Zelf sushi maken doe je zo

Dag beste mensen! Precies een week geleden heb ik 3 uur (!) in de keuken gestaan om voor het eerst in m’n leven voor een weeshuis sushi te maken. Natuurlijk niet echt voor een weeshuis, maar ik had geen idee wat voor hoeveelheden ik van alles moest kopen en maakte dus VEEL te veel. Maar! Voor mijn eerste keer sushi is het wel héél goed gegaan en heel erg lekker geworden.

Wil jij je er ook een keer aan wagen; zelf sushi maken? Dan vind je in deze blogpost alle guidelines van hoe dat moet. Allereerst: wat heb je nodig?

Basisingrediënten: 500gr sushirijst – 10 vellen nori – rijstazijn – suiker – zout

Ingrediënten naar keuze: 100gr zalmfilet en 100 gr tonijnfilet van de visboer – 1 komkommer – 1 mango – roomkaas – 1 avocado – 2 eieren (voor een Japanse omelet heb je ei, sojasaus, suiker en een scheutje witte wijn nodig)

Erbij eet je natuurlijk sojasaus en wasabi. 

Daarnaast maakte ik er nog kip yakitori bij van 200gr kippendijen, teriyakisaus, spiesjes en sesamzaadjes.

Ook nodig: een rolmatje!

Je begint natuurlijk met de sushi rijst. Hier zit behoorlijk wat werk in, wil je het goed doen. De beste tip die ik je kan geven is; volg dit filmpje van Allerhande op de voet. Hierin wordt precies uitgelegd hoe je het allemaal moet klaarmaken en ik vond het een super duidelijke video.

Even kort uitgeschreven:
1. spoel de rijst onder koud water
2. kook de rijst 2 minuten op hoog vuur
3. kook de rijst dan 5 minuten op middel vuur
4. kook de rijst nog 12 minuten op laag vuur met de deksel op de pan
5. doe een theedoek tussen de deksel en de sushi en laat nog 15 minuten rusten (vuur is uit)
6. schep de rijst dan door elkaar en meng met een mengsel van rijstazijn waar je suiker en zout in hebt opgelost
7. laat de rijst afkoelen door te scheppen en te wapperen (maar dat laatste heb ik niet gedaan).

Zodra je rijst afgekoeld is, kan je aan de slag met de rest. Maar in de tussentijd kun je natuurlijk wel je ingrediënten alvast voorbereiden:

– snijd de avocado en mango in plakjes
– snijd de komkommer door de lengte door midden en verwijder de zaadjes. Snijd ‘m dan in 4 lange stroken
– snijd de zalm en tonijn in lange slierten. Verwijder trouwens wel ff de huid van de zalm, mocht de visboer dat nog niet gedaan hebben.
– maak een Japanse omelet volgens dit recept van Smulweb (echt een vét goed recept).

Als je alle ingrediënten klaar hebt, kan het rollen beginnen. Volg daarbij ook de aanwijzingen van het filmpje van Allerhande.

Leg je rolmatje op een snijplank, leg daar een vel nori overheen en verdeel daar een zo dun mogelijke laag rijst over. Laat aan één kant van de nori 2 cm nori over; de rest bedek je met rijst. Druk dit goed aan.

Verdeel dan in het midden de ingrediënten die je lekker vindt. De combinaties die ik maakte waren:
– zalm, komkommer en roomkaas
– zalm en avocado
– tonijn en avocado
– Japanse omelet en komkommer
– Japanse omelet en avocado
– zalm, mango en komkommer

Rol de sushi dan op. Kijk hiervoor wederom even het filmpje, om te zien hoe je dit het beste kunt doen én om te zien hoe je de rollen het beste in stukken kunt snijden.

En dan… is je sushi klaar!

suss

Ja mensen, ik ben er daadwerkelijk 3 uur mee bezig geweest, maar het was het waard. Ik vond het vet goed gelukt en erg lekker.

Eerlijkheid gebied me alleen wel te zeggen dat ik het de volgende keer toch wel gewoon weer in een restaurant ga eten of thuis laat bezorgen. Qua kosten zat ik nog vrij hoog (€18 aan vis, €20 bij appie en €10 voor groentes etc) en voor dat geld moest ik het dan óók nog helemaal zelf klaarmaken. Wat ik echt heel leuk vond om te doen, maar het kan makkelijker. Voor praktisch hetzelfde geld.

M’n favoriete rolletje was trouwens die met Japanse omelet en avocado. Dat ei was echt gruwelijk goed gelukt. NICE 😀

Wat denk je er van; ga je zelf aan de slag? Have fun!

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

3 reacties op “Zelf sushi maken doe je zo

  • Hee Leonie,

    Ik lees dit recept nu pas omdat het in je blogpost staat met recepten waar we nu tijd voor hebben 😉 Nog een tip om wat kosten te besparen: koop de sushirijst/nori/sojasaus enz in een toko! Grotere verpakkingen en veel goedkoper dan in de supermarkt. Ik zorg dat ik altijd een voorraadje in huis heb en moet dan enkel nog de ingrediënten (groentes enz) erbij kopen, dan vallen de kosten echt mee!

  • Goeie vis en ingrediënten zijn ook al aardig wat bij elkaar inderdaad, ik wil het ook een keer thuis gaan maken.. maar het is best wel een werkje.. wat ik niet heel erg vind maar als het niet veel scheelt met een restaurant dan schuif ik liever toch eens in de zoveel tijd liever daar aan een tafel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *