7 wandelroutes om voor om te rijden

Hey allemaal! Vandaag praat ik je bij over 7 wandelroutes Haarlem en omgeving. Sinds ik een auto heb, wandel ik wat af. Dat klinkt misschien gek, maar Jan en ik pakken – al helemaal sinds Corona – regelmatig de auto om naar een gebied te rijden voor een mooie wandeling. Inmiddels hebben we een hoop favoriete routes ontdekt en die wil ik vandaag graag met je delen. Stuk voor stuk wandelroutes die het omrijden waard zijn.

Wij zelf wonen in Haarlem en wandelen daarom vaak hier in de omgeving, hoewel ik natuurlijk weet dat er door de rest van Nederland ook prachtige wandelingen zijn. Maar deze blogpost is vooral gericht op wandelen in omgeving Haarlem. Want man, wat is het hier mooi en wat vind je er veel verschillende gebieden.

De routes staan op random volgorde en ik begin toevallig met mijn favoriete route. Oh en als ik het heb over route, moet je dat niet te letterlijk nemen; zodra we daadwerkelijk een uitgestippelde route willen wandelen (bijvoorbeeld via de paaltjes die aangegeven zijn langs de weg), zijn wij steevast na 300 meter de weg kwijt. We wandelen dus maar wat en kijken achteraf met de app Strava wat de precieze route was die we gewandeld hebben.

#barter – Voor bijna alle routes die ik hier noem is een auto wel echt handig. Mocht je in Haarlem wonen, dan kun je veel ook op de fiets doen en in sommige gevallen kom je er ook wel met het OV, maar al met al is het toch het chillst om met de auto te gaan.

Zelf rijd ik inmiddels al bijna een jaar in een Ford Puma St-line. Eerst in een rode en inmiddels al bijna een half jaar in een grijze. Ik ben dól op deze auto omdat hij er stoer en sportief uitziet en de look super trendy is door de combinatie van een grijze lak en het contrasterende dak. Tel daarbij op dat de auto vol fijne snufjes zit – van stoelverwarming tot een megabox voor megaveel bergruimte achterin en van een adaptive cruise control (hij remt zelf) tot Apple Car Play (met google maps, spotify en flitsmeister) en ik sjees wat af in deze grijze unit. Echt; zonder mijn Ford Puma was ik lang niet op zoveel plekken gekomen als waar ik nu ga en sta. En I’m loving it.

1. Duinwandeling bij Parnassia (Zuid Kennemerland)
Parkeren bij: Parnassia Strand (betaald parkeren) en als je voor zonsopkomst gaat dan op de parkeerplaats waar de Zeeweg de Parnassiaweg kruist.
Totaal aantal km: ongeveer 5km, tenzij je bij de Zeeweg parkeert, dan is het 7km.

Deze route lopen we heel vaak, omdat het ZO mooi is. Je wandelt eerst een stuk over het strand en gaat dan de duinen in. Op het punt dat je het strand verlaat, moet je even de hoogste duin aan je linkerkant op gaan; daar tref je een geweldige zandvlakte aan. Daarna wandel je door de duinen. Waar het verharde wandelpad rechtdoor gaat, kun je al vrij snel ook rechtsaf slaan een schelpenpaadje op, recht door de natuur. Die route moet je nemen. Ik noem dit altijd de Lord-of-the-rings-route, omdat je een stukje door The Shire komt en op een gegeven moment bij het dode moeras. ZO cool is deze wandelroute in de buurt van Haarlem.

Het dode moeras
The Shire rond zonsopkomst
Wandelroutes Haarlem
The Shire overdag

Ergens halverwege loop je langs het Vogelmeer; een prachtige broedplaats voor vogels. Hier vind je ook een vogelkijkhut, maar wij lopen meestal door of chillen heel even op het bankje bij het water. Je kunt tijdens deze wandeling een uitstapje maken naar de Konijnenberg voor een mooi uitzicht, maar het is geen must.

Het vogelmeer

Bonustip: tijdens de winter in 2021 hebben wij deze wandeling gelopen bij zonsopkomst ín de sneeuw. Sowieso is het geweldig om de zonsopgang te zien in de duinen, maar in een volledig sneeuwlandschap was het al helemaal alsof we waren afgereisd naar Lapland. Check:

Wandelroutes Haarlem
Wandelroutes Haarlem
Uitzicht vanaf de Konijnenberg
Wandelroutes Haarlem
Spot de vos!

2. Wandeling door een sprookjesbos bij Wimmenum (Bergen aan Zee)
Parkeren bij: Wandelstartpunt Woudweg
Aantal km: ongeveer 4, maar je kan een grotere ronde lopen

Deze route hebben we recent ontdekt en is ook prachtig. Je loopt door een betoverend bos dat vooral mooi is zodra alles in bloei staat. Het eerste stuk door de duinen en over trappen is best pittig qua hoogte-verschil, maar daarna kom je op een plek die totaal sereen is. Duik de verschillende paadjes in en geniet!

Wandelroutes Haarlem
Dit is een prachtige plek om te picknicken, helemaal op het verste gedeelte van de route (zie kaartje).

3. Het sprookjesbos bij Langevelderslag (Hollandse duin)
Parkeren bij Parkeerterrein Langevelderslag
Aantal km: ongeveer 7

Helaas heb ik hier geen routekaartje, want Strava viel na 200 meter uit, haha. Deze route moeten we dus nog eens wandelen voor de details, maar dat is geen straf want de route is prachtig.

Het eerste stuk door de duinen is misschien wat saai, maar na een tijdje kom je in een prachtig sprookjesbos, vind je ontzettend veel hertjes onderweg, loop je door een haag van bomen en uiteindelijk eindig je weer in de duinen waar het prachtig is. Love it!

Wandelroutes Haarlem
Het eerste stuk door de duinen
Wandelroutes Haarlem

4.. Uitzicht over de zeehonden bij Noordvoort (Tijn Akersloot/Zandvoort)
Parkeren bij Tijn Akersloot in Zandvoort
Aantal km: ongeveer 7km

Wandelroutes Haarlem

Je begint deze route op het strand; vanaf Tijn Akersloot loop je zo lang mogelijk door tot je niet meer verder kan (naar het zuiden). Op het strand vind je een rij paaltjes die een beschermd gebied voor zeehonden markeren. Hier mag je dus niet verder lopen en sla je rechtsaf, de duin op. Je mag bovenop de duin namelijk wel verder lopen en daar heb je een prachtig uitzicht. Aan de ene kant zie je het strand en de zee, aan de andere kant een geweldig uitzicht over de duinen. Bovenop de duinen staan ontzettend veel herten en als je geluk hebt, spot je een zeehond op het strand. Echt een HELE vette route dit. Achter de duin loop je terug richting Tijn Akersloot over een fietssnelweg. Het is het lekkerst om hier te wandelen op een tijdstip (of weersomstandigheid) als er niet zo veel wielrenners rijden. Dit fietspad doet mij altijd denken aan een plek op reis; het is een prachtige weg door een mooi stuk natuur.

Bovenop de duin
Wat een uitzicht!
Wandelroutes Haarlem
De fietssnelweg achter de duin

5. Wisenten spotten bij Bloemendaal
Parkeren bij: In Bloemendaal waar de Zeeweg en de Parnassiaweg elkaar kruisen
Aantal km: 7,5
Let op: Deze route kan je alleen lopen van 1 september tot 1 maart. Op andere momenten is de route gesloten vanwege de vogels en wisenten die hier jongen krijgen.

Deze wandeling is ZO cool. Hij loopt recht door wisentengebied. Wisenten zijn de grootste zoogdieren in Europa en ze lopen hier gewoon los. Een flinke kudde en je kunt ze opzoeken door middel van een track systeem . Het is een duingebied met een paar heuveltjes, mooie uitzichten, wat meertjes, maar vooral: wisenten. En dat is zo vet.

Dikke aanrader om deze wandeling bij zonsopkomst te maken!

Wandelroutes Haarlem
Wandelroutes Haarlem
Wandelroutes Haarlem
Zie je de wisenten?
– Wandelroutes Haarlem –

6. Waan je in Scandinavië bij de Oosterplas
Parkeren bij: Berg & Dal in Bloemendaal (de hockeyvelden)
Aantal km: 3,5
Tip: perfecte lunchwandeling voor Haarlemmers!

Wandelroutes Haarlem

Ook dit is een van mijn favoriete wandelingen, die we dan ook echt vaak lopen omdat het zo’n kort en overzichtelijk stukje is. Deze wandeling heeft alles: een geweldig bos (met eekhoorntjes!), een prachtig stuk door de duinen, één klimmetje met uitzichtpunt over de duinen en een prachtige plas waar je lekker kan zwemmen, op het strand kan chillen of langs de waterkant kan wandelen op zoek naar kikkers/kikkervisjes/vissen of jonge meerkoetjes.

Onderweg naar het uitzichtpunt
Wandelroutes Haarlem
On top!

Langs de Oosterplas is een stuk naaldbos dat me altijd doet denken aan Scandinavië. De zon schijnt er altijd prachtig door de bomen. Echt een praaaachtig stukje Nederland dit.

Bij de Oosterplas
Een stukje Scandinavië
KIKKER!
Krijg hier geen genoeg van

7. Boswandeling bij Elswout (Haarlem)
Parkeren bij: landgoed Elswout
Aantal km: verschilt! Er zijn heel veel verschillende routes die je kunt volgen.

Wandelroutes Haarlem
Wandelroutes Haarlem
– Wandelroutes Haarlem –

Elswout is eigenlijk privéterrein, maar het is opengesteld voor publiek. Je kunt er verschillende wandelingen door het bos lopen en dat zou ik dan ook steeds doen; iedere keer een andere route. Het is een échte boswandeling; veel meer dan de andere wandelingen die ik in deze blog beschrijf. Onderweg vind je mooie bruggetjes, prachtige heuvels met mos, meertjes en ontelbaar veel prachtige bomen.

Dat waren mijn 7 wandelroutes Haarlem waarvoor je moet omrijden <3. We wandelen op nog veel meer plekken, maar dit zijn denk ik wel mijn favoriete wandelingen tot nu toe. Weet jij nog een vette plek die ook echt in dit lijstje hoort? Drop ‘m hieronder in de comments. Zelf wandelen we ook nog vaak bij ’t Wed, de Bokkedoorns, IJmuiderslag, de Veerplas of de Pannelanden bij Noordwijk. Er zijn zo veel mooie gebieden hier in de buurt van Haarlem. Maar voor nu was dit ‘m even!

Bewaar deze routes op Pinterest
Wil je deze routes makkelijk terugvinden om later nog eens te bekijken? Bewaar onderstaande foto dan op Pinterest! Dan kom je met één klik bij deze blogpost terug.

7x wandelroutes Haarlem
Fotootje aan het einde van de route bij Parnassia

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

6 reacties op “7 wandelroutes om voor om te rijden

  • Wat een mooie routes. Ik woon op Texel en zoveel natuur om ons heen dat ik een beetje “verpest” ben.

    Ik ga binnenkort naar Haarlem en wil graag de eerste route bij Parnassia strand gaan lopen. Maar euhm is het niet eng om een vos(sen) tegen te komen? Help,wat doe je dan? Hihi.

    Veel (wandel) plezier voor jullie!

  • Leuk overzicht! Wel jammer dat je geen kaartje hebt van Langevelderslag. Ik ben heel benieuwd waar je heen gelopen bent.

    Belangrijke slotopmerking: een aantal van jouw wandelingen gaan (deels) door de waterleidingduinen. Zou goed zijn om erbij te vermelden dat een toegangsbewijs (€1,50) vereist is om daar te mogen wandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *