Hét recept voor de lekkerste gehaktballetjes in tomatensaus

Door Elske – Hoi lieve mensen! Nadat jullie dit recept hebben gelezen zullen jullie me dankbaar zijn. Of beter, de moeder van een vriendin van mijn dankbaar zijn. Want alle credits in dit recept gaan naar Maartje’s moeder. Zij maakte, op mijn verzoek (#noshame), al twee keer eerder een pan met deze gehaktballetjes voor een stel gezamenlijke vriendinnen klaar en oh wat zijn ze goed!

Omdat ik mij niet wilde blijven uitnodigen voor het eten bij Maartje thuis, heb ik om het recept gevraagd. En wat blijkt; súper simpel! Ik maak gewoon nooit gehaktbal, laat staan in tomatensaus, dus wist ik veel. Maar goed, het recept is hemels en toch maak ik het te weinig dus daarom heb ik het nog nooit met jullie gedeeld. Waarom niet? Geen idee, dus laat ik er maar geen woorden meer aan vuil maken en direct beginnen met het recept. Klaar? Let’s bal!

Oké nog 1 piepppklein dingetje: ik heb het recept iets aan gepast naar smaak en ingrediënten die ik nog in huis had. Zoals de courgette; die hoort er eigenlijk niet in. En er hoort nog een schepje suiker bij en paneermeel i.p.v. beschuiten. Maar goed, je moet een beetje creatief zijn met de ingrediënten die je in huis hebt. En zo is het recept toch nog een beetje van mij 😀

Voor 1 grote pan gehaktballetjes *: 500 gram Biologisch half om half gehakt – 1 ei – 1 ui – 1 teen knoflook – 1 eetlepel mosterd – 1 eetlepel ketchup – bouillonpoeder –  3 beschuiten – halve courgette – 400 gram tomatenblokjes – 1 blikje tomatenpuree
* je maakt behoorlijk wat gehaktballetjes met deze hoeveelheid, ik denk voor zo’n 4 personen. Wij aten er met z’n tweeën in ieder geval 2 keer van: 1 keer met spaghetti en 1 keer op brood met mozzarella en sla. Maar doet het ook heel goed als tapa en leuk voor een tapas-etentje!

gehaktballetjes_1

Pel en snipper de ui en knoflook. Pak en grote kom en doe hier het gehakt in, samen met de ui, knoflook, mosterd en ketchup en het bouillonpoeder naar smaak. Ik deed ongeveer een flinke theelepel. Verkruimel de beschuiten hierboven, voeg het ei toe en kneed nu alles met je handen door elkaar. Draai hier vervolgens balletjes van. Snack formaat, dus niet te enthousiast en van deze hoeveelheid 4 ballen gaan draaien.

Doe wat boter (of olijfolie, werkt ook prima) in een braad of hapjespan en bak de balletjes hierin aan totdat ze mooi geleidelijk bruin zijn. Dat klikt heel goed, maar was voor mij nogal een opgave omdat ik meer balletjes had dan de grote van mijn pan was. Ik heb ze dus in 2 delen gebraden. Eerst even op hard vuur, na een minuut op zacht vuur met de deksel op de pan. Zo ontstaat er lekker veel braadvocht.

Gooi dat braadvocht niet weg, want hier ga je verder mee bakken. Haal de gehaktballetjes uit de pan, leg ze even op een bord en zet aan de kant. Snijd de courgette in blokjes en bak deze in het braadvocht aan. Als het goed is, is er voldoende vet uit het gehakt gekomen en heb je hier dus geen olie meer nodig. Zodra de courgette wat aangebakken is voeg je de tomatenpuree en blokjes toe, samen met nog wat extra bouillonpoeder en peper. Ik voegde ook nog wat extra gedroogde Italiaanse kruiden naar smaak toe. Roer goed door elkaar, draai het vuur zacht en zorg dat de saus gaat pruttelen. Voeg dan de gehaktballetjes toe en leg de deksel op de pan. Laat sowieso nog een kwartier pruttelen, maar hoe langer hoe zachter je gehaktballetjes, hoe beter. Voeg in dat laatste geval tussendoor nog wat extra vocht (water) toe wanneer dat nodig is. Klaar om te serveren 😀

Wij aten dit dus de eerste dag met spaghetti en de tweede dag op een klef broodje met mozzarella en salade. En dat laatste klinkt niet zo geweldig, maar dat is VET lekker. Mjam! Echt een goed recept waar ik vrolijk van word 🙂 Thanks moeder van Maartje voor de inspiratie!

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *