8 dingen die je in Kitzbühel ABSOLUUT moet eten en drinken

Door Laura – Jodelahiti! Laura hier! Ongeveer 3 jaar geleden interviewde ik (ik ben culinair journalist) Leonie voor Jamie magazine. Sindsdien zijn we vriendinnen en zitten we in dezelfde de eetclub. Nu schrijf ik een Amsterdam kookboek dat 1 november verschijnt (schaamteloze zelfpromotie dit).

Ongeveer 4 weken geleden vroeg Leonie of ik voor gewoonwateenstudentjesavondseet.nl naar Kitzbühel (Tirol, Oostenrijk) wilde gaan. Aangezien het mijn droom is om de hele wereld rond te reizen om te schrijven over lokaal eten en drinken hoefde ik welgeteld twee nanoseconden na te denken. Let’s go!

Om heel eerlijk te zijn dacht ik eerste instantie wel – what the fuck ga ik in Kitzbühel doen? Schnitzel eten en jodelen? Nou dat dus. En nog VEEL MEER. In de vorige blog vertelde ik je al wat je hier nog meer kunt doen dan jodelen: o.a. een culinaire wandeling, maar in deze blog ga ik je meer vertellen over alle lokale specialiteiten.

Hierbij: 8 dingen die je in Kitzbühel ABSOLUUT moet eten en drinken.

1. Schnitzel
Ja het is afgezaagd, maar dan heb ik hem maar gehad. Waarschijnlijk denk je bij schnitzel aan gefrituurd varkensvlees, maar echte schnitzel is gemaakt van kalfsvlees, helemaal niet super vet, maar wel VET lekker. De beste schnitzel in Kitzbühel schijn je te hebben bij Rasmushof (waar wij hem hebben gegeten). Kost 25 euro, maar dan heb je wel weer je vitamine B voor een week.

Blog 2 foto 3
Schnitzel bij Rasmushof

2. Knödeln
Knödeln (of knoedels, hoe je het wilt noemen) zijn een hit wat mij betreft. Je hebt deze kleffe deegballen – met als basis wit brood en ei – in allerlei smaken, grootten en maten (van pingpongbal tot voetbal), meestal rond maar soms ook platgeslagen (dan noem je het pressknödeln). Soms in soep, dan weer met zuurkool. Het klinkt raar, maar ik vind het fantastisch. Erna heb je wel een foodbaby, maar it’s worth it.

Blog 2 foto 4
Dit is formaat tennisbal, in een plas goulashsoep met cantharellen.
Blog 2 foto 5
Dit is zijn platgeslagen broertje met zuurkool ofwel sauerkraut. Heerlijk.

3. Kürbiskernöl
Oké dit woord ga je nooit onthouden maar als je dus een flesje ziet staan waar iets onuitspreekbaars op staat dan MOET JE DIT KOPEN. Dit is dus geroosterde pompoenpitolie. Als in – de lekkerste olie ter wereld. Move over olijfolie, kokosshizzle en alles. DIT IS DE HEMEL. In Oostenrijk gieten ze het over zelfgemaakte geitenkaas, maar ook over pompoensoep en ja – VANILLE IJS. OMG – dit is ZO lekker. Sowieso een flesje van meenemen als je er bent.

Blog 2 foto 6
Een flesje pompoenpitolie
Blog 2 foto 7
Oostenrijkse geitenkaas met kürbiskernöl

4. Worst
Naast Kitzbüheler worst (gemaakt van half rund-, half varkensvlees), zijn ze in Tirol ook gespecialiseerd in hertenworst en sowieso eigenlijk ‘würste’. Je kunt het overal bestellen en het is vaak heel goedkoop. Love it.

Blog 2 foto 1

5. Schnaps
In Oostenrijk schijnt het traditie te zijn om schnaps te drinken als je een berg hebt beklommen. Dus dat deden wij dat ook maar bij elke berg. Een speciale variant die erg lekker is, is zirbenschnaps, gemaakt van dennenappels van de Zirbenden. Omdat de binnenkant van die dennenappels roodkleurig is, is de schnaps dat ook.

Blog 2 foto 8

6. Schuttelbrot
In de zomer is er op zaterdag in Kitzbühel altijd genussmarkt, een markt waar lokale producenten eten verkopen, waaronder schüttelbrot. Schüttelbrot – ik noem het schuddelbrood – wordt met de hand op een ronde plank geschud tot een ronde, dunne vorm voordat het in de oven gaat. Het is hard als knäckebröd en rond als een frisbee, smaakt anijsachtig en ook een beetje naar wierook (maar dat kan ook zijn doordat ik langs een kerk liep toen ik hem at).

Blog 2 foto 9

7. Kaiserschmarren
Oké, het ziet eruit als een ongeluk in een tunnel, maar het is oprecht fantastisch: kaiserschmarren, een soort van mislukte verknipte luchtige pannenkoek, soms met appel (dan heet het apfelschmarren) of ander fruit erin. Sowieso eten.

Blog 2 foto 10
Een ongeluk in een tunnel

8. Tafelspitz
Tafelspitz is een gekookt rundvleesgerecht uit Oostenrijk, dat vaak gegeten wordt met rösti, appelmoes, een soort spinaziemousse en versgeraspte mierikswortel (dat een beetje smaakt naar wasabi). Het was het lievelingseten van prinses Sissi.

Blog 2 foto 11

9. Wijn
Je verwacht het misschien niet, maar de wijn in Oostenrijk is dus super lekker. Naast grüner veltliner en riesling leuk om eens zweigelt, St. Laurent of blaufränkische wijn te proberen. Kijk wel uit voor gespritzte wijn. Dacht ik net een wijntje te bestellen bij een blokhut, kreeg ik een kwart liter aangelengde wijn met prik… In Kitzbühel zelf is wijn van Leo Hillinger een hit. Dit is een beroemde Oostenrijkse wijnmaker die lijkt op een kruising tussen Brad Pitt en David Beckham. Love it.

Blog 2 foto 2

Grammelschmalz
Tot slot nog 1 ding dat je beter niet kunt eten in Oostenrijk: grammelschmalz, of je moet houden van boter met koekkruimels met de smaak van zoet spek.

Blog 2 foto 12
Grammelschmalz.

Zo! Dat waren Laura’s avonturen in Oostenrijk. Check vooral ook even deze blogpost over wat je allemaal kunt doen in Kitbühel en laat in een reactie achter wat je van deze gastblog vond!

Over een weekje vertrekt Lau weer naar het buitenland voor een persreisje voor Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl… Raad jij de bestemming?

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK? Op dat laatste kanaal zit ik bijna op 100.000 volgers. Doe je gezellig mee?

Mijn derde boek komt bijna uit…
Van mijn eerste twee boeken zijn er al meer dan 15.000 verkocht en binnenkort komt boek 3 uit! Bestel mijn eerste of tweede boek op Bol.com of koop ‘m bij de Bijenkorf/Bruna/Ako. Stel het niet te lang uit, want er is een kans dat we niet gaan bijdrukken en dan is op echt op!

2 reacties op “8 dingen die je in Kitzbühel ABSOLUUT moet eten en drinken

  • Elisabeth Rovers-van Laat zegt:

    Geweldige site dit! Wij zijn gek op Oostenrijk en komen er minimaal 2x per jaar al 43 jaar lang. Meestal regio Pinzgau vlakbij Mittersill, dus ook omgeving Kitzbuhel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *