Gesponsord – Hallo fijne mensen! Sinds een paar maanden zijn Jan en ik aan het verbouwen in onze bouwval. We slopen ons huis uit 1906 – laten alleen de voorgevel staan – en bouwen het vanuit binnen helemaal opnieuw op. En dat betekent dat we alles, maar dan ook álles, zelf mogen ontwerpen. Van badkamers tot keukens, van stopcontacten tot lichtpunten, van vloeren tot puien; we beslissen alles zelf. Tijd om mijn droomkeuken te ontwerpen!
Maar als de mogelijkheden eindeloos zijn…. waar begin je dan met je ontwerp? Vandaag neem ik je in deze blogpost mee in ons proces: van Pinterest tot Prachtkeuken. Ik vertel je waar we inspiratie vandaan heben gehaald, hoe we de indeling van de keuken hebben bepaald, waarom we bepaalde keuzes wel of niet maken en laat je natuurlijk de eerste beelden van onze toekomstige keuken zien.
In Podcast De Verbouwing vertelde ik een paar weken geleden dat ik er maar niet uit kwam; met die keuken. Want waar begin je? En hoe bepaal je hoeveel kastjes of lades je nodig hebt? Waar moeten m’n kruiden naartoe? Waar moet de koelkast en de spoelbak en hoe groot moet m’n inductie zijn?! Je leest het al; ik kwam er niet uit. Het is dan ook helemaal tóp dat ik naar aanleiding van die podcast een mail kreeg van Brugman Keukens en Badkamers met de tip: kom eens langs voor een adviesgesprek; dan helpen wij je om te beginnen.
Zo gezegd, zo gedaan. En man; dat zorgde voor duidelijkheid. In deze blog lees je dus mijn tips voor het ontwerpen van je droomkeuken, van begin tot eind, met een beetje hulp van Brugman Keukens en Badkamers. LET’S DO THIS!
1. Wat zijn je wensen?
Het allereerste begin van het ontwerpen van je droomkeuken, is nadenken over wat je wensen zijn: hoe wil jij de keuken gebruiken? In ons geval zijn de wensen:
- we houden graag etentjes voor vrienden en willen – ondanks dat we staan te koken – onderdeel van de groep zijn;
- we koken graag samen, dus er moet genoeg werkruimte zijn;
- ik ben foodblogger van beroep en heb ongeveer een miljard keukenapparaten en servies en wil dat graag in m’n keukenkastjes kwijt kunnen;
- ik zie het voor me dat we met vrienden borrelen in de keuken en dat je dan tegen het blad aan leunt met een mooi glas wijn.
Uit deze wensen kun je een aantal dingen aflezen: we willen een open keuken, met veel werkruimte én veel bergruimte en een barretje is niet nodig; ik vind het prima om aan het kookeiland te staan en de ruimte onder het eiland te gebruiken voor bergruimte, in plaats van een (ontbijt)bar.
2. Inspiratie opdoen
De volgende stap is nadenken over hoe je keuken eruit moet komen te zien; wat voor frontjes vind je mooi, welke kleuren passen bij je vloer en de rest van het interieur, hoe moet het keukenblad eruit zien en wat denk je van de spoelbak en kranen? Om inspiratie op te doen zijn we gaan kijken op Pinterest en hebben we showrooms bezocht.
We zijn van plan om in de bouwval een grijs-groene gietvloer te gieten op de begane grond; dat biedt mogelijkheden voor de keuken, want ik vind hout heel mooi combineren bij dat grijs-groene; dat zie je ook in de Brugman keuken hierboven. Als we voor een houten vloer beneden waren gegaan, zou ik juist niet zo snel kiezen voor een houten keuken. Dus de vloer was bij ons vrij bepalend en zorgde ervoor dat veel opties (een roze keuken, een groene keuken, een oranje keuken) afvielen.
Op Pinterest ben ik gaan zoeken naar houten keukens en kwam ik veel vette ontwerpen tegen.
Ook hebben we een bezoekje gebracht aan IKEA om een hele betaalbare houten keuken te bekijken. Daar waren we online erg over te spreken, maar in het echt vonden we ‘m toch niet helemaal onze smaak. Ook zijn we bij Kvik langs geweest om een houten keuken te bekijken; die vonden we wel erg mooi en was lang in de running om onze keuken te worden. Uiteindelijk stuitte ik via Instagram op een keuken waar ik op slag verliefd op werd.
3. De indeling
Nu we voor het ontwerp redelijk een idee hadden, was het tijd om na te denken over de indeling. Begin daarbij met het nadenken over wat voor apparaten je nodig hebt en kijk dan hoeveel ruimte er nog is voor kastjes en/of lades.
In onze nieuwe keuken willen we:
- koken op inductie, want dat bevalt goed;
- een geïntegreerde afzuigkap in de inductie kookplaat, want dat vind ik PRACHTIG;
- een grote koelkast, omdat onze huidige koelkast altijd te klein is, laat staan als we straks kinderen krijgen;
- een grote vriezer, want ik wil vaker maaltijden kunnen invriezen;
- een vaatwasser;
- een grote oven met minimale hoogte van 60 cm, het liefst met Crisp functie, omdat die zo goed bevalt;
- een klimaatkast voor wijn omdat het er luxe uitziet.
Nu je weet welke apparaten je kwijt moet in je keuken, kun je bepalen wat je met de rest van de ruimte doet. In ons geval willen we een kookeiland (want koken richting de mensen aan tafel) en dus lijkt het me tof om de inductie plaat op dat kookeiland te doen. Verder wil ik de klimaatkast in datzelfde eiland aan de kant van de woonkamer, zodat je er tegenaan kijkt, voor de luxe uitstraling. NICE! Dat betekent dat we in het eiland nog flink wat bergruimte hebben.
Ik zat erg in een dilemma over of we die ruimte moeten vullen met kastjes of lades. Lades zijn luxe en mooi en dúúr. Kastjes een stuk goedkoper, maar zijn ze ook handig? De adviseur van Brugman Keukens en Badkamers heeft me hier goed in op weg geholpen; ik was in de veronderstelling dat we overal lades zouden doen, maar hij tipte me dat je apparaten zoals Airfryers en keukenmachines, makkelijker kwijt kan in een kastje, dan in een lade. Goed punt! We gaan dus voor een combinatie van kastjes en lades.
Denk bij het indelen vooral aan de spullen die je hebt: waar berg je je kruidenpotjes op (achterwand of lade), waar komt je bestekla (in de buurt van de kookplaat), waar leg je je borden (aan de kant van de eetkamer), waar komen je pannen (in een la in de buurt van de kookplaat), etc.
Kleine bonustip: wanneer je geïntegreerde afzuiging hebt in je kookplaat, neemt dat wat ruimte onder de kookplaat in beslag. Hier kun je dus niet direct een bestekla of iets dergelijks intekenen.
4. Let op de hoogte van je keuken
Nu heb je je indeling redelijk op papier staan, maar vergeet ook niet na te denken over de hoogte van je keuken! Jan en ik zijn allebei lange mensen en er is niets zo vervelend als een keukenblad dat net te laag is. Dit was wederom een tip vanuit Brugman, waar we zelf nog niet over na hadden gedacht. Uiteindelijk gaan wij voor een keuken die uitkomt op 95cm hoogte; gebaseerd op een aantal keukens van vrienden die we hebben opgemeten.
5. Welke apparatuur kies je?
In onze huidige keuken hebben we veel apparaten van Whirlpool en daar ben ik zeer tevreden over: mooi design, goede functionaliteit, goede prijs. Grote kans dat we daar dus weer voor kiezen. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Ik heb een paar tips voor je:
- het prijsverschil tussen verschillende apparaten zit ‘m voornamelijk in snufjes. De ene vaatwasser is duurder dan de ander doordat de ene een fancy lampje heeft of extra sproeiarmen, en de ander niet. Je kan er in de basis vanuit gaan dat alle apparaten prima werken, stil zijn en niet teveel energie verbruiken.
- let op het design van de apparaten; in onze keuken past de kleur chroom niet zo mooi, dus zullen we sneller voor een zwart design kiezen. Je moet er maar aan denken!
- let op bij het kiezen voor inductie kookplaten, dat je de juiste elektra aansluiting hebt. Veel inductieplaten hebben meer elektra (3 fasen, 25 ampère) nodig dan standaard in (oude) huizen zit. Dit moet je dus apart aan laten leggen.
- ga je een kokendwaterkraan aanschaffen? Zorg dan dat je dat alvast voorbereidt in het gootsteenkastje!
6. Vergeet de stopcontacten niet!
Om al die apparaten te kunnen gebruiken, heb je natuurlijk genoeg stroompunten nodig in je keuken. Vergeet die niet! Dus niet alleen de stopcontacten ónder de keuken voor je oven, koelkast, vriezer, inductie en klimaatkast, maar ook genoeg stopcontacten op je kookeiland en de achterwand van de keuken. Voor een waterkoker, broodrooster, blender, you name it!
Als we niet bij Brugman langs waren geweest, waren wij dit totaal vergeten. Nu ik dit trouwens typ zit ik te denken; héb ik dit wel in m’n definitieve ontwerp in laten tekenen? NEE DUS, hahaha. *Mailt nog even naar de meubelmaker om de stopcontacten te laten intekenen*.
7. Statement Spoelbak
Nóg iets om over na te denken: wat voor spoelbak en kraan wil je in de keuken? Ga je voor standaard chrome, durf je het aan om voor zwart te kiezen, hou je juist van de klassieke look met een witte spoelbak van keramiek of ga je voor een metaal-tint? Wij kiezen voor een gouden kraan en spoelbak, omdat dat een lekker statement in de keuken is. Hierbij houden we rekening met dat de overige details in de keuken ook goud zijn (dus geen chroom in de apparatuur of greepjes), zodat de boel mooi bij elkaar past.
In spoelbakken en kranen zit wederom veel prijsverschil. Eén tip die ik je daarover kan geven is dat als je bijvoorbeeld voor zwart of goud gaat, het prijsverschil het verschil kan zijn tussen een product dat snel beschadigt en zijn kleur verliest, of niet. Vooral bij een gouden spoelbak is het goed om navraag te doen over de slijtage; heb je binnen no time geen goud meer aan de binnenkant van je spoelbak, of valt het wel mee met de gebruiksschade? Gewoon even informeren bij je leverancier!
En nog een bonustip voor de spoelbak: het werkt het fijnst als je je spoelbak ónder je keukenblad laat monteren. Hierdoor heb je geen randjes op je keukenblad waar eten achter kan blijven zitten, wat een stuk hygiënischer is. De opties die je hebt zijn: onderbouw, opbouw of vlakbouw. Vraag daar naar bij je keukenspecialist!
8. Geld besparen
Dure grap, zo’n nieuwe keuken. Maar je koopt het als het goed is voor een heel aantal jaren, dus daar mag ook wel een prijskaartje aan hangen. Om de kosten niet helemaal de spuigaten uit te laten lopen, nog een paar tips:
- op keukens kun je al-tijd afdingen. Probeer dit dus zeker. Ga flink onder de offerteprijs zitten en kom vervolgens tot een mooie prijs in het midden uit.
- is een houten keuken te duur? Onderzoek de optie van een houtlook, maar dan van kunststof. Bij Brugman Keukens en Badkamers liet de adviseur ons vier stalen zien van een keuken: drie van hout en een van kunststof. Raad eens of wij de kunststof variant eruit konden onderscheiden? NOPE. Maar let wel op: als je voor kunststof kiest in een houtlook, dan zul je ergens in je keuken herhaling van het patroon tegen komen, als je een grote keuken plaatst. Voor kleinere keukens is dit niet zo hinderlijk. (Dit is dezelfde herhaling als bijvoorbeeld bij een pvc- of laminaatvloer in houtlook; sommige mensen vinden dit prima, Leonie ter Veld houdt er niet van).
- ga naar een witgoed-dump voor een deel van je keukenapparatuur. Vaak kun je vaatwassers, koelkasten en vriezers daar met een mooie korting scoren.
- lades zijn duur, kastjes goedkoop; moet je echt geld besparen, overweeg dan om een lade in te wisselen voor een kastje.
Dat waren mijn tips voor het ontwerpen van je droomkeuken. Een heleboel informatie, maar ik hoop dat je er iets aan hebt. M’n beste advies zou zijn: ga zeker eens langs voor een adviesgesprek bij Brugman Keukens en Badkamers. Of je daar nou je keuken koopt of niet, het is super handig om met iemand om tafel te zitten die er verstand van heeft, antwoord heeft op al je vragen en tips kan geven over dingen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Bovendien zorgt een bezoekje aan een showroom ervoor dat je met een flinke dosis inspiratie naar huis gaat. En onderschat niet hoe belangrijk het is om sommige materialen even te zien en te voelen, voordat je een keuze maakt.
Ons ontwerp
Uiteindelijk laten wij onze keuken ontwerpen door een meubelmaker uit Haarlem. Ik ben zó verliefd geworden op de keuken die ik via Instagram voorbij zag komen en heb nog geen een keukenzaak gevonden die een design heeft dat hier op lijkt. Dit is hoe de digitale beelden van onze keuken er nu uitzien:
Ik kan niet wachten om het eindresultaat met je te delen, maar dat komt pas over een paar maanden. Heb je tussendoor nog een vraag over het ontwerpen van je droomkeuken? Stel ‘m gerust hieronder. Ben je op zoek naar meer tips voor het ontwerpen van je droomkeuken? Plan een adviesgesprek in bij Brugman Keukens en Badkamers of check deze pagina op hun website.
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, ons fertiliteitstraject, koken, knuffelen met Morris en poes Teddy en DIY projecten in huis, tot m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!
Geef mijn nieuwste boek cadeau aan jezelf of een zwangere in je omgeving!
Onlangs kwam mijn 6e kookboek uit en dit keer eentje voor baby’s! Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet is een ideaal boek voor jonge ouders met kindjes tussen 4 maanden en 1,5 jaar. Met 50 recepten en heel veel tips en informatie helpt het boek je te starten met vaste voeding voor je kleintje én biedt het inspiratie voor het eerste levensjaar (en net even daarna). Bestel het boek op Bol.com, vraag ernaar in je lokale boekhandel of koop het hier direct bij mijn uitgeverij (dan houd ik er het meeste aan over). En niet vergeten: GEEF HET CADEAU!
Kim zegt:
Op dit moment bezig met ons nieuwbouwproject en zie soms door de bomen het bos niet meer. Binnenkort hebben wij een eerste afspraak om de keuken te bespreken. Ik vind het vooral lastig omdat er zoveel keuze is. En maak je dan straks niet de verkeerde keuze? Deze tips waren in ieder geval erg handig, thanks!
leonie zegt:
graag gedaan! Spannend ook een nieuwbourproject. Veel succes!!
Janneke zegt:
Wauw! Mooi geworden, heel benieuwd naar het resultaat.
En thanks voor de praktische tips 😉 Bewaarblog dit