Bietcarpaccio met blauwe kaas en truffel

Joehoe! In de categorie ‘next level, maar toch ook knettersimpel’ heb ik vandaag een recept voor bietencarpaccio voor je. Nu denk je; Leo, wat de friemel moet ik op 4 januari met een recept voor bietencarpaccio? En ik geef je helemaal gelijk. Maar! Dit is nog een tof recept van de kerstperiode, ik vond het zonde om ‘m niet uit te schrijven, de foto was goed gelukt én je kunt hier natuurlijk ook prima een bietensalade van maken, als je verhoudingen ff aanpast. Op eigen gevoel.

Dus! Daarom vandaag een recept voor bietencarpaccio met blauwe kaas. Oh, en ook omdat het gewoon echt behoorlijk lekker is. Toch pap, mam, Sas, Yor, Jan?

Nodig per persoon: 5 plakjes rode biet – 5 plakjes chioggia* biet – een handje rucola – 1- walnoten – een paar drupjes Jean Bâton truffeldressing – een scheutje balsamico siroop – een paar blokjes blauwe kaas – 1 paarse aardappel**

*HELP! Wat de floeps is chioggia? Rustig, rustig; het is een bepaald soort biet, je kunt het kopen op de markt of bij Marqt en het smaakt totaal hetzelfde als rode biet, maar heeft een cool printje binnenin. Kun je dit ook vervangen door gewone bietjes? Als jij dat wil, go your gang.

** Ook verkrijgbaar bij Marqt

Aan de slag! Gebruik voor dit recept rauwe bieten, omdat die het meeste smaak nog hebben. Doe de bieten met schil en al een uur in de oven (gewoon op het rooster) op 160C. Zo poffen de bietjes gaar.

Zodra ze uit de oven komen laat je ze afkoelen en daarna schil je de schil er af met een aardappelschilmesje.

Snijd de bieten in dunne plakjes (of in grove stukken als je voor een salade gaat) en leg die plakjes om en om op een bord, in een rondje.

Top dan af met wat balsamico siroop, leg een plukje rucola in het midden, verdeel de walnoten er over, schenk er voorzichtig wat truffeldressing over, verdeel er stukjes blauwe kaas over en eindig met je zelfgemaakte chips.

Zelfgemaakte chips? Oja. In de tijd dat je bietjes afkoelen, maak je nog even zelf wat chipjes van paarse aardappel. Was de aardappel en snijd ‘m in hele dunne plakjes. Hoe dunner, hoe beter. Leg de aardappelplakjes op een rooster met bakpapier en bak in een minuut of 20-30 af tot chipjes. Mag gewoon op 180-200C. Meng de chipjes met wat zout en verdeel die zoute chipjes over je bietencarpaccio. Is lekker knapperig!

KLAAR!

Variatietips: vervang de blauwe kaas door feta of zachte geitenkaas.

Bij mijn kerstdiner was dit een succes en ik denk dat ik het binnenkort ook echt nog wel eens als salade zelf ga maken. Mjam! Wat denk je er van; is dit een recept dat jij eens uit gaat proberen?

Begin 2018 goed en vreet driemiljoen tosti’s!
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk ligt nu in de winkels. Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

3 reacties op “Bietcarpaccio met blauwe kaas en truffel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *