6 tips voor wijn/spijs combinaties

Door Wout – Hey allemaal! Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van wijn/spijs combinaties, oftewel: welke wijn serveer je bij welk gerecht? Bij een mooie combinatie kunnen de wijn en het gerecht elkaar versterken. Smaken komen bijvoorbeeld beter tot hun recht. Maar een goede combinatie bedenken is zo eenvoudig nog niet. Sterker nog: ik drink toch al best een tijdje wijn, maar ik moet nog steeds mijn studieboeken erbij pakken om op te zoeken welke wijn er ook alweer bij dat ene gerecht past… En eerlijk is eerlijk, er bestaat ook niet altijd één juiste combinatie! Smaken verschillen, over smaak valt niet te twisten, en dus zijn er zeeën van mogelijkheden. Uiteindelijk gaat het er om wat jij lekker vindt! Toch heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet om het combineren van eten met wijn, makkelijker te maken. Komt ‘ie!

1. Let op intensiteit!
Het is super belangrijk dat de wijn dezelfde intensiteit als het gerecht heeft. Dat wil zeggen: een gerecht met lichte smaken kan goed bij een lichte wijn, een zwaarder gerecht met veel intense smaken past beter bij een vollere wijn. Voorbeeld: bij een frisse groene salade met vis past een jonge en droge witte wijn, een stoofschotel met vlees past beter bij een volle rode wijn. Een prima wijn/spijs combinatie!

2. Zuur + zuur
Wijnen met een ‘hoge zuurgraad’ (oftewel frisse wijnen) serveer je het beste bij ‘strakke’ gerechten die ook veel zuren hebben. Bijvoorbeeld gerechten met veel citrus of een scherpe vinaigrette. De wijn moet altijd zuurder zijn dan het gerecht. De combinatie van het ‘strakke gerecht’ met de zuren in de wijn maakt zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak.

3. Vol = vol
Een gerecht kan in plaats van strak en zuur ook rond en vettig zijn. Zoals een gebakken vis of stuk kip met een romige saus, of bijvoorbeeld een pasta carbonara. Zorg dat je bij zo’n gerecht ook een wijn zoekt die rond en vol is, bijvoorbeeld een chardonnay die op hout heeft gerijpt.

4. Maak gebruik van de tanninnes!
Wijnen met veel tannines (tannines zorgen voor een stroef mondgevoel) passen heel goed bij rood vlees. Het eiwit in het vlees heft het stroeve gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Bordeaux of Barolo, nog mooier van smaak. Tanninerijke wijnen passen overigens moeilijk bij vis: daarom gaat rode wijn meestal niet goed samen met visgerechten.

5. Combineer pittig met zoet!
Ben je net als ik gek op pittig voedsel, bijvoorbeeld uit de Aziatische keuken? Ga dan op zoek naar een wijn met voldoende zoetheid. Een pinot blanc of gewürztraminer uit de Elzas, of bijvoorbeeld een glas rosé, passen perfect bij pittige gerechten met veel intense smaken.

6. Combineer uit dezelfde streek
Je kunt er ook voor kiezen om ‘in de buurt te blijven’. Dat wil zeggen, zoek een wijn uit die uit hetzelfde gebied komt als het gerecht. Een geitenkaasje uit de Franse Touraine is goed te combineren met een sauvignon blanc uit dezelfde streek. Of combineer een mooie lasagne met aubergine en mozzarella met een Italiaanse rode wijn, zoals een barbera!  

Tot slot heb ik drie chille recepten van Leo uitgezocht om te laten zien welke wijn je daar eventueel bij kunt serveren. Komt ‘ie:

Pasta Pesto met doperwten
Dit is nou zo’n gerecht dat perfect te combineren is met een wijn uit hetzelfde gebied, in dit geval Italië. Een voorbeeld is deze fles ‘Gavi la Battistina’, een witte wijn gemaakt van de cortese druif. Licht van kleur, fris en in de smaak appel, meloen en peer. Te koop bij de Gall & Gall, en perfect bij pesto!

wijn/spijs Gavi

Sushi
Bij veel sushigerechten past een frisse, ziltige wijn. Omdat een grote schaal met zelfgemaakte sushi veel verschillende smaken heeft, past hier perfect een Spaanse Cava bij! Deze droge mousserende wijn, te koop bij de Albert Heijn, heeft voldoende zuren om perfect te combineren met de verschillende smaken van sushi. Ook lekker bij sashimi!

wijn/spijs bubbels

Broodje hamburger met ingemaakte ui
Oei, dit is lekker zeg! Een gerecht bomvol smaak: rundvlees, kaas, augurk, ui en lekker veel saus! Kortom, hier moet een volle en stevige rode wijn bij. Ik ben helemaal gek van deze The Wanted Zin van de Jumbo. Een Italiaanse primitivo, met geuren van bramen en rood fruit. In de volle smaak tonen van kers en vanille. Perfect bij een hamburger!

wijn/spijs rode wijn

Ik hoop dat ik je een paar handige tips heb gegeven voor de perfecte wijn/spijs combinatie! Het is super moeilijk, dat weet ik. Check vooral ook mijn website voor meer lekkere wijn/spijs combinaties! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust via mijn Instagram. Ik help je graag met het vinden van de juiste wijn!

Tot de volgende keer!
Wout  – The Social Sommelier

Volg alle recepten via Facebook
Op Facebook delen we iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *