8 Tips & hotspots voor een weekendje Limburg

Goedemorgen leuke mensen! Het afgelopen weekend heb ik samen met Jan een weekendje Limburg gedaan. We sliepen in een ontzettend mooie accommodatie en hebben in 2,5 dag heel Limburg gezien en daarom praat ik je vandaag graag bij over onze trip. We dronken geweldige koffie, aten heerlijk zuurvlees, wandelden een prachtige route, proefden van Nederlandse wijnen en genoten intens van de omgeving. Genoeg tips dus voor een vet lekker weekendje (of weekje) op vakantie in eigen land. Lees je mee?

Weet je zelf nog een niet te missen tip of hotspot in Limburg? Laat het hieronder achter in een reactie, zodat iedereen die na jou deze blog leest er wat aan heeft. Dank je wel!

Tip 1: Slapen bij De kippen op stok
Wij sliepen twee nachtjes bij de kippen op stok. Dit is een bijzondere plek; een boerenperceel aan de rand van het dorpje Baexem waar naast het familiehuis vier oude kippenhokken op het erf staan. Deze kippenhokken – midden in de wei tussen de koeien en grenzend aan een boomgaard met fruitbomen- zijn recent omgebouwd tot prachtige vakantiehuisjes.

weekendje limburg
Wij zaten tijdens ons weekendje Limburg in de legkip.

De inrichting van de huisjes is te gek en er is overal aan gedacht; van mooie wijnglazen om uit te drinken tot fatsoenlijke messen om mee te koken. ’s Ochtends word je wakker in een oase van rust die alleen “verstoord” wordt door een koe in de wei die staat te loeien. En dat is FANTASTISCH. Er staan in totaal 4 vakantiehuisjes op het erf en alle vier hebben uitzicht op de wei en niet op elkaar, dus qua privacy zit je er ook heerlijk.

met de kippen op stok
met de kippen op stok
met de kippen op stok
met de kippen op stok

De eigenaren van het huisje heten je meteen warm welkom met echte Limburgse vlaai en zitten vol tips om de omgeving zo goed mogelijk te leren kennen. Wij vonden het echttttt een geweldig verblijf. We sliepen er slechts 2 nachten – op uitnodiging- maar hadden het hier makkelijk een week volgehouden.

weekendje limburg

Let op: de boekingen van deze accommodatie gaan hard, dus twijfel niet te lang en boek hier je huisje :D. Je kunt met max 4 personen in het huisje slapen en kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom. Je kunt één van de vier huisjes ook boeken via Booking.com; als je deze link gebruikt, verdien ik er ook nog wat aan #affiliate.

Tip 2: Wandelen in omgeving Roermond
In de omgeving van Baexem (dat dicht bij Roermond ligt) kun je ontzettend mooi wandelen. Wij liepen een wandeling die start bij het bezoekerscentrum Leudal (zo heet de omgeving) en doken daar het bos in voor een wandeling van zo’n 6,5 kilometer langs een beek. Een prachtige wandeling door het bos, langs het water, over heuvels, omringd door spechten, ijsvogels en sporen van bevers.

Weekendje limburg
natuur limburg
wandelen limburg

Eigenaar Leo, van Met de kippen op stok, kan je van alles vertellen over nog veel meer wandelingen in de buurt. Omdat wij er maar één (regenachtig) weekend waren, zijn wij er niet aantoe gekomen om meer van zijn wandelingen te doen, maar als je de tijd hebt zou ik zéker wat van zijn adviezen aannemen.

Tip 3: Nederlandse wijnen proeven
Dit vonden wij vrij vet; in Limburg vind je een heleboel Nederlandse wijnboeren. Zo kun je in het prachtige witte stadje Thorn (volledig wit (en toeristisch in niet-coronatijden)) wijn proeven bij het proeflokaal van Wijngoed Thorn. Wij hebben de Auxerrois geproefd en vonden dat echt een heel vriendelijk wijntje. En vét leuk dat ‘ie van Nederlandse bodem komt.

wijngoed limburg

Daarnaast kreeg ik via Instagram heel vaak de tip om langs St. Martinus te gaan. Dit is de oudste wijngaard van Nederland. Maar naast Thorn en St. Martinus zijn er nog een heleboel andere wijngaarden in Limburg; er zijn zelfs hele wijnroutes uitgestippeld. Love it! Check een overzicht hierzo.

Tip 4: Roadtrippen door Zuid Limburg
Wij hadden de pech dat we in een ontzettend regenachtig weekend Limburg bezochten, maar hebben van een nood een deugd gemaakt en zijn lekker gaan roadtrippen door de omgeving. En daar leent Limburg zich geweldig voor. We reden de route 43 Mergelland route door Zuid Limburg, waarbij je langs plaatsen komt van de Amstel Gold Race, door het prachtige heuvellandschap rijdt, langs wijnboertjes sjeest, door steden en dorpen, langs ruïnes in Valkenburg én recht door Maastricht.

Ford Puma
Op pad met onze prachtige Ford Puma. Hoe cool is deze kleur Grey Matter met dat contrasterende dak? 😀 Ik vind het echt zo’n beauty 😀

Ik vond onze autoroute hierzo, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon op de bonnefooi te gaan (en snelwegen te vermijden!!) of bijvoorbeeld op de (elektrische?) fiets te stappen!

Tip 5: Zuurvlees eten in Maastricht
Over Maastricht gesproken… Rond een uur of 5 kwamen wij aan in Maastricht. We waren er allebei al eens geweest en kenden het centrum dus redelijk en omdat we zo slecht in de tijd zaten vandaag (teveel activiteiten in één weekendje Limburg proberen te proppen), besloten we maar kort in Maastricht te blijven. Terwijl je je hier uitstekend een hele dag zou kunnen vermaken. Maar goed; wij hadden twee doelen; koffie scoren bij een hippe koffiebar en typisch Maastrichts eten eten, namelijk zuurvlees.

De vorige keer dat ik in Maastricht was, heb ik zuurvlees gegeten bij Café Sjiek. Gewelllllldig lekker en ik gebruik nog altijd hun recept om dit recept van stoofvlees zelf te maken. Maar Café Sjiek deed helaas niet aan afhaal (het is en blijft Coronatijd) en dus weken we uit naar een ander alternatief. Via Instagram kreeg ik de frietzaak Friedt heel vaak getipt, dus daar hebben we ons patatje zuurvlees met Maastrichtse mayo (iets zuurder dan normale mayo) gescoord. En boyyyyy dat was LEKKER. Echt goddelijk. Geweldige frites, heerlijk stoofvlees, verrukkelijke mayo. Man man man, het water loopt me in de mond als ik er weer aan denk. Hier wil je naartoe!!

zuurvlees limburg

Tip 6: Koffie in Maastricht
Omdat we de hele dag hadden zitten roadtrippen, was het ook ff tijd voor een koffietje. Ik had zin in een écht lekkere hippe koffiebar en dus haalden we af (nog steeds Corona-times) bij De Brandweerkantine. Echt een geweldige plek (met geweldig interieur waar we nu helaas niet van konden genieten) met heer-lijk-e koffie. Nu denk je; hoe moeilijk is het om lekkere koffie te scoren? Nou, ik drink altijd decaf en de helft van de tijd hebben koffiebars het niet of is het intens goor, maar de decaf cappuccino van De Brandweerkantine scoort echt 10 punten wat mij betreft. Mjam!

koffie maastricht

Tip 7: Lunchen in Roermond
We begonnen onze roadtrip trouwens in Roermond. Op zich niet een super interessante plek (sorry Roermonders, laat je vooral in de comments horen waarom dit niet klopt), behalve dat het aan een van de grootste watersportgebieden van Nederland ligt (leuk om ff langs te rijden) en… je moet echt ff lunchen bij Doedels. Deze tip kregen we echt van iedereen om ons heen en was totally worth the wait. The wait? Ja, we hebben ongeveer een half uur in de rij gestaan voor we ons broodje hadden. Oh, Corona…

hotspots limburg

Maar het was het helemaal waard. De kaart bestaat uit zo’n 25 (?) broodjes die flink worden belegd voor echt een zacht prijsje. Voor vegetariërs vond ik de opties vrij mager, maar als je wel vlees eet, dan is deze plek fantastisch.

Jan scoorde een baguette met pesto, kip, zongedroogde tomaten en nog veel meer en ik ging voor een broodje met rosbief, kruidenkaas, augurken en meer. En het waren écht goed belegde broodjes. Hier MOET je naartoe!

hotspots limburg

De overige tips
Verder kreeg ik via Instagram ontzettend veel tips binnen voor hotspots in Roermond en Maastricht en wil ik de meest genoemde tips nog even met je delen. En een bonustip: ik pin dit soort plekken altijd op de kaart op Google Maps en als je dan ergens bent hoef je alleen nog op de kaart te kijken wat er een beetje in je buurt is, zodat je altijd op leuke plekken komt!

Weekendje limburg

Overige tips in Maastricht:

 • Cafe Zondag
 • The Broth Bar
 • Wycker cabinet
 • Van Wijck
 • Coffeelovers
 • KOFFIE bij Joost & Maartje
 • Onglet
 • De Brandweerkantine
 • Café Sjiek
 • Friedt

Overige tips in Roermond:

 • Mr Sammi
 • Coffeelovers
 • Doedels

En dat was mijn weekendje Limburg! Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat je een lekkere vakantie voor jezelf boekt. Ondanks dat wij maar zo kort weg waren (van vrijdagmiddag 3 uur tot zondagmiddag 3 uur), hadden we helemaal het gevoel dat we even weg waren geweest. Echt even op vakantie en echt even niet in de realiteit van de shitzooi waar de wereld zich momenteel in bevindt. Ik kan me heel goed voorstellen dat Jan en ik nog eens een keer gaan slapen bij De kippen op stok, omdat we nog lang niet zijn uitgekeken in de omgeving. Zin in! 😀

Vond je dit een interessant artikel? Je helpt mij enorm door het te delen met vrienden/familie/kennissen!

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *