5 dagen roadtrippen door Frankrijk; van Lille naar Cherbourg, Mont Saint-Michel, San-Malo, Rennes en terug via Parijs

Goedemiddag leuke mensen! Ik ben vorige week met mr. Boyfriend een paar dagen weg geweest; een lang weekend naar Frankrijk. Niet om mooi weer op te zoeken, maar om een beetje uit te waaien en van de natuur te genieten. En om wijn te drinken. En stokbrood te eten. En Franse kaasjes. En nog veel meer lekkers.

In deze blogpost ga ik je bijpraten over de route die we hebben gereden en wat wel en geen aanraders zijn. Over het algemeen kan ik alvast zeggen dat deze trip zeker de moeite waard is en óók echt een lekkere bestemming is in december, om uit te waaien. Verder geef ik je de details van alle hotels waar we hebben geslapen en wat het grapje ons gekost heeft. Klaar voor? On y va!

Van Renault mochten we de Renault Clio Estate lenen en dat was tóp, want die heeft ons maar mooi van de ene prachtige plek naar de andere gereden. Of nou ja, dat deed Jan vooral, maar we waren allebei zéér tevreden over ons geleende voertuig. Ik was vooral fan van de stoelverwarming (serieus, dit is chíll), Jan vooral van de zesde versnelling (of het gaspedaal) en het Bose sound system.

Voordat we op reis gingen hadden we samen een 12-uur durende playlist samengesteld en die knalde goed uit de speakers van ons Renaultje. Klaar om te gaan? Wij wel. Op naar Lille!

mfer7289
Doodsangsten op links. Geheel onterecht uiteraard. Aansteller.

First stop: Lille
Perfect voor: shoppen, borrelen, wandelen en eten
Hotel: Hotel Du Moulin D’or (€74, prijs voor twee personen, ex ontbijt)

Op woensdagmiddag kwamen wij aan in Lille. Ons hotel lag dicht bij het centrum en de auto konden we gratis parkeren in een parkeergarage om de hoek. Te voet gingen we het centrum in, waar volop een Kerstsfeer hing. Leuk! Rondom het grote plein in Lille kun je heel goed shoppen en borrelen. Wij waren ietwat laat met de lunch en gek genoeg waren veel restaurants dus dicht, maar we konden nog bij de keten Le Pain Quitidien terecht voor een prima belegd broodje.

dscn0020

Na de lunch liepen we richting Vieux Lille, dit is een kleine wijk net boven het drukke centrum, waar je volgens de boekjes lekker en leuk kunt eten. Wij konden de leuke plekjes alleen niet echt vinden. Wat je wél echt perfect in deze wijk kunt doen, is (window)shoppen. Je vindt hier zo veel mooie winkeltjes met prachtige kleding, wijnzaken, interieurzaken. Echt; de ene mooie winkel na de andere. En volgens mij best betaalbaar.

Dat en het feit dat rondom het grote plein ook al zo veel winkels te vinden zijn, maakt dat Lille volgens mij een te gekke stad is om te winkelen. Aanrader!

Aan het einde van de middag maakten wij nog een wandeling door het grote park van Lille, maar dat vind ik in de winter niet echt een must-see. De (gratis) dierentuin in het park was dicht en aan de bomen groeien geen blaadjes, wat ook een ietwat ongezellig gezicht is. Nee, dit park kun je in de winter beter overslaan en in die tijd de kroeg in duiken.

Wij streken neer op het grote plein in een typische toeristentent. Zo een met rieten stoeltjes, terrasverwarming en een plastic tent om het terras, om toch buiten te kunnen zitten in de vrieskou. Beter lees je je iets meer in dan ik had gedaan en kom je wél bij de hippe barretjes terecht, maar hey; je kunt niet altijd on top of your game zijn 8-).

Ik bestelde een witte wijn en kreeg zoete witte wijn (ojee), maar verder zaten we hier echt meer dan prima. Best wel gezellig! En we waren allebei enthousiast over Lille; wat een leuke stad!

Ons enthousiasme werd alleen maar groter toen we  onze dag in Lille afsloten met een diner bij Bloempot. Dit restaurant hebben we getipt gekregen van een enthousiaste collega van Jan en man, wat was dát een goede tip. Bij bloempot eet je een heel veel gangendiner en het is echt een complete beleving. Zó’n aanrader! Lees in deze uitgebreide review wat we hebben gegeten en waar je bloempot vindt. Hierzo!

bloempotbuiten
Bloempot zit verstopt in een steegje…
bietjesss
Eén van de hoofdgerechten: een biefstuk van biet!
passiebrucht
Toetjestijd! Check in deze blogpost wat voor gekke smaak ijs dit is… hint: het is een groente.
bloempot
Groetjes uit Bloempot!

Dag 2: Van Lille naar Cherbourg via Le Havre en Omaha beach
Aanraders: het strand van D-day is in-druk-wekkend en le Havre is een prachtige tussenstop; Cherbourg kun je beter overslaan
Hotel: Hotel Chantereyne (€55, prijs voor twee personen, ex ontbijt)
Op donderdag vertrokken we op tijd richting Cherbourg. We hadden niet echt bedacht waar we wilden stoppen onderweg, maar kregen rond Le Havre honger en besloten er daar even uit te gaan. Een goede beslissing!

Le Havre is een grote stad met een grote haven en het ligt in Normanië. Het heeft een enorm (kiezel)strand met een prachtig uitzicht over de stad, die deels op een berg ligt. Wij aten er een hapje en liepen even over het strand. Een heerlijke pauze in onze rit van 5 uur vandaag.

Deze foto is weinig impressive als je de foto's van straks gaat zien. Maar toch: Le Havre is mooi!
Deze foto is weinig impressive als je de foto’s van straks gaat zien. Maar toch: Le Havre is mooi!
Precies waar we zin in hadden. Jan kon niet wachten op de foto.
Precies waar we zin in hadden. Jan kon niet wachten op de foto. LUNCHTIME BABY!

Als je Le Havre weer uit rijdt, richting Cherbourg, dan rijd je over een prach-tige brug over de Seine. Suuuuper hoog, omdat er enorme vrachtschepen onderdoor moeten kunnen. Echt, dit bouwwerk is fantastisch en het uitzicht van bovenaf nog beter. Blij dat we deze tussenstop aan onze reis toegevoegd hebben!

Jan wilde nog graag naar het strand waar D-day plaats heeft gevonden, maar we dachten eigenlijk dat we al te zuidelijk zouden zitten op onze route. Niets bleek minder waar! Tijd voor een tussenstop bij Omaha Beach. En man, wat is dat een aanrader.

omahabeach3
Prachtig strand!
omahabeach2
Het is hier zó groot en er is hier zo zo zo veel gebeurd…

De plek is groots en stil. Dat komt misschien door het seizoen(weinig toerisme), maar heeft ook vast te maken met de gebeurtenissen uit het verleden die hier plaatsvonden. Op dit strand is D-day begonnen. De Amerikanen kwamen via dit strand Frankrijk binnen en versloegen hier de Duitsers. En als je daar dan staat en je beseft dat dat nog niet eens zo heel lang geleden allemaal daar is gebeurd, dan ben je stil. Prachtig strand, om stil van te worden.

omahabeach

Aan het einde van de middag kwamen we aan in Cherbourg. Ik kan meteen vertellen dat ik deze stad niet echt een aanrader vind. Tenzij je dol bent op Engelsen.

Doordat er een boot vanuit Engeland regelmatig aanmeert in Cherbourg, is de stad heel erg ver-Engelst. Lees: heel erg foute partyscene, foute pubs en fout publiek. Niet echt ons ding. Overigens klinkt dit nu ultrarasistisch, maar ik bedoel gewoon dat ik niet echt pas tussen de meisjes met nepwimpers van 5cm en naaldhakken van 15. Of wel? 😉

We aten hier wel erg lekker ‘s avonds in een restaurant dat op de eerste plek op Tripadvisor staat, dus dat was top. De sfeer was er wel vrij vreselijk, maar daar moet je je geloof ik overheen zetten in Franse restaurants. Daar zijn de tafeltjes nou eenmaal afschuwelijk gedekt en is het interieur alles behalve hipster ;-). Ach; als het eten maar smaakt. En dat deed het hier zeker. Mócht je dus per ongeluk toch in Cherbourg terecht komen, dan is restaurant Le Vauban een aanrader.

minicroque
Je bent sowieso een toprestaurant als je een mini tosti als amuse serveert.
janvoor
Ik heb echt geen idee meer wat voor voorgerecht dit was, maar het was van Jan en zag er cool uit.
voorleo
Ik had als voorgerecht iets van boekweitpannenkoeken met garnalen en basilicum en meer lekkers
hoofdd
Twee top hoofdgerechten! Links risotto met kokosmelk, limoengras en kabeljauw. Rechts varken met zoete aardappelpuree en gestoomde groentes. Mjam!

Oh, en een reden om toch naar Cherbourg te gaan, is de reis die je de volgende dag gaat afleggen. Op naar Saint Malo!

Dag 3: Van Cherbourg via de kust (Portbail, Granville) langs Mont Saint-Michel naar Saint-Malo
Prachtig hieraan:  het uitzicht in Granville, Mont Saint-michel en de dag afsluiten in de toffe stad Saint-Malo
Hotel: Grand Hotel De Courtoisville & Spa (€99 per nacht voor twee personen, ex ontbijt)
We vertrokken wederom rond een uur of half 10 vanuit Cherbourg richting Saint-Malo. Je kunt in minder dan 2,5 uur van Cherbourg naar Saint-Malo rijden, maar wij deden er -expres- de hele dag over. Onderweg is er namelijk heel veel moois te zien.

Onze eerste stop op vrijdag was in Portbail. Ik kan je over het plaatsje bar weinig vertellen, maar wij reden er langs (kies op de TomTom dus de route langs de kust, níet de grote weg) en we vonden het mooi, dus we stapten uit. We liepen wat langs een strand, een klein haventje en een soort heide, wat geen heide is, maar er wel op lijkt. Check:

schermafbeelding-2016-12-20-om-16-56-52
het is niet echt heide, maar het lijkt er wel op
port
Scheepswrak aan de kust
portbay
Mooi gezicht en mooie kleuren; groen vs herstkleuren <3 En Portbail op de achtergrond.

Daarna reden we via provinciale wegen (waar je overigens wel gewoon 90km/h mag sjezen) door kneuterige dorpjes door naar Granville. In Granville stopten we om te lunchen, maar klommen (klinkt avontuurlijker dan het was) we ook even naar een uitzichtpunt waar we een goed uitzicht hadden over de zee, de stad en waar we de eerste kliffen zagen. Vét!

granville

Na Granville reden we door naar Le Mont Saint-Michel. Dit is een vet tof eiland net voor de kust, dat je alleen kunt bereiken als het eb is. Bij vloed loopt de weg over en kun je er niet naartoe. Op het eiland staat een grote kerk; een prachtig bouwwerk, dat vooral van veraf heel imposant is.

santmichel
Kijk: mooi.

We hebben een stukje gelopen (je kunt er niet mer de auto komen) om dichterbij te komen, maar vonden het eerlijk gezegd wel prima. Van veraf is dit echt een mooi eiland. Van dichtbij hoefden we het niet per se te zien. Het is wel mogelijk overigens; er gaat een pendelbus en in de zomer schijnen hier hordes met toeristen op af te komen. Nu in de winter was het er bijzonder rustig. Oh en tip; Als je toch niet naar het eiland toe gaat, dan kun je er beter naartoe gaan als het vloed is, dat is mooier denk ik. Maar: mooie tussenstop en eentje die je zeker even gezien moet hebben.

img_0184
Even de toerist in mezelf naar boven halen

PS: wist je dat het eiland uit Rapunzel gebaseerd is op dit eiland? Love it. Instant Ranpunzel-muziek in m’n hoofd.

We vervolgden onze weg naar Saint-Malo. Dit is nog 50 minuutjes rijden en is prima te doen. Aan het einde van de middag kwamen we aan in ons hotel (prima hotel) en hadden we meer zin in een duik in het zwembad, dan in de zonsondergang. Wat best dom was, want de zonsondergang in Saint-Malo kan prachtig zijn en de lucht was roze, dus volgens mij hebben we echt iets gemist. Hoewel dirty-dancing-lifsts in het zwembad ook zeker een goede tijdbesteding was. (PS: het lukte! Binnen 4 keer!).

‘s Avonds aten we een hapje in het centrum van Saint-Malo. Ons hotel lag aan het strand, maar wel op 30 minuten lopen van de Vesting en daar was het centrum. Ik zat alweer te zeuren dat ik met de taxi wilde, maar dat vond Jan belachelijk (geef ‘m eens ongelijk) en dus gingen we lopen. En gelukkig maar! De boulevard van Saint-Malo is namelijk im-pres-sive. Of nou ja, de boulevard zelf niet, maar de woeste zee die er tegenaan walst wel. Man, wat vet. Echt, de zee is hier bij vloed super ruig en de golven ketsen wel tot 3 meter hoog tegen de muur van de boulevard aan. Héél vet.

boulevard
Komt ‘ie dan he….

Eenmaal aangekomen bij de Vesting (en dus het centrum) streken we neer bij Lion D’or. Dit restaurant staat op plek 35 op tripadvisor, maar is echt TOP. Enorme porties, onwijs goed eten, lekker warm op het terras, lekkere drankjes, goede wijn. Echt; wat een heerlijke avond was dit.

lion
Het verrukkelijke eten was echt niet te fotograferen hier; veel te geel licht. Maar! Het eten is hier echt TOP. Vette aanrader!

Daarna wilden we nog doorzakken met whisky’s in een pub, maar die konden we niet vinden. En dus zijn we maar met een wandeling langs de wilde zee, terug gegaan naar het hotel.

Dag 4: Van Saint-Malo naar Cap Fréhel en alvast een klein stukje terug naar Rennes
Hoogtepunt: letterlijk Cap Fréhel, maar studentenstad Rennes is ook te gek
Hotel: Anne de Bretagne (€69 voor twee personen per nacht, ex ontbijt)

Op zaterdag was het behoorlijk mistig, maar dat weerhield ons er niet van om naar Cap Fréhel te gaan. We deden het deze ochtend iets rustiger aan omdat we ‘s avonds al best veel van Saint-Malo hadden gezien en we dat dus ‘s ochtends wel over konden slaan. Op naar Cap Fréhel.

Cap Fréhel is een uitzichtpunt in the middle of nowhere (50 minuutjes rijden vanaf Saint-Malo) en het moet er prachtig zijn. Op zich vonden wij het er ook wel prachtig, alleen hadden we slechts 20 meter zicht door enorm dichte mist. Uitgerekend vandaag.

capfrehel
Het is hier zelfs in de mist vet mooi. Dit is dus bovenop een hele hoge klif. OP NAAR HET EINDE VAN DE WERELD!

Evengoed hebben we er anderhalf uur gewandeld door de mist langs prachtige kliffen op Grote Hoogte en was het onwijs onwijs mooi. Die mist geeft ook wel iets extra’s, maar ik vond het jammer dat we niet écht goed konden zien waar we waren.

inblenden
Op zich blend ik wel lekker in met de omgeving. Als je door je wimpers kijkt ben ik net zo’n klif.
mist
Hier doet Jan dat ene schilderij na: De wandelaar boven de nevelen. Niet expres. Maar best goed. Overigens gaat hij niet voor de foto staan, maar vind ik het gewoon heerlijk om ‘m te fotograferen. 😀

Eerder dan gepland reden we dus terug richting Rennes. Dan zouden we ons daar wel bezatten in een leuke pub.

Toen we Rennes binnen kwamen rijden waren we allebei niet bijster enthousiast, maar eenmaal in het centrum was het tóp. Wat een ontzettend leuke stad is dit. Ons hotel zat midden in het centrum, dus op loopafstand hadden we al een toffe pub, veel winkels, een overdekte markt en toffe eettentjes.

We dronken een biertje bij Penny Lane; een nieuwe bar in het centrum van Rennes. Super hip, hartstikke druk en heel erg sfeervol. Ze hebben er o.a. 99 verschillende whisky’s op de kaart staan en dat is top. Absoluut een aanrader, deze plek!

img_0042
Hoppa: I got 99 whiskys and I drank none.

Iets minder tof was dat ik me inmiddels behoorlijk ziek was gaan voelen (iets met altijd ziek worden op vakantie #drukleven) en het dus na één biertje voor gezien moest houden. JAMMER.

We aten nog even snel een hapje bij Roadside, wat echt een toffe Amerikaanse burgerbar was (ook in het centrum) en gingen toen terug naar het hotel voor een avondje Netflix in bed. Ook top.

friett
Hoe ziek ben je als je in een burgerbar een salade bestelt? ZIEK. Stom. En Jan kan weer niet van z’n friet afblijven, haha.

Overigens was dit hotel, Anne de Bretagne, het lekkerste hotel waarin we hebben gezeten de afgelopen dagen. Prima kamer, heel groot bed, prachtige badkamer en goed ontbijt. Echt top!

Dag 5: Van Rennes terug naar Amsterdam via Parijs
Hoogtepunt: lunchen bij Quarante & Un in Parijs
Op zondag vertrokken we om 8 uur ‘s ochtends om terug te gaan naar Amsterdam. Vanaf Rennes is het ongeveer 8,5 uur rijden naar Amsterdam en je komt over Parijs, dus wij dachten; waarom lunchen we dan niet in Parijs?! Prima afsluiter.

Ook dit keer kregen we een tip van een collega van Jan, die wel een goed adresje wist in Parijs: Quarente & Un.

Wederom niets teveel gezegd; wat een toplocatie. We kwamen Parijs super makkelijk binnen (wat is het hier rustig op zondag!) en konden meteen doorrijden en praktisch voor de deur parkeren bij Numero 41 op de Rue de Mozart.

Jan lunchte er de lekkerste steak tartaar uit z’n leven en ik verorberde de beste croque madame die ik ooit at. Wel moet ik erbij toegeven dat ik ‘m maar voor de helft at, want inmiddels was ik écht ziek en kreeg ik eigenlijk geen hap door m’n keel, haha.

cuarenteyun
Ik begin een Instagramaccount dat gimmemyfries heet.

Na de toplunch (echt: a a n r a d e r!!), haalden we nog even een stokbroodje bij een Boulangerie en vertrokken we nu dan echt naar Amsterdam. Tijd om naar huis te gaan.

schermafbeelding-2016-12-20-om-17-44-39

Om 6 uur ‘s avonds waren we weer thuis en scheidden onze wegen. Eerste vakantie overleefd. En hoe. Het was heerlijk :D.

We hebben het zo naar onze zin gehad. Wat is dit deel van Frankrijk móói! We hebben prachtige dingen gezien, heerlijk geroadtripped in onze heerlijke auto, met onze heerlijke playlist en met het allerbeste gezelschap dat er is. Alleen wij tweeën. Mennnn, ik heb nu al heimwee.

Volgend jaar weer.

Groot bedankje nogmaals richting Renault, omdat we de amazing Renault Clio Estate mochten lenen. Waar we écht heel blij mee waren en die ik iedereen kan aanraden. Ik ben zelf vast begonnen met sparen, want dit beeld bevalt me eerlijk gezegd wel:

schermafbeelding-2016-12-20-om-17-46-57

Ik ben benieuwd wat jullie van dit uitgebreide reisverslag vonden, dus laat vooral even een reactie achter :D. En ik hoop dat ik (we) jullie geïnspireerd heb(ben) om óók eens de auto te pakken en dit deel van Frankrijk te bezoeken. In de winter. Want het is er móói. En je komt er compleet tot rust. Ik kan de wereld weer aan en voel me er meer zen dan ooit bij. Wat. Een. Leven.

Nog één foto omdat hij zo lief is? (En omdat m’n bibs er best goed opstaat)(…).

schermafbeelding-2016-12-20-om-17-49-29
Kusjes uit Frankrijk!

MIJN TWEEDE BOEK IS UIT!
Yes! Hij ligt eindelijk in de winkels! Mijn tweede boek, vól makkelijke recepten voor alleenkokers. Bestel ‘m via Bol.com of ga langs een random boekhandel, de meesten verkopen ‘m wel. Woehoe!

MEER VAN DIT?
Ook mijn eerste kookboek kun je gewoon nog bestellen. Check hierrrrrzo.

DOE EENS GEZELLIG:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

14 reacties op “5 dagen roadtrippen door Frankrijk; van Lille naar Cherbourg, Mont Saint-Michel, San-Malo, Rennes en terug via Parijs

 • Rennes ????
  Ik heb er een halfjaar gewoond, echt een hele leuke stad! Jammer dat je er maar een dagje was, genoeg leuke restaurantjes om een volgende keer te ontdekken

 • Hee wat leuk! Dit zijn precies de plekken die ik deze zomer heb bezocht met mijn vriend. Wij bleven op sommige plekken wat langer en goedkoper door voa airbnb appartementen en huisjes te huren. Het is wel echt een aanrader ja! Wij verbleven ook een tijd in Matignon, een heel schattig dorpje met een leuke markt. Er zaten daar (voor in de zomer) echt hele mooie en rustige stranden in de buurt, omdat het er niet zo toeristisch was.

 • Hey Leonie!
  Leuk verslag! Zijn jullie gewoon maar gaan rijden? Zo van we zien wel waar we uitkomen de hele reis? Goeie spots gevonden dan! Dit ga ik ook eens doen heb ik nu bedacht 😀 Super leuk!

  • We hadden van te voren wel wat tips ingewonnen en de hotels vast geboekt om alvast een route te hebben. Maar alles wat er tussen lag hebben we op de bonnefooi gedaan! 😀

 • Ziek op vakantie kan ik over meepraten. Vorige week in Rome geweest en toch een dag ziek op bed gelegen, en verder nauwelijks gegeten. Maar verder gelukkig wel naar m’n zin gehad, wat een fantastiche stad is het.

  Vitré niet meegepakt trouwens? Zeker de moeite waard en ligt op een steenworp van Rennes.

   • Tja ach, heb nog een dag aan de saltimbocca gezeten, dus all was not lost. Maar een week in Italië zonder pasta te eten was voor mij ook een first

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *