10x originele kruidenboter om zelf te maken

Hoi allemaal! Een tijdje geleden was ik op een lunch die werd georganiseerd door 24Kitchen en daar at ik een verrukkelijke ras-el-hanout boter. En toen dacht ik: dat kan ik ook. En tóen dacht ik; zou het niet leuk zijn om voor Kerst een stuk of 10 verschillende kruidenboters te bloggen? Voor het geval je aan de stokbroodjes met kruidenboter gaat, maar niet voor standaard wil gaan. Nou, zo geschiedde. Ik heb zojuist tien sneetjes stokbrood met verschillende kruidenboters geluncht en kan geen boter meer zien, maar ik hoop dat jij er inspiratie uit haalt voor de Feestdagen 😀

Voor alle recepten heb ik smeerbare ongezouten roomboter gebruikt. Oh, en de volgorde hieronder is random. 🙂 Ennn de verhoudingen moet je zelf een beetje uitvogelen; blijf vooral proeven of je het lekker vindt!

#1 Shoarmakruidenboter
Meng shoarmakruiden met roomboter en een beetje zout. KLAAR. Want waarom zou je broodje niet gewoon naar shoarma kunnen smaken? 😉

shoarmaboter

#2 Bieslookboter
Snijd verse bieslook in kleine stukjes en meng met boter, een beetje uipoeder en wat zout. Ui(t) je mond stinken en gaan!

bieslookboter

#3 Gemberboter
Snijd verse gember in hele kleine stukjes en meng met boter, zwarte peper en wat zout. Let op: je mag best wel veel gember gebruiken om echt goed die smaak naarboven te krijgen. Mjam!

gemberboter

#4 Zeezoutboter
All time classic, die gek genoeg nog niet iedereen kent: meng boter met grove korrels zeezout en je bent gelukkig.

zeezoutboter

#5 Cacao-zeezoutboter
Meng wat cacaopoeder met boter en breng op smaak met een beetje grof zeezout. Een verrassende combi die natuurlijk niet overal lekker bij is; ik zou ‘m niet tijdens de gourmet eten, maar als tussendoortje om 4 uur of op Oudjaarsdag lijkt dit me prima.

cacaoboter

#6 Ras-el-hanout-boter
Dit is mijn favoriet. Meng een beetje ras-el-hanout (Marrokaans kruid, te koop in de supermarkt bij de kruiden) met een beetje suiker en boter. Niet te veel suiker, maar wel een beetje, om ‘m zoetig te maken. En er bite aan te geven. SUPER lekker.

raselhanoutboter

#7 Klassieke kruidenboter, maar dan zelfgemaakt
Snijd verse bieslook fijn en meng met wat gedroogde basilicum en peterselie, peper & zout. Klaar! Hij smaakt niet exact zoals klassieke kruidenboter, maar komt wel in de buurt. Erg lekker! Ook chill als je peterselie- of basilicumplantje al compleet afgestorven en verdroogd is (zoals bij mij).

kruidenboter

#8 Mexicaanse kruidenboter
Heb jij ook altijd Tex-Mex kruiden over? Ik wel. Mooi moment om die eens even door de boter te roeren. Ik ging voor kruiden voor Enchilada’s van Santa Maria en het smaakte me prima. 😀

mexicaanseboter

#9 Zongedroogde tomaat & oreganoboter
Snijd een zongedroogd tomaatje zo fijn mogelijk en meng met boter en wat oregano. En zout, niet te vergeten. Een lekker Italiaans botertje krijg je dan. Nice!

zongedroogdetomaatoreganoboter

#10 Rozemarijn-zeezoutboter
Omnomnom! Zo simpel en zo lekker; meng wat gedroogde rozemarijn met grof zeezout en roomboter en klaar. Nice!

rozemarijnboter

Ik vind het een toplijstje en ben benieuwd welke je het lekkerst lijkt (nummer 6, nummer 6!). Laat je even een reactie achter met je favoriet? Fijne feestdagen!

kruidenboters2
Welke lijkt je het lekkerst?

DOE EENS GEZELLIG:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboeken, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

13 reacties op “10x originele kruidenboter om zelf te maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *