de sprookejsfiguren je om de oren vliegen; je drinkt er in een toffe stripfiguren-setting. Op zich zag dit er tof uit, maar vooral in de zomer. Het terras was nu dicht, waardoor je alleen binnen cocktails kon drinken en wij waren én nog op zoek naar eten (hadden ze hier niet) en naar gezelligheid. We besloten dus door te lopen. submarine_overzicht

DINEREN IN HET CENTRUM
In een zijstraat van de grote winkelstraat vonden we –wonder boven wonder- een vette burgerbar: Submarine. Daarover lees je uitgebreid in deze blogpost. En pssst, lees het even want het gaat o.a. over frites met parmezaanse kaas en truffelsaus!

MOJITO’S VOOR 3 EURO AAN DE BOULEVARD
Volgestouwd met burgers en frites (maar wel héle lekkere), liepen we van het centrum weer richting de betonnen boulevard om daar ergens cocktails te gaan drinken. Hiervoor moet je twee dingen weten: 1. Serviërs houden van een feestje en in vrijwel iedere bar staat de muziek dan ook kei-hard en is de partymodus volledig AAN en 2. Mojito’s kosten hier GEEN KLOOT.

Je kunt ons overal naartoe sturen; wij vinden de mojito’s. Voor 3 euro. #MarteEnLeonieNaarHetEindeVanDeWereld

Een foto die is geplaatst door Leonie Ter Veld (@lterveld) op


Marte en ik streken neer in de bar Druga la Piazza, omdat dit een van de weinige locaties was waar het niet teringdruk en lawaaierig was (#omasaandetop). We dronken hier vijftig Mojito’s (om en nabij) én het typisch Servische drankje Rakija, wat volgens Marte smaakt naar Tequila. 14 euro lichter en behoorlijk onder invloed van alcohol deden we het licht uit in deze bar en vertrokken we richting de wijk Savamala, waar de dikke party’s alweer aan de gang waren.

HET BESTE BROODJE VAN BELGRADO
Wij streken neer in een super klein barretje dat de hele dag al onze aandacht had getrokken: Deli57. Hier dronken we zowaar nóg goedkopere mojito’s en bestelden we het duurste eten van de kaart, om 2 uur ’s nachts ja. Hierover lees je uitgebreid in deze blogpost, maar intens belangrijk is dat: 1. Dit broodje slechts 5 euro kostte, 2. Dit het allerlekkerste broodje van Belgrado was (is!).

hemel

Daarna gingen we naar bed en maakten we ons op voor daggggg 2!

WIST JE DAT…
Ik een kookboek heb uitgebracht? Al meer dan 8500 mensen kochten het boek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.

LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet.

Eén reactie op “Met Srprs.me naar Belgrado in 2 dagen: hotspots voor ontbijt, lunch en diner in een stad die voelt als Berlijn & Athene (dag 1)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *